Eläkkeellä olevat sairaanhoitajat lupautuivat omaishoitajien tueksi Varsinais-Suomessa.

Sairaanhoitajaliitto sekä Omaishoitajat ja läheiset -liitto käynnistävät omaishoitajien mentoroinnin pilottiohjelman Turun seudulla. 

Mentoreiksi ovat lupautuneet eläkkeellä olevat sairaanhoitajat. Tavoite on, että toiminnasta hyötyvät kummatkin osapuolet. Omaishoitaja saa kipeästi tarvitsemaansa tukea ja eläkkeellä olevien sairaanhoitajien ammattitaidolle löytyy mielekästä käyttöä.

Sairaanhoitajaliitossa on 9000 eläkeläisjäsentä, joten reserviä löytyy.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Pilottivaiheessa toimintaan osallistuu yhdeksän omaishoitajaa ja yhdeksän mentoria.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Siskot, eiköhän kokeilla!

Suomen sairaanhoitajaliiton järjestöjohtaja Aura Matikainen kertoo, että idea sai alkunsa henkilökohtaisista keskusteluista. Sairaanhoitajaliitossa oli tiedostettu omaishoitajien vaikea tilanne, ja asia tuli puheeksi omaishoitajaliiton ihmisten kanssa.

Hankkeen puuhanaiset päättivät edetä keskustelusta kokeiluun.

Omaishoitajien liitto lupasi järjestää ja rahoittaa mentorointikoulutuksen ja sairaanhoitajaliitto lähestyi aktiivista eläkeläisjoukkoaan Turun seudulla.

– Tämä lähti siitä yksinkertaisesta kysymyksestä, miten voisimme olla avuksi, Matikainen sanoo. 

Mentoriksi lupautunut ei hoida potilasta, vaan tukee omaishoitajaa.

Taustalla akuutti tarve

Pilotti alkaa omaishoitajien ja mentorien yhteistapaamisella, jonka jälkeen mentori-omaishoitajaparit tapaavat kerran kuukaudessa marraskuuhun asti.

– Muutoin heillä on vapaat kädet, miten, missä ja kuinka tiiviisti he ovat yhteydessä. Syksyn alussa tapaamme sitten koko joukolla ja katsomme, miten toiminta on lähtenyt käyntiin.

Pilottiprojekti jatkuu marraskuulle asti. Saatujen kokemusten perusteella toimintaa kehitetään ja laajennetaan muualle Suomeen.

Omaishoitajien tuen tarve on suuri. Suomessa arvioidaan olevan noin 300 000 eri asteista omaishoitajaa, joista noin 60 000 tekee sitovaa ja vaativaa hoitotyötä. Varsinaisia omaishoitosopimuksia Suomessa on noin 43 000.

Vuosi kuulostellaan

Sairaanhoitajaliitto ja omaishoitajaliitto aikovat laajentaa toimintaa muualle Suomeen paikallisosastojensa kautta. Eli jos mentorointia kaipaa omalle asuinseudulleeen, kannattaa olla yhteydessä sairaanhoitajaliiton tai omaishoitajaliiton lähimpään paikallisyhdistykseen.

– Kuulostelemme tässä vaiheessa kokemuksia ja tarpeita. Toivottavasti tämä kokeilu johtaa myös säännöllisempään omaishoitajien mentorointiin, Matikanen sanoo.

Sisältö jatkuu mainoksen alla