
Sisätautilääkäri ja emeritusprofessori Antti Aro vastaa uskomuksiin vitamiineista ja kivennäisaineista. Hänen mukaansa vain D-vitamiinia tarvitsee napsia purkista.
Terve, kohtuullisen monipuolisesti syövä ihminen kärsii vain harvoin vitamiinien tai kivennäisaineiden puutoksista. Tarvittavat 13 vitamiinia ja 12 kivennäisainetta pitäisi saada normaalista ravinnosta.
– Parhaiten imeytyvät ja toisiinsa oikeassa suhteessa olevat suoja-aineet nautitaan värikkäästä, hyvästä ruoasta. Vitamiinilisä kohtuullisesti käytettynä on kuitenkin vain harvoin vaaraksi, sanoo sisätautilääkäri ja THL:n emeritusprofessori Antti Aro.
Sitten hän jatkaa:
– D-vitamiini on poikkeus. Sitä tarvitsevat niin nuoret kuin vanhat ja varsinkin he, joiden ei ole mahdollista kesäaikaan nauttia auringosta.
Istuimme Antti Aron kanssa ratkomaan yleisiä vitamiineihin ja kivennäisaineisiin liittyviä väittämiä.
A-vitamiini
1. Perunasta ihminen saa kaikki tarvitsemansa vitamiinit ja hivenaineet, paitsi A-vitamiinin.
TARUA. Perunasta saa lähinnä C-vitamiinia ja onneksi ei A-vitamiinia. A-vitamiini on rasvaliukoinen vitamiini, joka kertyy elimistöön ja jonka liiallinen saanti voi aiheuttaa ihon hilseilyä, luuston haurastumista ja jopa maksavaurioita.
2. Voita pitää syödä, jotta saisi A-vitamiinia.
TARUA. Voissa on jonkin verran A-vitamiinia, mutta vitamiinia tulee ravinnosta kyllä riittävästi ilman voitakin. A-vitamiinia saa myös margariinista, sillä sitä on siihen lisätty.
3. Maksaruokia ei pidä syödä, jos ottaa A-vitamiinia purkista.
TOTTA. A-vitamiinia ei ylipäätään pidä ottaa purkista, sillä sitä saadaan aivan riittävästi ravinnosta. Maksaruokia voi syödä pari kertaa kuukaudessa, maksalaatikkoa useamminkin.
4. Kun nappaan A-vitamiinilisää, näkö ja iho pysyvät hyvinä.
TOTTA JA TARUA. A-vitamiinin puutteessa silmä vaurioituu ja näkö heikentyy. A-vitamiinia tarvitaan normaalin näkökyvyn ylläpitoon, mutta saannin lisääminen tarvetta suuremmaksi ei kyllä näköä auta.
B-vitamiini
5. Vanhuuden höperyys on usein silkkaa B12-vitamiinin puutetta.
TOTTA JA TARUA. B12-vitamiinin imeytyminen heikkenee joskus ikääntyessä ja vitamiinin niukkuudella voi olla osuutta joihinkin vanhuuden oireisiin. Vitamiinin määrä kannattaa selvittää, jos vanhuuden höperyyden (taustaltaan epäselvä dementia) syyt ovat epäselviä. Alzheimerin taudin riskiä B12 ei vähennä. Silkka B12-vitamiinin puute ilmenee lähinnä anemiana.
6. B-vitamiini hoitaa hermoja.
TOTTA JA TARUA. Lähinnä B1-vitamiinin eli tiamiinin vaikea puute vaurioittaa aivoja alkoholisteilla. B-vitamiinivalmisteita on käytetty joihinkin hermostoperäisiin oireisiin, mutta umpimähkäisestä käytöstä ei ole hyötyä.
7. Jos suupielissä on halkeamia, syö ruisleipää. Sen B6-vitamiini auttaa.
TARUA. Suupielien halkeileminen on joskus oire riboflaviinin eli B2-vitamiinin puutteesta. Maitotuotteet auttavat. Ruisleivän päivittäinen nauttiminen on monin tavoin hyödyllistä riippumatta suupielistä.
8. B12-vitamiini lievittää hermosärkyä.
TOTTA JA TARUA. Saattaahan se lievittää siinä tapauksessa, että oire johtuu vitamiinin puutteesta. Mitään yleistä vaikutusta särkyyn B12-vitamiinilla ei ole.
9. Kynsien lohkeilu johtuu B2-vitamiinin puutteesta.
TARUA. Näin moni uskoo. Tieteellisiä todisteita ei kuitenkaan ole.
