Sisätautilääkäri ja emeritusprofessori Antti Aro vastaa uskomuksiin vitamiineista ja kivennäisaineista. Hänen mukaansa vain D-vitamiinia tarvitsee napsia purkista.

Terve, kohtuullisen monipuolisesti syövä ihminen kärsii vain harvoin vitamiinien tai kivennäisaineiden puutoksista. Tarvittavat 13 vitamiinia ja 12 kivennäisainetta pitäisi saada normaalista ravinnosta.

– Parhaiten imeytyvät ja toisiinsa oikeassa suhteessa olevat suoja-aineet nautitaan värikkäästä, hyvästä ruoasta. Vitamiinilisä kohtuullisesti käytettynä on kuitenkin vain harvoin vaaraksi, sanoo sisätautilääkäri ja THL:n emeritusprofessori Antti Aro.

Sitten hän jatkaa:

– D-vitamiini on poikkeus. Sitä tarvitsevat niin nuoret kuin vanhat ja varsinkin he, joiden ei ole mahdollista kesäaikaan nauttia auringosta.
Istuimme Antti Aron kanssa ratkomaan yleisiä vitamiineihin ja kivennäisaineisiin liittyviä väittämiä.

A-vitamiini

1. Perunasta ihminen saa kaikki tarvitsemansa vitamiinit ja hivenaineet, paitsi A-vitamiinin.

TARUA. Perunasta saa lähinnä C-vitamiinia ja onneksi ei A-vitamiinia. A-vitamiini on rasvaliukoinen vitamiini, joka kertyy elimistöön ja jonka liialli­nen saanti voi aiheuttaa ihon hilseilyä, luuston haurastumista ja jopa maksa­vaurioita.

2. Voita pitää syödä, jotta saisi A-vitamiinia.

TARUA. Voissa on jonkin verran A-vitamiinia, mutta vitamiinia tulee ravinnosta kyllä riittävästi ilman voitakin. A-vitamiinia saa myös margariinista, sillä sitä on siihen lisätty.

3. Maksaruokia ei pidä syödä, jos ottaa A-vitamiinia purkista.

TOTTA. A-vitamiinia ei ylipäätään pidä ottaa purkista, sillä sitä saadaan aivan riittävästi ravinnosta. Maksaruokia voi syödä pari kertaa kuukaudessa, maksa­laatikkoa useamminkin.

4. Kun nappaan A-vitamiinilisää, näkö ja iho pysyvät hyvinä.

TOTTA JA TARUA. A-vitamiinin puuttees­sa silmä vaurioituu ja näkö heikentyy. A-vitamiinia tarvitaan normaalin näkö­kyvyn ylläpitoon, mutta saannin lisää­minen tarvetta suuremmaksi ei kyllä näköä auta.

B-vitamiini

5. Vanhuuden höperyys on usein silkkaa B12-vitamiinin puutetta.

TOTTA JA TARUA. B12-vitamiinin imeytyminen heikkenee joskus ikääntyessä ja vitamiinin niukkuudella voi olla osuutta joihinkin vanhuuden oireisiin. Vitamiinin määrä kannattaa selvittää, jos vanhuuden höperyyden (taustaltaan epäselvä dementia) syyt ovat epäselviä. Alzheimerin taudin riskiä B12 ei vähennä. Silkka B12-vitamiinin puute ilmenee lähinnä anemiana.

6. B-vitamiini hoitaa hermoja.

TOTTA JA TARUA. Lähinnä B1-vitamiinin eli tiamiinin vaikea puute vaurioittaa aivoja alkoholisteilla. B-vitamiinivalmisteita on käytetty joihinkin hermostoperäisiin oireisiin, mutta umpimähkäisestä käytöstä ei ole hyötyä.

7. Jos suupielissä on halkeamia, syö ruisleipää. Sen B6-vitamiini auttaa.

TARUA. Suupielien halkeileminen on joskus oire riboflaviinin eli B2-vitamiinin puutteesta. Maitotuotteet auttavat. Ruisleivän päivittäinen nauttiminen on monin tavoin hyödyllistä riippumatta suupielistä.

8. B12-vitamiini lievittää hermosärkyä.

TOTTA JA TARUA. Saattaahan se lievittää siinä tapauksessa, että oire johtuu vitamiinin puutteesta. Mitään yleistä vaikutusta särkyyn B12-vitamiinilla ei ole.

