Levottomat jalat saavat aikaan ikävän kivun ja vakavan ongelman koko hyvinvoinnille. Mistä tämä tauti johtuu ja miten sitä voisi helpottaa?

”Tuska on kamala. Kuin olisi muurahaispesässä.”
Mummo, 64v

”En saa unen päästä kiinni, kun jalkoja pitää vispata, ja joudun jatkuvasti nousemaan pois sängystä.”
Juhani, 60 v.

Levottomista jaloista kärsivien kuvaukset ovat piinallista luettavaa. Eikä tuska lopu jalkatuntemuksiin: levottomat jalat aiheuttavat särkyä pahimmillaan muihinkin ruumiinosiin sekä vähentävät vireystilaa, kun yöllä ei saa nukuttua.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Vaiva tuntuu olevan melko yleinen; siitä kärsii jopa kymmenen prosenttia väestöstä jossain vaiheessa. Oireet voivat alkaa missä iässä tahansa, mutta niitä on erityisesti vanhemmalla väellä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Lääkärit tunnistavat jo levottomat jalat -oireyhtymän. Mutta mistä se johtuu, lääkäri Risto Laitila?

– Levottomat jalat -taudin tarkka syy ei ole tiedossa, mutta näyttää vahvasti siltä, että aivojen vähäisillä rautavarastoilla ja aivojen liikehermoradan, striatumin, vaimentuneella toiminnalla on lusikkansa pelissä.

Rauta-arvot mitattavaksi

Laitilan mukaan levottomat jalat voivat vaivata satunnaisesti tai jatkuvasti, hankalissa tapauksissa päivisinkin. 

– Lääkärin ensimmäinen tehtävä vaivan ja sen piinaavuuden selviämisen jälkeen on tarkistaa potilaan rautavarastojen tila. Samalla tarkistetaan tarvittaessa muutakin, esimerkiksi munuaisten toiminta, selvittää Laitila.

Lääkäri tarkistaa myös, onko potilaalla käytössä lääkkeitä, jotka osaltaan vaimentavat liikehermoradan aktiivisuutta dopamiini-hermovälittäjäaineen tehoa heikentämällä.

Jos esimerkiksi P-Ferritiini-varastorauta-arvo on matala, rautatablettien käyttäminen ja rautavarastojen täyttyminen voi auttaa hyvin.

Terveyspalvelu Duodecemin mukaan jotkut ovat saaneet apua vaivaan lämpimistä yösukista, liikunnasta ennen unia ja lisäravinteista, kuten foolihaposta ja E-vitamiinista sekä magnesiumista.

Onko sinulla levottomat jalat? Mistä sinä olet saanut apua vaivaan? Kerro ja keskustele aiheesta alla olevassa kommentointikentässä.

Vierailija

Minulla kulkee  suvussa levottomat jalat. Itselläni jalat ovat vaivanneet koko aikuisikäni ajan, nuorempana kuitenkin vain ajoittain. Keski-iän ylittämisen jälkeen asiasta tuli jokaöinen vaiva, ja välillä niin että hermot meni. Monta kertaa yöllä sai nousta jaloittelemaan ja yrittää saada ajatukset johonkin muuhun. Vaiva paheni oleellisesti, kun jouduin syömään särkylääkkeitä paljon ja vatsani alkoi oireilla, tuli ripulia yms . Veriarvot laskivat huomattavasti ja laihduin laihduttamatta n 1-1,5 kg / kk, yht 6 kg. Sitten pystyin jättämään särkylääkkeet ja samaan aikaan sain reseptin Pramipexole tabletteihin. En ole varma niiden vaikutuksesta, mutta ehkä ne vähän auttavat, jos eivät ole plasebo-vaikutusta...  Rauta-arvoni ovat nyt myös nousseet takaisin siihen mitä ne minulla norm ovat olleet. Levottomat jalat ovat yhä, mutta ei enää lainkaan niin hirveät. Lieneekö levottomien jalkojen oireiden pahenemiseen ollut osuutta saamallani Metotreksaatti hoidolla.  Nyt olen ollut jatkuvan kuumeilun ja flunssan vuoksi ilman Metotreksaattia n 1,5 kk ja oireet ovat vielä entisestään vähentyneet, mutta eivät poissa. Vitamiinit B, C D, kalaöljyt ovat jokapäiväisessä käytössä myös nyt, mutta olen niitä käyttänyt aiemminkin. Liikunnan lisäämistä pitäisi vielä kokeilla. Ja pre- ja  probiootteja.

usko tai älä

Minulla on ollut levottomat jalat-oireyhtymä lapsesta lähtien. Myös rauta-arvoni ovat olleet aina anemian puolella. Olen kärsinyt tästä asiasta yli 50 vuotta, kokeillut ties mitä hiven- ja kivennäisainetta, kalkkia magnesiumia, ruokasuolaa, merisuolaa . . . . mutta en vielä koskaan SOKERITTOMUUTTA! Jätin siis kaikki makeiset pois, valkoisen sokerin, limsat, jäätelöt jne. Ei ollut enää muuta radikaalia tehtävissä, koska lääkärini ei ottanut minua lainkaan tosissaan. Ja usko tai älä: en ole joutunut enää liikuttelemaan ja vatkaamaan jalkojani, en kävelemään öisin kun muut nukkuvat. Nukun aivan rauhassa tästä vaivasta. KOKEILKAA MUUTKIN JA KOMMENTOIKAA! !

Sisältö jatkuu mainoksen alla