C-vitamiini
10. Kun syön puoli paprikaa päivässä, C-vitamiinin saantini on turvattu.
TOTTA. Siksi päiväksi annos riittää. Vaihtelu kuitenkin virkistää ja välillä voi nauttia marjoja, vihanneksia tai vaikkapa sitrushedelmiä.
11. Tupakoijan kannattaa syödä erityisen paljon C-vitamiinia.
TOTTA. Tupakointi vähentää veren C-vitamiinipitoisuutta. Valitettavasti C-vitamiini ei kuitenkaan torju tupakoinnin haittoja. Kannattaa siis mieluummin tumpata.
12. Flunssa-aikana pitää syödä paljon C-vitamiinia, niin välttyy tartunnalta.
TARUA. Tavallinen määrä riittää, sillä C-vitamiini ei ehkäise flunssaa. Flunssan aikana syöty C-vitamiini voi lyhentää taudin kestoa päivällä, sillä joissakin tutkimuksissa sen on todettu lievittäneen hengitystieoireita. Flunssa on virustauti, eikä C-vitamiinilla ole mitään todettuja vaikutuksia viruksiin.
D-vitamiini
13. Jos juon paljon maitoa ja syön D-vitamiinitabletin päivässä, voin saada D-vitamiinimyrkytyksen.
TARUA. Maidosta ei saa liikaa D-vitamiinia, eikä muustakaan ravinnosta, vaan vitamiinivalmisteista. Vaikutus riippuu D-vitamiinitablettien vahvuudesta. Hyvin suuret D-vitamiinipitoisuudet lisäävät luun hajoamista ja suurentavat veren kalsiumpitoisuutta. Vaikeimmissa tapauksissa voi kehittyä munuaisten vajaatoiminta. Suositeltava D-vitamiinimäärä on enintään 50 mikrogrammaa päivässä.
14. Kasvissyöjä saa talvella riittävästi D-vitamiinia, kun syö kantarelleja ja suppilovahveroita.
TARUA. Sieniä pitäisi syödä lähes 100 grammaa joka päivä. Tuskin kellään on säilöttynä tähän tarkoitukseen riittäviä määriä. Helpompaa on ottaa avuksi kala ja vitaminoidut ruoat. Kaloissa on eroja. 18–60-vuotias saa kuhasta, siiasta ja silakasta tehdyistä kahdesta viikottaisesta kala-ateriasta riittävästi D-vitamiinia, kun kalaa on 150 grammaa. Lohi tai kirjolohi eivät takaa D-vitamiinin saantia. Yli 60-vuotiaat tarvitsevat kalan lisäksi 10 mikrogrammaa D-vitamiinia purkista.
15. Iäkkäille suositeltu 20 mikrogrammaa D-vitamiinia on aivan liian vähän. Kesän auringonpaisteestakin sitä saa yli kymmenkertaisen määrän jo alle puolessa tunnissa.
TARUA. Iäkkään ihmisen luuston kunnolle 20 mikrogrammaa on riittävä päiväannos. Auringonpaisteessa voi ensimmäisenä päivänä saada runsaasti vitamiinia. D-vitamiinin muodostus on kuitenkin siten säänneltyä, ettei sitä voi saada auringosta liikaa. Pillereissä sen sijaan ei ole tällaista varmuusmekanismia, minkä takia liikasyöntiä pitää välttää.
16. D-vitamiini on ihmepilleri! Se ehkäisee syöpää, sydäntauteja, luukatoa, MS-tautia, astmaa, masennusta...
TOTTA (?) JA TARUA. Väittämät ovat muodikkaita käsityksiä, jotka eivät ainakaan kaikki ole tosia. Tällä hetkellä todisteita ehkäisevästä vaikutuksesta ei ole, vain väestötutkimusten tilastollisia yhteyksiä. Vitamiinin vaikutuksia tutkitaan, mutta luotettavia vastauksia joudumme odottelemaan arviolta kymmenkunta vuotta.
17. Influenssarokotetta ei tarvita, kun syö kunnon annoksia D-vitamiinia, vähintään 30–40 mikrogrammaa päivässä
TARUA. D-vitamiinilisän vaikutusta influenssaan ei ole todistettu. Influenssarokotus kannattaa siis ottaa.
E-vitamiini
18. E-vitamiini suojaa sydänsairauksilta ja hidastaa ikääntymistä.
TARUA. Kello tikittää niin kuin ennenkin, eikä kuolemattomiksi voida tulla. E-vitamiini ei suojaa sydänsairauksilta, päinvastoin: hyvin suuret annokset lisäävät kuolleisuutta.