9. Kynsien lohkeilu johtuu B2-vitamiinin puutteesta.
TARUA. Näin moni uskoo. Tieteellisiä todisteita ei kuitenkaan ole.

C-vitamiini

10. Kun syön puoli paprikaa päivässä, C-vitamiinin saantini on turvattu.

TOTTA. Siksi päiväksi annos riittää. Vaihtelu kuitenkin virkistää ja välillä voi nauttia marjoja, vihanneksia tai vaikkapa sitrushedelmiä.

11. Tupakoijan kannattaa syödä erityisen paljon C-vitamiinia.

TOTTA. Tupakointi vähentää veren C-vitamiinipitoisuutta. Valitettavasti C-vitamiini ei kuitenkaan torju tupakoinnin haittoja. Kannattaa siis mieluummin tumpata.

12. Flunssa-aikana pitää syödä paljon C-vitamiinia, niin välttyy tartunnalta.

TARUA. Tavallinen määrä riittää, sillä C-vitamiini ei ehkäise flunssaa. Flunssan aikana syöty C-vitamiini voi lyhentää taudin kestoa päivällä, sillä joissakin tutkimuksissa sen on todettu lievittäneen hengitystieoireita. Flunssa on virustauti, eikä C-vitamiinilla ole mitään todettuja vaikutuksia viruksiin.
 

D-vitamiini

13. Jos juon paljon maitoa ja syön D-vitamiinitabletin päivässä, voin saada D-vitamiinimyrkytyksen.

TARUA. Maidosta ei saa liikaa D-vitamiinia, eikä muustakaan ravinnosta, vaan vitamiinivalmisteista. Vaikutus riippuu D-vitamiinitablettien vahvuudesta. Hyvin suuret D-vitamiinipitoisuudet lisäävät luun hajoamista ja suurentavat veren kalsiumpitoisuutta. Vaikeimmissa tapauksissa voi kehittyä munuaisten vajaatoiminta. Suositeltava D-vitamiinimäärä on enintään 50 mikrogrammaa päivässä.

14. Kasvissyöjä saa talvella riittävästi D-vitamiinia, kun syö kantarelleja ja suppilovahveroita.

TARUA. Sieniä pitäisi syödä lähes 100 grammaa joka päivä. Tuskin kellään on säilöttynä tähän tarkoitukseen riittäviä määriä. Helpompaa on ottaa avuksi kala ja vitaminoidut ruoat. Kaloissa on eroja. 18–60-vuotias saa kuhasta, siiasta ja silakasta tehdyistä kahdesta viikottaisesta kala-ateriasta riittävästi D-vitamiinia, kun kalaa on 150 grammaa. Lohi tai kirjolohi eivät takaa D-vitamiinin saantia. Yli 60-vuotiaat tarvitsevat kalan lisäksi 10 mikrogrammaa D-vitamiinia purkista.

15. Iäkkäille suositeltu 20 mikrogrammaa D-vitamiinia on aivan liian vähän. Kesän auringonpaisteestakin sitä saa yli kymmenkertaisen määrän jo alle puolessa tunnissa.

TARUA. Iäkkään ihmisen luuston kunnolle 20 mikrogrammaa on riittävä päiväannos. Auringonpaisteessa voi ensimmäisenä päivänä saada runsaasti vitamiinia. D-vitamiinin muodostus on kuitenkin siten säänneltyä, ettei sitä voi saada auringosta liikaa. Pillereissä sen sijaan ei ole tällaista varmuusmekanismia, minkä takia liikasyöntiä pitää välttää.

16. D-vitamiini on ihmepilleri! Se ehkäisee syöpää, sydäntauteja, luukatoa, MS-tautia, astmaa, masennusta...

TOTTA (?) JA TARUA. Väittämät ovat muodikkaita käsityksiä, jotka eivät ainakaan kaikki ole tosia. Tällä hetkellä todisteita ehkäisevästä vaikutuksesta ei ole, vain väestötutkimusten tilastollisia yhteyksiä. Vitamiinin vaikutuksia tutkitaan, mutta luotettavia vastauksia joudumme odottelemaan arviolta kymmenkunta vuotta.

17. Influenssarokotetta ei tarvita, kun syö kunnon annoksia D-vitamiinia, vähintään 30–40 mikrogrammaa päivässä

TARUA. D-vitamiinilisän vaikutusta in­­flu­enssaan ei ole todistettu. Influens­sarokotus kannattaa siis ottaa.

