Eläkkeellä olevat sairaanhoitajat lupautuivat omaishoitajien tueksi Varsinais-Suomessa.

Sairaanhoitajaliitto sekä Omaishoitajat ja läheiset -liitto käynnistävät omaishoitajien mentoroinnin pilottiohjelman Turun seudulla. 

Mentoreiksi ovat lupautuneet eläkkeellä olevat sairaanhoitajat. Tavoite on, että toiminnasta hyötyvät kummatkin osapuolet. Omaishoitaja saa kipeästi tarvitsemaansa tukea ja eläkkeellä olevien sairaanhoitajien ammattitaidolle löytyy mielekästä käyttöä.

Sairaanhoitajaliitossa on 9000 eläkeläisjäsentä, joten reserviä löytyy.

Pilottivaiheessa toimintaan osallistuu yhdeksän omaishoitajaa ja yhdeksän mentoria.

Siskot, eiköhän kokeilla!

Suomen sairaanhoitajaliiton järjestöjohtaja Aura Matikainen kertoo, että idea sai alkunsa henkilökohtaisista keskusteluista. Sairaanhoitajaliitossa oli tiedostettu omaishoitajien vaikea tilanne, ja asia tuli puheeksi omaishoitajaliiton ihmisten kanssa.

Hankkeen puuhanaiset päättivät edetä keskustelusta kokeiluun.

Omaishoitajien liitto lupasi järjestää ja rahoittaa mentorointikoulutuksen ja sairaanhoitajaliitto lähestyi aktiivista eläkeläisjoukkoaan Turun seudulla.

– Tämä lähti siitä yksinkertaisesta kysymyksestä, miten voisimme olla avuksi, Matikainen sanoo. 

Mentoriksi lupautunut ei hoida potilasta, vaan tukee omaishoitajaa.

Taustalla akuutti tarve

Pilotti alkaa omaishoitajien ja mentorien yhteistapaamisella, jonka jälkeen mentori-omaishoitajaparit tapaavat kerran kuukaudessa marraskuuhun asti.

– Muutoin heillä on vapaat kädet, miten, missä ja kuinka tiiviisti he ovat yhteydessä. Syksyn alussa tapaamme sitten koko joukolla ja katsomme, miten toiminta on lähtenyt käyntiin.

Pilottiprojekti jatkuu marraskuulle asti. Saatujen kokemusten perusteella toimintaa kehitetään ja laajennetaan muualle Suomeen.

Omaishoitajien tuen tarve on suuri. Suomessa arvioidaan olevan noin 300 000 eri asteista omaishoitajaa, joista noin 60 000 tekee sitovaa ja vaativaa hoitotyötä. Varsinaisia omaishoitosopimuksia Suomessa on noin 43 000.

Vuosi kuulostellaan

Sairaanhoitajaliitto ja omaishoitajaliitto aikovat laajentaa toimintaa muualle Suomeen paikallisosastojensa kautta. Eli jos mentorointia kaipaa omalle asuinseudulleeen, kannattaa olla yhteydessä sairaanhoitajaliiton tai omaishoitajaliiton lähimpään paikallisyhdistykseen.

– Kuulostelemme tässä vaiheessa kokemuksia ja tarpeita. Toivottavasti tämä kokeilu johtaa myös säännöllisempään omaishoitajien mentorointiin, Matikanen sanoo.

Aurinkovoide suojaa, mutta vain jos sitä levittää reilulla kädellä. Vain harva käyttää voidetta riittävästi.

1. Heijastaa ja imee säteet

Aurinkovoiteissa käytetään fysikaalista tai kemiallista suojaa tai molempia. Fysikaalinen suoja heijastaa UV-säteilyä pois iholta, kemiallinen imee säteet itseensä.

Voiteet auttavat ehkäisemään ihon palamista ja aurinkokeratoosia, josta voi kehittyä okasolusyöpä. Suojavoiteiden käytön on osoitettu vähentävän myös melanoomaa.

2. Suojakertoimet liioittelevat

Suojakerroin määrittää, kuinka hyvin voide suojaa auringon UVB-säteiltä ja kauanko auringossa voi oleilla palamatta. Esimerkiksi suojakerroin 15 tarkoittaa, että auringossa voi olla palamatta 15 kertaa pidempään kuin ilman suojaa. Moni levittää voidetta kuitenkin vain murto-osan siitä määrästä, jolla suojakerroin on laskettu, eikä lisää voidetta iholle tarpeeksi usein.

3. Kerroin vähintään 30

Suojakertoimen on hyvä olla vähintään 30 vartalolle ja 50 kasvoille. Tarkista purkin kyljestä, että voide suojaa sekä UVA- että UVB- säteilyltä.

4. Pihistelemättä paras

Riittävä määrä voidetta vartalon iholle on oman kourallisen verran ja kasvoille teelusikallinen, mielellään puoli tuntia ennen ulos menoa. 

5. Älä tuudittaudu

Mikään voide ei suojaa täydellisesti UV-säteiltä. Eliniän aikana karttuva aurinkoaltistus lisää ihosyöpien riskiä. Auringossa kannattaa siis oleilla maltillisesti, eikä paahtaa itseään ylenpalttisesti aurinkovoiteen turvin. Muista, että aurinkoisesta säästä voi nauttia myös varjossa.

Asiantuntijana syöpätautien erikoislääkäri Meri-Sisko Vuoristo.

Artikkeli on julkaistu ET-lehden numerossa 7/2017.

Melanooma on nopeimmin yleistyvä syöpä Suomessa. ET-lehden omalääkäri Risto Laitila neuvoo, missä tilanteissa ihomuutoksia kannattaa mennä näyttämään lääkärille. 

Täältä näet kaikki aiemmat Riston vastaanotolla -videosarjan osat.

Aiemmissa jaksoissa aiheina ovat olleet esimerkiksi: