Kun yöunet eivät virkistä ja päivällä uuvuttaa, ei kaikki ole kohdallaan.

Tavallisesti väsymys johtuu liian vähäisestä unesta. Vointi on päivällä väsähtänyt, mieliala ärtyisä ja keskittymiskyky kateissa. Näin käy, jos uni jää viikkotolkulla vähiin.

Yleensä univaje ei ole vaaraksi, jos se korjaantuu muutaman viikon sisällä. Kannattaa opetella menemään tuntia aikaisemmin nukkumaan, pitämään makuuhuone viileänä ja pimeänä sekä välttämään raskasta ruokailua sekä alkoholia ennen yöunia.

Joskus väsymyksen takana voi piillä vakavampi vaiva. Esimerkiksi:

1. Uniapnea

Unenaikaisia hengityskatkoksia useasti yön mittaan, jatkuvaa heräilyä ja katkoksiin havahtumista. Rajua päiväväsymystä, pahimmillaan jopa tahatonta nukahtelua autonratissa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Vaatii lääkärinhoitoa. Katkokset saadaan loppumaan ylipainehappihoidolla eli CPAP-maskilla, jota pidetään yöllä kasvoilla. Jo pelkkä laihdutuskin voi auttaa.

2. Raudanpuute, anemia

Syynä veren punasolujen vähyys tai punasolujen sairaus. Jos hemoglobiini (B-Hb) laskee miehillä alle 134 ja naisilla alle 117 yksikön, seuraa väsymystä ja suorituskyvyn laskua, jopa huimausta ja hengenahdistusta.

Rautatablettikuuri, jonka lääkäri määrää laboratoriokokeiden perusteella. Rautaa ei kannata napsia omin päin. Rautaa voi kertyä elimistöön liikaa, ja se voi vaurioittaa maksaa.

3. Masennus

Väsymystä, ruokahaluttomuutta, vetäytymistä sosiaalisista suhteista ja mielenkiinnon menettämistä niitä asioita kohtaan, jotka ennen tuottivat mielihyvää.

Lievässä masennuksessa ystäville puhu-minen ja etenkin liikunta. Keskivaikeassa ja vaikeassa masennuksessa lääkärin apu on tarpeen. Masennusta hoidetaan terapialla ja mielialalääkkeillä.

4. Kilpirauhasen vajaatoiminta

Aineenvaihdunta ja suolen toiminta hidastuvat, paino nousee, masentaa, väsyttää, iho voi kuivua ja hiuksia saattaa lähteä.

Lääkärintutkimus ja laboratorio-kokeet. Vajaatoimintaa hoidetaan tyroksiini-nimisellä hormonikorvausvalmisteella. Yleensä tyroksiinilääkitystä pitää käyttää lopun ikää.

Vai sittenkin krooninen väsymysoireyhtymä?

Kroonisesta väsymysoireyhtymästä voi olla kyse, jos lääkärikään ei ole saanut väsymyksen syytä selville. Vaikka nopeaa hoitokeinoa tähän ei ole, kannattaa kokeilla päivärytmin ja unitapojen muutosta sekä liikuntaa. Masennuslääkityksestä voi olla hyötyä. 

Artikkeli on alun perin julkaistu ET Terveys -lehden numerossa 2/2016.

Vierailija

Alun kommenteissa mainittu Kilpi-lehti on muuttanut sivustonsa rakennetta.

http://kilpirauhasliitto.fi/kilpi-lehti/kilpi-lehtien-arkisto/  vie suoremmin lehtiin

Erittäin aiheellinen tämä kirjoitus kunhan korostetaan, että hemoglobiinin mittaus ei kerro totuutta, jonka hyvä selvittäminen vaatii kolme koetta: Transferriinin saturaatio eli TrFeSat, ferritiini eli ferrit, ja transferriinireseptorit eli TfR.

Jatkoksi täydennys että kolme muutakin puutosta aiheuttaa samoja oireita:

B12, D,vitamiini ja folaatti. Tässä lohko 'Nutritional':  http://bit.ly/1QdB0i9 

Vierailija

Vierailija kirjoitti:
... Brasiliassa osa tutkituista pääsi eroon lääkityksestä infrapunastimuloinnin jälkeen. ...

Mielenkiintoista.

Hoidonaloitusarvonnassa jää satatuhatta oireista kärsivää ilman reseptiä. Heistä rahakkaimmat hakevat reseptin ja lääkkeet Espanjasta tai Kreikasta. Muut kokeilevat jodia ja terveyskaupan L-tyrosiinia. Salakuljettavat Venäjältä. Jne. Jne. 

1. Toisilla on infrapunalamppuja mutta hehkulampustakin saa infrapunaa.

2. Linkitetty sivusto kertoo että myös näkyvä punavalo stimuloi kudoksia mutta ei tunkeudu yhtä syvälle. Halpahalista ostetun "Vaeltaja"-otsalampun punainen valo jaksaa tulla sormien läpi, mutta ei kämmenen läpi. Voisi riittää kilpparin hoitoon.

Mm. kolmessa yllämainitussa maassa tyroksiini on reseptivapaa. Suomessa sensijaan ollaan lääkärien diagnoosimielivallan alaisia. Omatoiminen valostimulointi voisi tuoda helpotusta monille.

-  -  -

Ferritiinin puutos on joidenkin väitteiden mukaan yleisempi aivan samojen oireden aiheuttaja kuin kilpirauhasen vajaatoiminta. Sitä voi yrittää hoitaa rautatableteilla, 100...200 mg päivässä appelsiinimehun kanssa. Liiasta on haittaa joten pankkikortti käteen ja Cityterveyteen mittauttamaan. Yleisin viitealueen yläraja on 150 ja lääkityksellä tavoite esim. 80. (Myös B12:n vaje aiheuttaa oireita.)

Sisältö jatkuu mainoksen alla