Kremppaa tulee ja menee, mutta lääketieteellä tätä asiaa ei voi paljoakaan muuttaa, sanoo lääkäri Iris Pasternack. Auttaako valittaminen?

"Uimahallin saunan lauteilla kaksi daamia keskustelee selkäkivuista. Terveyskeskuksessa oli käyty, selkää tunnusteltu, mutta mitään kuvia ei otettu. Toinen älähtää epäuskoisesti, ja päivittelyjen jälkeen naiset päätyvät lopputulokseen: ei terveyskeskuksissa nykyään tutkita, pihistellään vaan.

Yksityiselle pitää mennä, koska siellä tutkitaan kunnolla. Kannattaa ehkä ottaa magneettikuvakin, sanoo rouva lopuksi ja sihauttaa kiukaalle vettä.

Lääkärinä olisin halunnut sanoa, että ter­veyskeskuslääkäri oli todennäköisesti ihan oikeassa. Kyllähän lisätutkimuksia ja magneettikuvia on, mutta tyhmää niitä on turhaan ottaa.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Lue lisää: Kaikki selkävaivoista.

Monen maan hoitosuosituksissa on jo linjattu, että alaselän röntgen- ja magneettitutki­muksia ei tulisi tehdä, jollei potilaalla ole pahan­­laatuisesta taudista kertovia merkkejä. Kyse ei ole pihistelystä, vaan siitä, että varmisteluissa ei ole välttämättä järkeä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Lue myös:  


Jotkut pelkäävät aina pahinta: entä jos kipu onkin viesti vaarallisesta sairaudesta, ehkä jopa syövästä?

Hoitoja vertaillaan kuin autoja. Mitä enemmän on otettu kuvia ja tehty operaatioita, sen komeampaa. Ja lisääkin vielä tutkivat!

Kremppaa tulee ja menee, mutta lääketieteellä tätä asiaa ei voi paljoakaan muuttaa. Kotikonstit yleensä riittävät. Eikä mitään pahaa tapahdu, vaikkei lääkäri joka välissä tutki tai leikkaa."

Lue Iris Pasternackin koko kirjoitus ET Terveys -lehden 4/2015 Painava sana -palstalta.

  • Mitä mieltä sinä olet: Tekeekö valittaminen hyvää? Vai miten koet valittamisen? Harrastatko itse sitä? Keskustele aiheesta alla olevassa kommentointikentässä.

83-vuotias äitini on ollut useaan otteeseen sairaalassa flimmerin takia. Lisäksi hänellä on nitrot toisenlaiseen sydänvaivaan. Nyt hän on jo yli vuoden valitellut terveyskeskuslääkärille outoja tuntemuksia sydämessä ja pyytänyt päästä tutkimuksiin. Ei kuulemma tarvitse tutkia, koska on 6 vuotta sitten tutkittu

Kyllä kannattaa valittaa! Luulisi lääkärin tietävän, että kun kipu jatkuu hoitamattomana pitkään, se saattaa kroonistua: lihaksen tai pehmytkudoksen vaivasta tuleekin hermoston vaiva, kun hermosto herkistyy kivulle.

Itselläni on ollut erilaisia kivuliaita pehmytkudosten vaivoja nyt jo kahden vuoden ajan yhtäjaksoisesti parilla kehon alueella. Molemmilla kerroilla oikeat diagnoosit ja hoito on saatu vasta magneettikuvan jälkeen, koska vammat ovat oleet fyysisesti eri paikassa kuin lääkäri oletti. Sitä ennen on hoidettu kuukausikaupalla tehottomalla, väärin kohdistetulla fysioterapialla, ja kivut ovat jatkuneet ja osin vain pahentuneet. Lopulta ymmärsin olla tekemättä huonolta tuntuvia harjoitteita.

Ja kipukohtia ilmeni vain lisää: nyt minulla on 15 erilaista pehmytkudosvammaa, ihan oikeita, fyysisiä vammoja, ja on viimein alettu tutkia, olisiko niillä jokin yhteinen tekijä, kuten diabetes. Ja edelleen on epävarmaa, pääsenkö kivuista koskaan eroon.
En juurikaan valita tuttavapiirille, mutta lääkärille olisi selvästi pitänyt valittaa isompaan ääneen jo heti, ennen kuin tilanne kehittyi eteenpäin. Mutta minä vain kiltisti sinnittelin tehottoman hoidon ja kipujen kanssa. On kokeiltu mindfulnessit, akupunktiot, pilatekset, mikään ei ole auttanut. Liikuntakiellossa olen ollut nyt jo pitkään, enkä enää pystykään esimerkiksi nousemaan portaita kivutta.Valittakaa ihmiset ajoissa, ja kovaan ääneen! Kivut pitää hoitaa.

 

Sisältö jatkuu mainoksen alla