Kansanterveyden keulakuvalla Pekka Puskalla on pahe: kahvipulla. Tosin ei hän syyllisty sen syömisestä ja toivoo, että muutkin käyttäisivät maalaisjärkeä ruokavalinnoissaan.

Onko kova rasva sittenkin terveellistä? Sellaisia väitteitä on kuultu viimeaikoina.

– Ei, sanoo vuosi siten THL:n pääjohtajan paikalta eläkkeelle jäänyt ”lautasmallin isä” Pekka Puska.

Hän tuli tutuksi myös siitä, että oli polkaisemassa käyntiin Pohjois-Karjala-projektia vuonna 1972. Sen tavoitteena oli parantaa suomalaisten elintapoja. Alkoi taistelu kovia rasvoja, liian suolaista ruokaa ja tupakointia kohtaan.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kiitos 10 lisävuodesta

Taistelua ei ole kokonaan voitettu, mutta suomalaisten elintavat ovat parantuneet ja viimeisten 30 vuoden aikana suomalaisten elämään on tullut noin 10 lisävuotta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

– Eikä eliniän piteneminen johdu kalliista terveydenhoitosysteemistä, vaan siitä, että ruokavalio ja elämäntavat ovat muuttuneet terveellisemmiksi. Ja miehet ovat vähentäneet tupakointia.

On muotia olla kuolematon

Vaikka suomalaiset elävätkin keskimääräisesti pitempään kuin ennen, se ei tunnu meille riittävän. Me tahdomme olla kuolemattomia ja janoamme tietoa siitä, miten voisimme saavuttaa ikuisen elämän tai ainakin säästyä sairauksilta, jopa vanhenemiselta. 

"Kansa lukee tutkimuksia kuin raamattua, ottaa kourallisen seleeniä ja D-vitamiinipillereitä tai B-vitamiiniä, jos ne ovat muodissa."

Siksi tartumme hanakasti kaikenlaisiin ”terveyshömpötyksiin”, kuten Puska sanoo. Ja muutamme ruokavaliota yhtä tiuhaan kuin amerikkalainen filmitähti kumppaniaan.

Ruoka ei riitä elämänsisällöksi

Ihmiset ovat kiinnostuneita terveydestään ja siitä on tullut iso bisnes.

– Terveyden varjolla myydään erilaisia tuotteita, pillereitä, mittareita ja vempeleitä. Tahdotaan tietää, mikä tappaa ja, mikä pelastaisi.

Kun kansan elintaso nousee, niin elämän immateriaaliset arvot korostuvat, kuten terveys, hyvinvointi ja ympäristö. Ruokakaan ei ole enää pelkästään energianlähde ja vatsantäyte.

– Suhde ravintoon on monimutkaistunut. Ruokavalinnoilla otetaan kantaa. Siitä on tullut makuasia, eettinen kysymys, kotimaisuusasia, hinta-asia... Ihmiset syövät, miten tahtovat, mutta ei ole oikein, jos epätervettä ruokavaliota perustellaan niitä väärillä terveysväitteillä.

– Tilanne on kummallinen. Ihmiset vahtivat elintapojaan, vaikka elämän tavoitteiden pitäisi olla aivan jossakin muualla: työssä, ihmissuhteissa, perheissä.

Onko lautasmalli holhousta?

Elämme ristiriitaisia aikoja: kansa janoaa neuvoja, mutta toisaalta kieltäytyy noudattamasta niitä, jos ne eivät vastaa omaa käyttäytymistä.

– Ihmiset haluavat pikkutarkasti tietää vaikkapa kuinka monta kanamunaa saa syödä viikossa. Kun yrittää sanoa, ettei se nyt ole numerosta kiinni, niin se ei riitä. Tivataan asiaa niin kauan, että se on sanottava. Ja kun on antanut jonkun luvun, asiantuntijaa syytetään määräilystä, Pekka Puska huokaa.

Tai siitä, että asiantuntijat holhoavat kansaa lautasmalleillaan ja suosituksillaan.

 – Me asiantuntijathan yritämme kertoa, mikä on paras tutkimustieto, jotta pysyisimme terveinä. Tottahan toki olemme iloisia, jos joku syö terveellisesti. Yleensä viestit, jotka eivät vastaa ihmisen omaa käyttäytymistä, torjutaan.

Pannari ei ole pannassa

Ja palataan taas rasvakeskusteluun. Suomalaisten lempikysymykseen.

– Aika ajoin voi- ja eläinrasva nostetaankin terveellisten asioiden joukkoon. Vaikka tosiasia on, että kovaa rasvaa pitäisi vähentää ja kasvis- ja kalaöljyä lisätä, Puska valistaa yhtä pontevasti kuin yli 30 vuotta sitten.

Voisi kuvitella, että hän on turhautunut, mutta ei hän ole. Hän jopa uskoo, että terveyden lukutaito paranee ja ihmiset alkavat ymmärtää, ettei kannata mennä kaikkien hömpötysten perässä.

– Kun muistaa perusasiat, ei tarvitse murehtia turhista villityksistä.Terveellisen elämän perusteet ovat siis edelleen terveellinen ruokavalio, riittävä liikunta, tupakoimattomuus ja kohtuus alkoholin kanssa.

Eikä kahvipullakaan ole pahasta, jos ei vedä sitä jatkuvasti pitkotolkulla. Ja pannukakku ja mansikkahillo -yhdistelmä on Puskan mielestään hieno juttu. Sitä ei pitäisi kieltää suomalaislapsilta, vaikka jotkut vanhemmat niin vaatisivatkin.

Niin maitorasvojen kuin transrasvojenkin kohdalla olemme jokainen yksilöitä niin kuin ihmisenä yleensäkin. Yhdelle sopii yksi ja toiselle toinen. Sen vasta kokemus näyttää.

Vuosikymmenien margariinin syönnin jälkeen aloin käyttämään kokomaitoa, vain kahvissa ja voita leivällä ja pullaa silloin tällöin ja vuoden päästä oli kaikki margariinilla alas saadut sokeri ja rasva-arvot,  nousseet sellaisiin lukemiin, että uusi dieetti oli edessä ja kun jätin eläinrasvat pois niin kolmessa kuukaudessa arvot palasivat normaalille hyvälle tasolle, enkä tarvitse lääkitystä. En enää syö juuri leipääkään siis mihin tarvitsisin margariiniakaan.

Niin kyllä järjen käyttö näissä ruoka-asioissakin on ihan sallittua. Jos kerran huomaa, ettei kovin hiilaripitoinen ruoka tee oloa hyväksi, kannattaa kuunnella omaa kroppaansa.

Paljonhan meille siitä leivästä opetetaan sitä ja tätä, mutta itsekin olen huomannut, että voidakseni hyvin, minun kannattaa välttää leipää, perunaa, riisiä ja niitä tosi huonoja hiilareita. Tosin aina ei onnistu välttäminen kovin hyvin, mutta olossa sen sitten huomaa...

Tyhmästä päästä kärsii koko ruumis

Sisältö jatkuu mainoksen alla