Uusi ilosanoma väittää, että lääkkeiden lumevaikutus parantaa. Mikä hienointa, parantavan reaktion voi käynnistää itse vaikka meditaatiolla!

Amerikkalaistutkimuksen mukaan lumelääkkeissä on todellista tehoa. Suomalaiset ovat edelläkävijöitä lumevaikutuksen tutkimuksessa. Mitä suomalaistutkija sanoo lumevaikutuksen hoitavista voimista?

Väite: Plasebo eli lumevaikutus aiheuttaa aivoissa kemiallisen reaktion, jolla on fyysisiä seurauksia.

 • Totta. Lumevaikutus syntyy, kun koehenkilö uskoo saavansa esimerkiksi tehokasta kipulääkettä, jolloin hänen aivoissaan ja selkäytimessään olevat radastot, kivun jarruradat aktivoituvat.
  Tiettyjen välittäjäaineiden vapautuminen lisääntyy: aivot alkavat tuottaa endogeenisiä eli sisäsyntyisiä opioideja, kannabinoideja ja dopamiinia, jotka todella lievittävät kipua. Kyseessä on sähköinen ja kemiallinen reaktio.

Väite: Lumevaikutuksen voi käynnistää mielikuvaharjoituksilla tai meditaatiolla.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen
 • Totta. Suomessakin kivun lievittämiseen käytetään myös mielikuvaharjoitusten ja mindfulnessin kaltaisia tekniikoita. Koettuihin oireisiin voi vaikuttaa mielen voimalla eli samantyyppisen vaikutuksen voi aktivoida itsekin.

Väite: lumevaikutus voi parantaa sairauksia.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
 • Tarua. Lumevaikutus voi merkittävästi lievittää ihmisen kokemia oireita ja tehostaa varsinaista hoitoa. Lumevaikutus ei kuitenkaan saa aikaan varsinaista paranemista, joten tarvitsemaansa lääkitystä tai muuta hoitoa ei voi jättää pois tai vähentää puhumatta asiasta lääkärin kanssa. Vaikka oireet helpottaisivat tai alkaisi sietää niitä paremmin, sairaus ei välttämättä ole parantunut.

  Kun esimerkiksi astmapotilaat saivat inhalaattoriinsa oikeaa lääkettä tai lumelääkettä tai heitä hoidettiin lumeakupunktiolla, myös lumehoidot lievittivät koettua hengenahdistusta. Kuitenkin vain oikea lääke lisäsi näiden astmapotilaiden hengityskapasiteettia eli varsinaisesti paransi sairautta.

  Toisaalta esimerkiksi Parkinsonin tautia sairastavan potilaan lihasjäykkyys voi helpottua lumevaikutuksen avulla, koska silloin aivoissa vapautuu dopamiinia, jota on myös Parkinsonin taudin hoidossa käytettävissä lääkkeissä. Tässäkään tapauksessa lääkkeitä ei voi jättää pois ilman keskustelua lääkärin kanssa, koska lumevaikutus ei ole yhtä tehokas kuin varsinainen lääke.

  Monen sairauden taustalta löytyy fysiologinen ilmiö nimeltä stressi. Jos ihmisellä on kovasta stressistä johtuvia rytmihäiriöitä, lisälyönnit voivat vähentyä, kun potilas kokee saavansa hyvää hoitoa ja oppii hallitsemaan stressiä vaikkapa rentoutumisharjoituksilla.

  Asiantuntijana HYKSin kipuklinikan ylilääkäri, kipulääketieteen professori Eija Kalso.

Sisältö jatkuu mainoksen alla