Levottomat jalat saavat aikaan ikävän kivun ja vakavan ongelman koko hyvinvoinnille. Mistä tämä tauti johtuu ja miten sitä voisi helpottaa?

”Tuska on kamala. Kuin olisi muurahaispesässä.”
Mummo, 64v

”En saa unen päästä kiinni, kun jalkoja pitää vispata, ja joudun jatkuvasti nousemaan pois sängystä.”
Juhani, 60 v.

Levottomista jaloista kärsivien kuvaukset ovat piinallista luettavaa. Eikä tuska lopu jalkatuntemuksiin: levottomat jalat aiheuttavat särkyä pahimmillaan muihinkin ruumiinosiin sekä vähentävät vireystilaa, kun yöllä ei saa nukuttua.

Vaiva tuntuu olevan melko yleinen; siitä kärsii jopa kymmenen prosenttia väestöstä jossain vaiheessa. Oireet voivat alkaa missä iässä tahansa, mutta niitä on erityisesti vanhemmalla väellä.

Lääkärit tunnistavat jo levottomat jalat -oireyhtymän. Mutta mistä se johtuu, lääkäri Risto Laitila?

– Levottomat jalat -taudin tarkka syy ei ole tiedossa, mutta näyttää vahvasti siltä, että aivojen vähäisillä rautavarastoilla ja aivojen liikehermoradan, striatumin, vaimentuneella toiminnalla on lusikkansa pelissä.

Rauta-arvot mitattavaksi

Laitilan mukaan levottomat jalat voivat vaivata satunnaisesti tai jatkuvasti, hankalissa tapauksissa päivisinkin. 

– Lääkärin ensimmäinen tehtävä vaivan ja sen piinaavuuden selviämisen jälkeen on tarkistaa potilaan rautavarastojen tila. Samalla tarkistetaan tarvittaessa muutakin, esimerkiksi munuaisten toiminta, selvittää Laitila.

Lääkäri tarkistaa myös, onko potilaalla käytössä lääkkeitä, jotka osaltaan vaimentavat liikehermoradan aktiivisuutta dopamiini-hermovälittäjäaineen tehoa heikentämällä.

Jos esimerkiksi P-Ferritiini-varastorauta-arvo on matala, rautatablettien käyttäminen ja rautavarastojen täyttyminen voi auttaa hyvin.

Terveyspalvelu Duodecemin mukaan jotkut ovat saaneet apua vaivaan lämpimistä yösukista, liikunnasta ennen unia ja lisäravinteista, kuten foolihaposta ja E-vitamiinista sekä magnesiumista.

Onko sinulla levottomat jalat? Mistä sinä olet saanut apua vaivaan? Kerro ja keskustele aiheesta alla olevassa kommentointikentässä.

Vierailija

Raudan puute voi saada jalat vispaamaan

Minulla kulkee suvussa levottomat jalat. Itselläni jalat ovat vaivanneet koko aikuisikäni ajan, nuorempana kuitenkin vain ajoittain. Keski-iän ylittämisen jälkeen asiasta tuli jokaöinen vaiva, ja välillä niin että hermot meni. Monta kertaa yöllä sai nousta jaloittelemaan ja yrittää saada ajatukset johonkin muuhun. Vaiva paheni oleellisesti, kun jouduin syömään särkylääkkeitä paljon ja vatsani alkoi oireilla, tuli ripulia yms . Veriarvot laskivat huomattavasti ja laihduin laihduttamatta n 1-1,5...
Lue kommentti
Vierailija

Raudan puute voi saada jalat vispaamaan

Olen 63 vuotias ja kärsin pikään kyseisestä vaivasta. Jos olin syönyt illalla, heräsin kihelmöintiin. Epäilin raudan puutosta, vaikka hemoglobiini oli aina hyvä, kun kävin testeissä. Ryhdyin syömään rautaa, jonka johdosta sain helpotusta kihelmöintiin ja ruoansulatuskin toimi paremmin. Melko pian aloin kuitenkin saamaan hirveitä olotiloja ja pahoinvointia raudasta, jonka johdosta en uskaltanut sitä enää käyttää. Olin kuitenkin pakotettu erään toisen vaivan johdosta jatkamaan sen syöntiä, koska...
Lue kommentti

Oikeanlainen siivous on hyvää arkiliikuntaa, mutta väärät asennot tekevät selän kipeäksi. Selkäliiton vinkeillä joulusiivous sujuu vikkelästi ja selkä säästyy.

  1. Siivoa päivällä. Välilevyt ovat aamuisin pulleimmillaan ja siten herkempiä vaurioitumaan. Jos on pakko siivota aamulla, tee muutama lämmittelyliike ennen kuin aloitat siivouksen.
  2. Suunnittele ja jaa työt. Siivoa pienissä erissä ja useampana päivänä. Yhden rysäyksen suursiivous ei tee hyvää selälle. Jaa siivoustehtäviä perheenjäsenten kesken.
  3. Muista tauot. Lepuuta selkää istumalla välillä. Voit myös käydä lattialle pitkäksesi ja nostaa polvet 90 asteen kulmaan tuolin päälle.
  4. Kerää tavarat lattialta ennen imurointia, niin vältyt kyykistelyltä imuroinnin aikana.
  5. Säädä imurin tanko niin pitkäksi, että voit imuroida selkä suorassa.
  6. Käytä hyviä siivousvälineitä, kuten jatkovarrellisia harjoja tai moppia. Siten vältyt alaselän pyöristymiseltä ja saat pidettyä hartiat alhaalla.
  7. Siivoa molemmilla käsillä. Niin vältät rasittamasta kehon toista puolta ja kättä liikaa, ja selkään tulee kiertoliikettä kummallekin puolelle.
  8. Opettele oikea nostotekniikka. Kun koukistat nostaessasi polvia ja lonkkia, alaselkään jää luonnollinen notko ja et riko selkääsi. 
  9. Tee joskus kumarrukset ja nostot yhdellä jalalla. Näin saat voimaharjoitusta jalan lihaksille ja alaselän asento pysyy luonnollisena.
  10. Laita turhat tavarat kiertoon. Kun kotona on vähemmän tavaraa, aikaa ei kulu jatkuvaan järjestelyyn. Mitä vähemmän tavaraa, sitä vähemmän siivottavaa.  

