Uusi ilosanoma väittää, että lääkkeiden lumevaikutus parantaa. Mikä hienointa, parantavan reaktion voi käynnistää itse vaikka meditaatiolla!

Amerikkalaistutkimuksen mukaan lumelääkkeissä on todellista tehoa. Suomalaiset ovat edelläkävijöitä lumevaikutuksen tutkimuksessa. Mitä suomalaistutkija sanoo lumevaikutuksen hoitavista voimista?

Väite: Plasebo eli lumevaikutus aiheuttaa aivoissa kemiallisen reaktion, jolla on fyysisiä seurauksia.

 • Totta. Lumevaikutus syntyy, kun koehenkilö uskoo saavansa esimerkiksi tehokasta kipulääkettä, jolloin hänen aivoissaan ja selkäytimessään olevat radastot, kivun jarruradat aktivoituvat.
  Tiettyjen välittäjäaineiden vapautuminen lisääntyy: aivot alkavat tuottaa endogeenisiä eli sisäsyntyisiä opioideja, kannabinoideja ja dopamiinia, jotka todella lievittävät kipua. Kyseessä on sähköinen ja kemiallinen reaktio.

Väite: Lumevaikutuksen voi käynnistää mielikuvaharjoituksilla tai meditaatiolla.

 • Totta. Suomessakin kivun lievittämiseen käytetään myös mielikuvaharjoitusten ja mindfulnessin kaltaisia tekniikoita. Koettuihin oireisiin voi vaikuttaa mielen voimalla eli samantyyppisen vaikutuksen voi aktivoida itsekin.

Väite: lumevaikutus voi parantaa sairauksia.

 • Tarua. Lumevaikutus voi merkittävästi lievittää ihmisen kokemia oireita ja tehostaa varsinaista hoitoa. Lumevaikutus ei kuitenkaan saa aikaan varsinaista paranemista, joten tarvitsemaansa lääkitystä tai muuta hoitoa ei voi jättää pois tai vähentää puhumatta asiasta lääkärin kanssa. Vaikka oireet helpottaisivat tai alkaisi sietää niitä paremmin, sairaus ei välttämättä ole parantunut.

  Kun esimerkiksi astmapotilaat saivat inhalaattoriinsa oikeaa lääkettä tai lumelääkettä tai heitä hoidettiin lumeakupunktiolla, myös lumehoidot lievittivät koettua hengenahdistusta. Kuitenkin vain oikea lääke lisäsi näiden astmapotilaiden hengityskapasiteettia eli varsinaisesti paransi sairautta.

  Toisaalta esimerkiksi Parkinsonin tautia sairastavan potilaan lihasjäykkyys voi helpottua lumevaikutuksen avulla, koska silloin aivoissa vapautuu dopamiinia, jota on myös Parkinsonin taudin hoidossa käytettävissä lääkkeissä. Tässäkään tapauksessa lääkkeitä ei voi jättää pois ilman keskustelua lääkärin kanssa, koska lumevaikutus ei ole yhtä tehokas kuin varsinainen lääke.

  Monen sairauden taustalta löytyy fysiologinen ilmiö nimeltä stressi. Jos ihmisellä on kovasta stressistä johtuvia rytmihäiriöitä, lisälyönnit voivat vähentyä, kun potilas kokee saavansa hyvää hoitoa ja oppii hallitsemaan stressiä vaikkapa rentoutumisharjoituksilla.

  Asiantuntijana HYKSin kipuklinikan ylilääkäri, kipulääketieteen professori Eija Kalso.

Avokadot löytyvät kärjestä melkein kaikista terveellisten ruokien listoista, olipa kyse sitten ihon tai mielen hoidosta. Eikä ihme. Ne ovat ihmeruokaa!

Vihreäkuorinen avokado on terveellistä syötävää.  Se sisältää kasvikseksi paljon energiaa ja rasvaa. Suurin osa on rasvasta on kuitenkin pehmeää, tyydyttymätöntä rasvaa, joka edistää sydämen terveyttä.

Tuoreimmassa tutkimuksessa on vahvistettu, että avokadot pienentävät sydänsairauksien riskiä – jos niitä nautitaan säännöllisesti osana päivittäistä ruokavaliota.

Aiempien tutkimusten mukaan avokadojen terveysvaikutukset ovat perustuneet pitkälti tyydyttämättömien rasvahappojen tehoon ihmiskehossa ja vihreän herkun on todistettu nostavan hyvän kolesterolin lukemia.

Nyt amerikkalaistutkimuksessa vahvistettiin avokadon positiivinen vaikutus sydän- ja verisuonitautien riskiin. Tutkittavat söivät yhden avokadon päivässä. Heillä laski etenkin huono LDL-kolesteroli, kertoo tutkimuksesta kirjoittava American Heart Assosiation -julkaisu.