19. A-ja E-vitamiinia kannattaa tankata purkista, sillä ne ehkäisevät monia syöpiä.
TARUA. Ei kannata, varsinkaan A-vitamiinia (ks. yllä). E-vitamiinin syöpää ehkäisevästä vaikutuksesta ei ole varmuutta.
K-vitamiini
20. Jos käytän paljon maitotuotteita, en saa syödä kalsiumlisiä, koska liika kalsium voi aiheuttaa myrkytyksen.
TOTTA. Jos käytät maitotuotteita, et tarvitse kalsiumlisiä. Liika kalsium voi olla haitaksi munuaisille ja se voi haitata muiden aineiden kuten raudan hyväksikäyttöä. Varsinaisesta myrkytyksestä ei silti voi puhua.
Kalsiumin tarve on 800 mg/vrk. Jos haluat saada kaiken kalsiumin nestemäisistä maitovalmisteista, sinun pitäisi nauttia niitä 7 dl/vrk. Käytännössä 5 dl riittää, sillä kalsiumia saa muustakin ruoasta.
21. Vaihdevuosi-ikäisten naisten pitää syödä kalsiumlisiä, ja erityisesti, jos he eivät käytä estrogeenia.
TOTTA JA TARUA. Riippuu luuston kunnosta. Osteoporoosin hoidossa D-vitamiinilisään liitetään usein kalsiumvalmiste, jotta saanti olisi varmasti riittävää. Muuten, jos käyttää meijerituotteita ja saa kalsiumia suositusten mukaan, ei kalsiumvalmisteen käytöstä ole selvää hyötyä vaihdevuosinakaan.
22. Jos syön paljon kalsiumia, saan helpommin virtsakiviä.
TARUA. Virtsakivet sisältävät yleensä kalsiumia, mutta terveillä ihmisillä kalsiumin saannilla ei ole yhteyttä virtsakivien muodostumiseen. Sen sijaan runsas kalsiumin saanti voi aiheuttaa virtsakiviä ihmisillä, joilla on kalsiumin aineenvaihdunnan häiriöitä.
23. Minun pitää syödä erityisen paljon kalsiumia, koska juon paljon kahvia.
TOTTA JA TARUA. Kahvi lisää pikkuisen kalsiumin eritystä virtsaan, mutta kahvia pitää juoda yli litra päivässä ennen kuin sillä on merkitystä. Tasapaino säilyy, kun lorauttaa pikkutilkan maitoa kahviin.
24. Kalkkitablettien syöminen vahvistaa kynsiä.
TARUA. Näin moni uskoo. Todisteet kuitenkin puuttuvat.
25. Karppaajilla on krooninen kalsiumin puute, koska lihan ja rasvan tankkaaminen kuluttaa kalsiumia.
TARUA. Kalsiumiin lihan ja rasvan runsas syöminen ei vaikuta.
26. Magnesiumtabletit auttavat suonenvetoihin.
TARUA. Näin väittävät mainokset. Tutkimustietoa ei ole. Suonenvetoon ei tahdo löytyä hyviä lääkkeitä, joten voihan magnesiumiakin kokeilla.
27. Rytmihäiriöt helpottavat, kun nappaa magnesiumia.
TARUA. Jos on rytmihäiriöitä, kannattaa kysyä apua lääkäriltä.
Omega-3-rasvahapot
28. Omega-3-rasvahapot suojaavat sydäntä
TOTTA JA TARUA. Kalaöljyjen edullisia sydänvaikutuksia on liioiteltu. Sydäntautisilla suuret annokset voivat vähentää äkkikuoleman riskiä vähentämällä rytmihäiriöalttiutta. Kalan syönti vaikuttaa edullisesti sydäntautiriskiin, mutta vaikutuksen syytä ei tiedetä.
29. Omega-3-rasvahapot sekoittavat veren hyytymisjärjestelmän.
TOTTA JA TARUA. Suuret määrät kalarasvoja lisäävät verenvuototaipumusta. Maksimimäärä kalaperäisiä omega-3-rasvahappoja on 3 grammaa päivässä terveellä ihmisellä. Kasvisten alfalinoleenihapolla
ei tällaista vaikutusta ole.
Rauta
30. Rautatablettia ei pidä ottaa maidon kanssa, koska rauta ei silloin imeydy. Rautatabletit pitää ottaa appelsiinimehun kanssa, jotta rauta imeytyisi.
TOTTA JA TARUA. Maitotuotteiden kalsium heikentää vähän raudan hyväksikäyttöä. Appelsiinimehun C-vitamiini voi edistää raudan imeytymistä ruoasta mutta ei kylläkään rautatableteista.
