Paranna selän ja koko kehon joustavuutta lempeillä harjoituksilla.

 

Sivutaivutus kertoo paljon lantion, rangan ja koko selän liikkuvuudesta. Iän myötä notkeus ja kehon liikeradat supistuvat, sillä kollageenin tuotanto ja sidekudoksen elastisuus vähenevät, mikä jäykistää jänteitä ja niveliä. Tätä kehitystä voi hidastaa ja toimintakykyä pitää yllä liikkumalla monipuolisesti ja tekemällä vaikka oheisia liikkuvuusharjoituksia.

Rajoittunut liikkuvuus ennustaa selkäkipuja.

Rajoittunut liikkuvuus ennustaa selkäkipuja, jäykkyyttä ja kömpelyyttä. Oheisessa sivu-taivutustestissä ideaalitulos on sellainen, jossa sormet ylettävät polvitaipeeseen, mutta yksilöllisiä anatomisia eroja on paljon. Tärkeämpää on nähdä, taipuuko keho yhtä paljon molempiin suuntiin. Epäsymmetrisyys voi paljastaa, että kehon liikkeet ovat toispuoleisia, mikä puolestaan johtaa helposti lihaskipuihin ja rasitusvammoihin. 

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Kehon sivusuuntaista liikkuvuutta, hallintaa ja tasapainoa parantamalla voi vaikuttaa jopa kävelynopeuteen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Näin teet testiliikkeen

SEISO SELKÄ seinää vasten, jalat noin 15 sentin etäisyydellä toisistaan. Kantapäät ovat seinässä kiinni, samoin takapuoli ja takaraivo. Kädet lepäävät vartalon sivuilla. Taivu suoraan sivulle ja annan käden liukua jalkaa pitkin.

  • Jos sormet ulottuvat molemmin puolin polvitaipeisiin, liikkuvuutesi on erinomainen.
  • Jos pääset vain puoleen väliin reittä tai toinen puoli on selvästi epäsymmetrinen, sinulla on liikerajoitus kyljissä ja lantiossa.

HUOMIOI PUOLIEROT. Jos toinen puoli jää vajaaksi, kiinnitä siihen puoleen erityistä huomiota harjoitellessasi. Ota harjoittelun tavoitteeksi mahdollisimman symmetrinen taivutus. 

1. Venytä: Sivutaivutus kepin kanssa 

OTA KEPISTÄ hieman hartioita leveämpi ote ja nosta kädet kohti kattoa. Laita vasen jalka taakse ristiin, aktivoi keskivartalo, venytä keho pitkäksi ja taivuta vasemmalle. Vaihda oikea jalka taakse ristiin ja taivuta oikealle. Jatka vuorotellen kummallekin puolelle. Tee aluksi rauhallisia liikkeitä. Kun jousto lisääntyy, syvennä taivutusta. Tee 15–20 toistoa molemmin puolin tai taivuttele 
1–2 minuuttia. 

Helli rankaa taivuttamalla sitä päivittäin. Muista myös kierrot.

2. Hallitse: Vartalon kierto polviasennossa

KÄY POLVISEISONTAAN. Ota kepistä hartioiden levyinen ote ja nosta kädet suorina vartalon eteen hartioiden korkeudelle. Aktivoi lapatuki eli vedä lapoja kevyesti yhteen ja alaspäin. Kohota päälakea kohti kattoa ja kallistu suoraan sivulle. Pidä niska edelleen pitkänä. Älä anna hartioiden nousta korviin vaan pidä ne rentoina alhaalla. Tee 15–20 rauhallista taivutusta puolelta toiselle tai jatka kiertoja 1–2 minuuttia. 

Lue myös:

Sisältö jatkuu mainoksen alla