Miten avokadoa syödään?

Kardiologien eli sydäntautien lääkäreidenkin ylistämä avokado on helppo kasvis.

Avokadon voi sisällyttää päivittäiseen ruokavalioon helposti vaikkapa salaateissa tai leivän päällä. Kypsän avokadon tunnistaa kaupasta painamalla sitä hennosti sen suiposta päästä. Kuoren ja kasvislihan väliin pitäisi jäädä pieni, pehmeältä tuntuva tila.

Mikäli kotona huomaa ostaneensa raa’an tai puolikypsän avokadon, saa sen kypsäksi monilla eri keinoilla. Jotkut käärivät kasviksen alumiinifolioon ja laittavat uuniin kypsymään hetkeksi ennen syömistä. Avokadon voi halkaista ja nauttia pehmeän sisuksen vaikka suoraan lusikalla.

Liiallisuuksiin ei pidä mennä tämänkään ihmeherkun kanssa: Avokadossa on paljon energiaa, joten siitä tulee nopeasti täyteenkin. Sadassa grammassa eli keskikokoisessa avokadossa on lähes 200 kilokaloria.

Avokadoissa on myös runsaasti kaliumia, peräti 400 mg/100 g, joka on tärkeä sydämen toiminnalle.

Vierailija

Avokado päivässä pitää kardiologin loitolla

Olen syönyt vuosia pari avokadoa viikossa . Syön sen aina ihan sellaisenaan,ei siihen tarvita erityistä resepti nivaskaa. Halkaisen ja pistän poskeeni. Hyvää,terveellistä ja ravitsevaa. En kuitenkaan joka päivä syö, koska onhan siinä kotuullisesti kaloreita, vaikkakin terveellisiä kaloreita. Kaikkia kansainvälisiä tuulia on kiva lukea myös ET-lehdestä. Lisää vaan
Lue kommentti

Kiistely on taitolaji, jossa voi kehittyä. Syyllistä tai voittajaa on turha etsiä, mutta jos pelaat korttisi hyvin, kumpikin osapuoli hyötyy.

Erimielisyydet kuuluvat kaikkiin ihmissuhteisiin. Aina niiden käsittely ei aiheuta riitaa, mutta jos asia on itselle hyvin tärkeä, kuohahdusta on vaikea välttää.

Tapamme riidellä juontaa usein juurensa lapsuuskodissa omaksuttuihin malleihin, oli sitten mököttäjä tai möykkääjä.

Näin riitelet rakentavasti:

1. Kuuntele

Yleisin virhe riitelyssä on se, että kumpikin jankkaa omaa näkökantaansa toista kuuntelematta. Erityisen ärsyttävää on yleistäminen: ”Sinä olet aina myöhässä”  tai ”Sinä et koskaan siivoa jälkiäsi”.

Tyhmintä on kaivaa esiin kaikki entiset riidanaiheet: appiukon letkautukset, liian kalliit hifi-laitteet tai vuosien takainen törttöily etelänlomalla.

2. Pysy asiassa

Kuohuksissa tulemme helposti sanoneeksi asioita, joita emme tarkoita. Valitettavasti ne eivät katoa huonon tuulen mukana. Henkilökohtaiset loukkaukset  iskostuvat mieleen paljon pysyvämmin kuin kehut ja kannustukset.

3. Ole rehellinen

Vältä passiivisuutta, ylimielisyyttä, yksityiskohtiin takertumista ja ylitunteellisuutta.

4. Pidä vuoropuhelu käynnissä

Pitkät jaaritukset eivät toimi ainakaan silloin, jos yrittää perustella miksi toinen on väärässä. Kuohuksissaan oleva ihminen ei välitä faktoista. Tärkeämpää on pyrkiä luomaan tunne, että hän on turvassa, vaikka tilanne on hankala.

5. Väistä

Joskus kiukkua herättävä kommentti kannattaa pyyhkäistä mielestä ajattelemalla, että tuolla toisella ei ollut paras päivä. Huono nukkuminen ja muut arjen taakat madaltavat ärsyyntymisen kynnystä entisestään.

Jos koet tilanteen tavalla tai toisella uhkaavaksi, lähde pois. Asiaan kannattaa palata vasta sitten, kun kumpikin on rauhoittunut.

6. Pyydä anteeksi

Sopu syntyy helpommin, kun molemmat myöntävät osuutensa riitaan. Pyydä viipymättä anteeksi, jos osa iskuista on osunut vyön alle. Ripaus myötätuntoa saa ihmeitä aikaan.

Lähteet: Väestöliitto, Helena Åhman ja Harri Gustafsberg: Tilannetaju