Seleeni
31. Seleeni parantaa vastustuskykyä. Kun sitä syö, flunssat eivät tartu niin helposti ikäihmiseenkään.
TARUA. Väitteet ovat uskomuksia vaikutuksista, joista
ei ole näyttöä. Suomalaisten seleenin saanti on turvattu, sillä sitä lisätään lannoitteisiin.
32. Seleeni auttaa ahdistukseen.
TARUA. Katso edellä.
33. Kun vanhukselta menee ruokahalu, syynä voi olla sinkin puute.
TARUA. Huono ruokahalu voi johtaa monien ravintoaineiden puutteeseen. Sinkin puutos saattaa johtua yksipuolisesta ravinnosta etenkin iäkkäillä.
Sinkki
34.Sinkkipillerit auttavat ehkäisemään flunssaa.
TARUA. Sinkki ei auta sen enempää kuin C-vitamiinikaan.
Artikkeli on julkaistu aiemmin 2012 ja päivitetty 1.4.2016
Suola!
Puhdistetusta suolasta on poistettu lähes sata erilaista mineraalia, jotka tasapainottaisivat suolan vaikutusta elimistössä. Lisäksi puhdistettuun suolaan on lisätty mm. paakkuuntumisenestoaineita, joista ei terveydellemme ole mitään hyötyä, päinvastoin. Paras suola olisi puhdistamaton merisuola, josta elimistö saa tarvitsemansa mineraalit, joka ei kohota verenpainetta ja joka säilyttää elimistön homeostaasin.
Valtaosa meistä pitää suolaa pahana asiana ja sitähän se normaali kaupan yliprosessoitu valkoinen jauhe onkin. Ruokasuola on teollisuuden jäte, kitkerä ja halpa säilöntäaine, ei mauste, joka maistuu pahalle ja pilaa ruuan maun. Mutta kun puhumme aidosta raffinoimattomasta merisuolasta, niin se on jo aivan eri juttu.
http://www.raikasweb.com/syokaa-suolaa
http://www.terveydenjuuri.fi/4-syyta-vaihtaa-tavallinen-suola-laadukkaas...
Ihminen tarvitsee suolaa, joten varmista että saat sitä 3-5 grammaa päivässä, koska muuten tulee ongelmia nesteaineenvaihdunnan kanssa.
”Monipuolinen” ruoka on varsin suhteellinen käsite. Esimerkiksi pasta, ruispala ja big mac ovat eri ruokia, mutta kaikkien pääraaka-aineena on sama ravinneköyhä vehnäjauho. Toinen haaste tulee ravintoaineiden imeytymisestä. Monen suomalaisen suoliston toiminta on kaukana optimaalisesta. Kolmas potentiaalinen puutoksille altistava asia ovat erilaiset ruokarajoitteet. Esimerkiksi kasvissyöjien tai vähän lihaa kuluttavien on tärkeää ottaa mm. B-12 vitamiini lisäravinteena.
Päivän terveysmiete:
"Vitamiinivalmisteiden mahdollisista haitoista suurin huoli kohdistuu suositukset moninkertaisesti ylittäviin annoksiin ja pitkäaikaiseen käyttöön. Joistain yksittäisistä valmisteista beetakaroteenin on havaittu lisäävän lievästi keuhkosyövän riskiä, mutta vain tupakoitsijoilla. Suurten annosten haittavaikutukset ovat harvinaisia ja yleisimmät oireet ovat erilaiset ruoansulatuselimistön oireet, kuten vatsakipu, pahoinvointi ja ripuli. Yksittäisistä vitamiineista A-vitamiinia pidetään myrkyllisimpänä ja isoina annoksina se voi aiheuttaa maksavaurioita."
Jaakko Mursu (tutkija Itä-Suomen yliopistosta)
Christer Sundqvist suosittelee antioksidanttien ja muiden suojaravintoaineiden nauttimista mahdollisimman luontaisessa muodossa. Vaikka Mursun ilmeisesti siteeraamassa suuressa suomalaisessa beetakaroteenitutkimuksessa oli menetelmällisiä heikkouksia ja sitä ei siten voi pitää kovin pätevänä todistuksena beetakaroteenin terveysvaikutuksista tupakoitsijoilla (on käynyt ilmi että kuolleiksi on luokiteltu sellaisiakin koehenkilöitä, jotka ovat kuolleet heti seuraavana päivänä kokeen aloittamisen jälkeen ja "syyksi" on merkitty beetakaroteeni), voisin olla Mursun kanssa samaa mieltä, että beetakaroteenit voisi ottaa mieluummin porkkanasta kuin pilleripurkista.
https://www.facebook.com/christer.sundqvist