E-vitamiini

18. E-vitamiini suojaa sydänsairauksilta ja hidastaa ikääntymistä.

TARUA. Kello tikittää niin kuin ennenkin, eikä kuolemattomiksi voida tulla. E-vitamiini ei suojaa sydänsairauksilta, päinvastoin: hyvin suuret annokset lisäävät kuolleisuutta.

19. A-ja E-vitamiinia kannattaa tankata purkista, sillä ne ehkäisevät monia syöpiä.

TARUA. Ei kannata, varsinkaan A-vitamiinia (ks. yllä). E-vitamiinin syöpää ehkäisevästä vaikutuksesta ei ole varmuutta.
 

K-vitamiini

20. Jos käytän paljon maito­tuotteita, en saa syödä kalsiumlisiä, koska liika kal­sium voi aiheuttaa myrkytyksen.

TOTTA. Jos käytät maitotuotteita, et tarvitse kalsiumlisiä. Liika kalsium voi olla haitaksi munuaisille ja se voi haitata muiden aineiden kuten raudan hyväksikäyttöä. Varsinaisesta myrkytyksestä ei silti voi puhua.
Kalsiumin tarve on 800 mg/vrk. Jos haluat saada kaiken kalsiumin nestemäisistä maitovalmisteista, sinun pitäisi nauttia niitä 7 dl/vrk. Käytännössä 5 dl riittää, sillä kalsiumia saa muustakin ruoasta.

21. Vaihdevuosi-ikäisten naisten pitää syödä kalsiumlisiä, ja erityisesti, jos he eivät käytä estrogeenia.

TOTTA JA TARUA. Riippuu luuston kunnosta. Osteoporoosin hoidossa D-vitamiinilisään liitetään usein kalsiumvalmiste, jotta saanti olisi varmasti riittävää. Muuten, jos käyttää meijerituotteita ja saa kalsiumia suositusten mukaan, ei kalsiumvalmisteen käytöstä ole selvää hyötyä vaihdevuosinakaan.

22. Jos syön paljon kalsiumia, saan helpommin virtsakiviä.

TARUA. Virtsakivet sisältävät yleensä kalsiumia, mutta terveillä ihmisillä kalsiumin saannilla ei ole yhteyttä virtsakivien muodostumiseen. Sen sijaan runsas kalsiumin saanti voi aiheuttaa virtsakiviä ihmisillä, joilla on kalsiumin aineenvaihdunnan häiriöitä.

23. Minun pitää syödä erityisen paljon kalsiumia, koska juon paljon kahvia.

TOTTA JA TARUA. Kahvi lisää pikkuisen kalsiumin eritystä virtsaan, mutta kahvia pitää juoda yli litra päivässä ennen kuin sillä on merkitystä. Tasapaino säilyy, kun lorauttaa pikkutilkan maitoa kahviin.

24. Kalkkitablettien syöminen vahvistaa kynsiä.

TARUA. Näin moni uskoo. Todisteet kuitenkin puuttuvat.

25. Karppaajilla on krooninen kalsiumin puute, koska lihan ja rasvan tankkaaminen kuluttaa kalsiumia.

TARUA. Kalsiumiin lihan ja rasvan runsas syöminen ei vaikuta.

26. Magnesiumtabletit auttavat suonen­vetoihin.

TARUA. Näin väittävät mainokset. Tutkimustietoa ei ole. Suonenvetoon ei tahdo löytyä hyviä lääkkeitä, joten voihan magnesiumiakin kokeilla.

27. Rytmihäiriöt helpottavat, kun nappaa magnesiumia.

TARUA. Jos on rytmihäiriöitä, kannattaa kysyä apua lääkäriltä.

Omega-3-rasvahapot

28. Omega-3-rasvahapot suojaavat sydäntä

TOTTA JA TARUA. Kalaöljyjen edullisia sydänvaikutuksia on liioiteltu. Sydäntautisilla suuret annokset voivat vähentää äkkikuoleman riskiä vähentämällä rytmihäiriöalttiutta. Kalan syönti vaikuttaa edullisesti sydäntautiriskiin, mutta vaikutuksen syytä ei tiedetä.

29. Omega-3-rasvahapot sekoittavat veren hyytymisjärjestelmän.

TOTTA JA TARUA. Suuret määrät kalarasvoja lisäävät verenvuototaipumusta. Maksimimäärä kalaperäisiä omega-3-rasvahappoja on 3 grammaa päivässä terveellä ihmisellä. Kasvisten alfalinoleenihapolla
ei tällaista vaikutusta ole.