Lähde: Selkäliitto

Ylellinen, jännittävä tuoksu kohottaa juhlan ja arjen – ja on myös oivallinen joululahja. 


Carolina Herrera Good Girl, EdP 30 ml, 69 e

Itämainen, tumma ja aistillinen tuoksu, jossa jasmiininkukkaa, tuberoosaa, suklaata, tonkapapua, mantelia ja kahvia.

Dolce & Gabbana The One, EdT 50 ml, 79 e

Lämmin ja itämainen kukkaistuoksu,joka avautuu raikkaalla mandariinin, bergamotin ja persikan yhdistelmällä. Sydäntuoksussa jasmiinia, kieloa,  valkoista liljaa sekä luumua. Lopputuoksussa vetiveriä, meripihkaa, myskiä ja vaniljaa.


Jean Paul Gaultier Scandal, EdP 50 ml, 89 e

Makea ja naisellinen tuoksu, jossa mukana lämmintä hunajaa, raikasta veriappelsiinia, puista patsulia sekä yllättävää gardeniaa.


Yves Saint Laurent Mon Paris Collector Edition, EdP 50 ml, 79 e

Pionia, valkoista myskiä ja patsulia sisältävä chypre-tuoksu upeassa keräilypullossa, saatavilla rajoitetun ajan.


Prada La Femme Intense, EdP 100 ml, 111 e

Aistikas ja itämainen tuoksu, jonka ytimessä tuberoosaa, Ylang-Ylangia  ja patsulia.
Christian Dior J’adore L’Or, EdP 40 ml, 164 e

Vietelevä ja harmoninen yhdistelmä kukkia ja itämaisia tuoksuja. Mukana toukoruusua, jasmiinia, vaniljaa, tonkapapua ja Grassen nerolia.


Lancôme, La Vie Est Belle Eclat, EdP, 30 ml, 58 e

La vie est Belle -tuoksuperheen uusin jäsen. Se on upea ja hempeä kukkaistuoksu, jonka sydäntuoksuna pirskahteleva appelsiininkukka ja bergamotti.


Calvin Klein Obsessed for women,  EdP 30 ml,  53 e

Kukkainen tuoksu, avautuu orvokin terälehtien raikkaalla tuoksulla. Sydäntuoksussa valkoista laventelia.  Myskin pehmeät vivahteet viimeistelevät tuoksun.

Marc Jacobs, Decadence Eau So Decadent, EdT 50 ml,  82,00 e.

Kevyt, ilmava ja ylellinen tuoksu. Pitää sisällään mm. hedelmiä, kukkia, kuten jasmiinia, magnoliaa, kieloa, päärynää, mustaherukkaa ja valkoista meripihkaa. Sopii niin päivä- kuin iltatuoksuksi.


L´occitane Terre de Lumière, The Gold Edition, EdP 50 ml, 69 e

Kuvittele Kultainen hetki ennen auringonlaskua. Energisten ja aromaattisten ensituoksujen jälkeen tuoksu muuttuu laventelin, hunajan ja mantelin herkiksi tuoksuiksi eteläisestä Ranskasta.


Emporio Armani Because It's You, EdP 30ml 53 e

Kukkaishedelmäinen tuoksu, jossa ruusutiivisteen ja nerolin kukkaisuus yhdistyvät vadelman hedelmäisyyteen.

Elizabeth Arden, White Tea, 50 ml, 40 e

Hienostunut, rauhoittava ja yksinkertainen tuoksu, joka pitää sisällään mm. raikasta mandariinia, valkoisen teen uutetta, turkkilaista ruusuöljyä ja kolmea rauhoittavaa myskiä.

MiehilleHugo Boss Man of Today Edition tuoksu 50 ml, 73 e

Menestyvän miehen klassikkotuoksu, jossa hurmaavat omenan ja sitruksen lisäksi seetripuu ja vetiver. Limited Edition -pakkaus on vuoden 2017 kunnianosoitus uudelle Man of Today -kampanjalle.
Emporio Armani Stronger With You, EdT 30ml 53 e

Itämainen tuoksu luovalle, karismaattiselle ja huumorintajuiselle miehelle, jossa seetripuun metsäisyys yhdistyy rosé-pippurin ja salvian mausteisuuteen.

Prada L'Homme Intense,  EdP 50ml, 88 e

Puinen ja aromaattinen tuoksu, joka avautuu meripihkalla. Sydäntuoksussa patsulia ja    pohjatuoksussa santelipuuta ja paahdettua tonkapapua.    


Paco Rabanne Pure XS EdT,  50 ml, 65 e

Yhdistelmä kirpeän raikasta inkivääriä ja pehmeää vaniljaa. Tuoksu on samalla  lempeä ja voimakas.
Calvin Klein Obsessed for men, EdT  75 ml,  60 e

Aromaattinen tuoksu, joka saa voimakkuutensa mustasta vaniljasta. Mukana myös meripihkaa, setripuuta ja ambraa.

Yves Saint Laurent Y EdT 60 ml, 75 e

Moderni, metsäinen ja maskuliininen tuoksu, joka on samalla raikas ja voimakas.

Pullot ovat kuin pieniä taideteoksia.
Pullot ovat kuin pieniä taideteoksia.