Kremppaa tulee ja menee, mutta lääketieteellä tätä asiaa ei voi paljoakaan muuttaa, sanoo lääkäri Iris Pasternack. Auttaako valittaminen?

"Uimahallin saunan lauteilla kaksi daamia keskustelee selkäkivuista. Terveyskeskuksessa oli käyty, selkää tunnusteltu, mutta mitään kuvia ei otettu. Toinen älähtää epäuskoisesti, ja päivittelyjen jälkeen naiset päätyvät lopputulokseen: ei terveyskeskuksissa nykyään tutkita, pihistellään vaan.

Yksityiselle pitää mennä, koska siellä tutkitaan kunnolla. Kannattaa ehkä ottaa magneettikuvakin, sanoo rouva lopuksi ja sihauttaa kiukaalle vettä.

Lääkärinä olisin halunnut sanoa, että ter­veyskeskuslääkäri oli todennäköisesti ihan oikeassa. Kyllähän lisätutkimuksia ja magneettikuvia on, mutta tyhmää niitä on turhaan ottaa.

Lue lisää: Kaikki selkävaivoista.

Monen maan hoitosuosituksissa on jo linjattu, että alaselän röntgen- ja magneettitutki­muksia ei tulisi tehdä, jollei potilaalla ole pahan­­laatuisesta taudista kertovia merkkejä. Kyse ei ole pihistelystä, vaan siitä, että varmisteluissa ei ole välttämättä järkeä.

Lue myös:  

Jotkut pelkäävät aina pahinta: entä jos kipu onkin viesti vaarallisesta sairaudesta, ehkä jopa syövästä?

Hoitoja vertaillaan kuin autoja. Mitä enemmän on otettu kuvia ja tehty operaatioita, sen komeampaa. Ja lisääkin vielä tutkivat!

Kremppaa tulee ja menee, mutta lääketieteellä tätä asiaa ei voi paljoakaan muuttaa. Kotikonstit yleensä riittävät. Eikä mitään pahaa tapahdu, vaikkei lääkäri joka välissä tutki tai leikkaa."

Lue Iris Pasternackin koko kirjoitus ET Terveys -lehden 4/2015 Painava sana -palstalta.

  • Mitä mieltä sinä olet: Tekeekö valittaminen hyvää? Vai miten koet valittamisen? Harrastatko itse sitä? Keskustele aiheesta alla olevassa kommentointikentässä.

Suomalaislääkäri: Paljon turhia tutkimuksia

Kyllä kannattaa valittaa! Luulisi lääkärin tietävän, että kun kipu jatkuu hoitamattomana pitkään, se saattaa kroonistua: lihaksen tai pehmytkudoksen vaivasta tuleekin hermoston vaiva, kun hermosto herkistyy kivulle. Itselläni on ollut erilaisia kivuliaita pehmytkudosten vaivoja nyt jo kahden vuoden ajan yhtäjaksoisesti parilla kehon alueella. Molemmilla kerroilla oikeat diagnoosit ja hoito on saatu vasta magneettikuvan jälkeen, koska vammat ovat oleet fyysisesti eri paikassa kuin lääkäri oletti...
Lue kommentti