Rauta

30. Rautatablettia ei pidä ottaa maidon kanssa, koska rauta ei silloin imeydy. Rautatabletit pitää ottaa appelsiinimehun kanssa, jotta rauta imeytyisi.

TOTTA JA TARUA. Maito­tuotteiden kalsium heikentää vähän raudan hyväksikäyttöä. Appelsiinimehun C-vitamiini voi edistää raudan imeytymistä ruoasta mutta ei kylläkään rautatableteista.

Seleeni

31. Seleeni parantaa vastustus­kykyä. Kun sitä syö, flunssat eivät tartu niin helposti ikä­ihmiseenkään.

TARUA. Väitteet ovat uskomuksia vaikutuksista, joista
ei ole näyttöä. Suomalaisten seleenin saanti on turvattu, sillä sitä lisätään lannoitteisiin.

32. Seleeni auttaa ahdistukseen.
TARUA. Katso edellä.

33. Kun vanhukselta menee ruokahalu, syynä voi olla sinkin puute.
TARUA. Huono ruokahalu voi johtaa monien ravintoaineiden puutteeseen. Sinkin puutos saattaa johtua yksipuolisesta ravinnosta etenkin iäkkäillä.

Sinkki

34.Sinkkipillerit auttavat ehkäisemään flunssaa.

TARUA. Sinkki ei auta sen enempää kuin C-vitamiinikaan.

Artikkeli on julkaistu aiemmin 2012 ja päivitetty 1.4.2016

Vierailija

Totta vai tarua: väittämiä vitamiineista

Suola! Puhdistetusta suolasta on poistettu lähes sata erilaista mineraalia, jotka tasapainottaisivat suolan vaikutusta elimistössä. Lisäksi puhdistettuun suolaan on lisätty mm. paakkuuntumisenestoaineita, joista ei terveydellemme ole mitään hyötyä, päinvastoin. Paras suola olisi puhdistamaton merisuola, josta elimistö saa tarvitsemansa mineraalit, joka ei kohota verenpainetta ja joka säilyttää elimistön homeostaasin. Valtaosa meistä pitää suolaa pahana asiana ja sitähän se normaali kaupan...
Lue kommentti
Vierailija

Totta vai tarua: väittämiä vitamiineista

”Monipuolinen” ruoka on varsin suhteellinen käsite. Esimerkiksi pasta, ruispala ja big mac ovat eri ruokia, mutta kaikkien pääraaka-aineena on sama ravinneköyhä vehnäjauho. Toinen haaste tulee ravintoaineiden imeytymisestä. Monen suomalaisen suoliston toiminta on kaukana optimaalisesta. Kolmas potentiaalinen puutoksille altistava asia ovat erilaiset ruokarajoitteet. Esimerkiksi kasvissyöjien tai vähän lihaa kuluttavien on tärkeää ottaa mm. B-12 vitamiini lisäravinteena. Päivän terveysmiete: "...
Lue kommentti

Avokadot löytyvät kärjestä melkein kaikista terveellisten ruokien listoista, olipa kyse sitten ihon tai mielen hoidosta. Eikä ihme. Ne ovat ihmeruokaa!

Vihreäkuorinen avokado on terveellistä syötävää.  Se sisältää kasvikseksi paljon energiaa ja rasvaa. Suurin osa on rasvasta on kuitenkin pehmeää, tyydyttymätöntä rasvaa, joka edistää sydämen terveyttä.

Tuoreimmassa tutkimuksessa on vahvistettu, että avokadot pienentävät sydänsairauksien riskiä – jos niitä nautitaan säännöllisesti osana päivittäistä ruokavaliota.

Aiempien tutkimusten mukaan avokadojen terveysvaikutukset ovat perustuneet pitkälti tyydyttämättömien rasvahappojen tehoon ihmiskehossa ja vihreän herkun on todistettu nostavan hyvän kolesterolin lukemia.

Nyt amerikkalaistutkimuksessa vahvistettiin avokadon positiivinen vaikutus sydän- ja verisuonitautien riskiin. Tutkittavat söivät yhden avokadon päivässä. Heillä laski etenkin huono LDL-kolesteroli, kertoo tutkimuksesta kirjoittava American Heart Assosiation -julkaisu.

Miten avokadoa syödään?

Kardiologien eli sydäntautien lääkäreidenkin ylistämä avokado on helppo kasvis.

Avokadon voi sisällyttää päivittäiseen ruokavalioon helposti vaikkapa salaateissa tai leivän päällä. Kypsän avokadon tunnistaa kaupasta painamalla sitä hennosti sen suiposta päästä. Kuoren ja kasvislihan väliin pitäisi jäädä pieni, pehmeältä tuntuva tila.

Mikäli kotona huomaa ostaneensa raa’an tai puolikypsän avokadon, saa sen kypsäksi monilla eri keinoilla. Jotkut käärivät kasviksen alumiinifolioon ja laittavat uuniin kypsymään hetkeksi ennen syömistä. Avokadon voi halkaista ja nauttia pehmeän sisuksen vaikka suoraan lusikalla.

Liiallisuuksiin ei pidä mennä tämänkään ihmeherkun kanssa: Avokadossa on paljon energiaa, joten siitä tulee nopeasti täyteenkin. Sadassa grammassa eli keskikokoisessa avokadossa on lähes 200 kilokaloria.

Avokadoissa on myös runsaasti kaliumia, peräti 400 mg/100 g, joka on tärkeä sydämen toiminnalle.

Vierailija

Avokado päivässä pitää kardiologin loitolla

Olen syönyt vuosia pari avokadoa viikossa . Syön sen aina ihan sellaisenaan,ei siihen tarvita erityistä resepti nivaskaa. Halkaisen ja pistän poskeeni. Hyvää,terveellistä ja ravitsevaa. En kuitenkaan joka päivä syö, koska onhan siinä kotuullisesti kaloreita, vaikkakin terveellisiä kaloreita. Kaikkia kansainvälisiä tuulia on kiva lukea myös ET-lehdestä. Lisää vaan
Lue kommentti

Kiistely on taitolaji, jossa voi kehittyä. Syyllistä tai voittajaa on turha etsiä, mutta jos pelaat korttisi hyvin, kumpikin osapuoli hyötyy.

Erimielisyydet kuuluvat kaikkiin ihmissuhteisiin. Aina niiden käsittely ei aiheuta riitaa, mutta jos asia on itselle hyvin tärkeä, kuohahdusta on vaikea välttää.

Tapamme riidellä juontaa usein juurensa lapsuuskodissa omaksuttuihin malleihin, oli sitten mököttäjä tai möykkääjä.

Näin riitelet rakentavasti:

1. Kuuntele

Yleisin virhe riitelyssä on se, että kumpikin jankkaa omaa näkökantaansa toista kuuntelematta. Erityisen ärsyttävää on yleistäminen: ”Sinä olet aina myöhässä”  tai ”Sinä et koskaan siivoa jälkiäsi”.

Tyhmintä on kaivaa esiin kaikki entiset riidanaiheet: appiukon letkautukset, liian kalliit hifi-laitteet tai vuosien takainen törttöily etelänlomalla.

2. Pysy asiassa

Kuohuksissa tulemme helposti sanoneeksi asioita, joita emme tarkoita. Valitettavasti ne eivät katoa huonon tuulen mukana. Henkilökohtaiset loukkaukset  iskostuvat mieleen paljon pysyvämmin kuin kehut ja kannustukset.

3. Ole rehellinen

Vältä passiivisuutta, ylimielisyyttä, yksityiskohtiin takertumista ja ylitunteellisuutta.

4. Pidä vuoropuhelu käynnissä

Pitkät jaaritukset eivät toimi ainakaan silloin, jos yrittää perustella miksi toinen on väärässä. Kuohuksissaan oleva ihminen ei välitä faktoista. Tärkeämpää on pyrkiä luomaan tunne, että hän on turvassa, vaikka tilanne on hankala.

5. Väistä

Joskus kiukkua herättävä kommentti kannattaa pyyhkäistä mielestä ajattelemalla, että tuolla toisella ei ollut paras päivä. Huono nukkuminen ja muut arjen taakat madaltavat ärsyyntymisen kynnystä entisestään.

Jos koet tilanteen tavalla tai toisella uhkaavaksi, lähde pois. Asiaan kannattaa palata vasta sitten, kun kumpikin on rauhoittunut.

6. Pyydä anteeksi

Sopu syntyy helpommin, kun molemmat myöntävät osuutensa riitaan. Pyydä viipymättä anteeksi, jos osa iskuista on osunut vyön alle. Ripaus myötätuntoa saa ihmeitä aikaan.

Lähteet: Väestöliitto, Helena Åhman ja Harri Gustafsberg: Tilannetaju