Syötkö sinä virtsatietulehduksiin jatkuvaa estolääkitystä? Osa naisista tekee näin, ja usein aivan turhaan.

Suuri osa naisista tuntee vaihdevuodet elimistössään paitsi hikoilupuuskina ja mielialan vaihdoksina myös limakalvojen kuivuutena. Alapää kutisee ja kirvelee, ja yhdynnät tuntuvat kivuliailta. Vaihdevuosioireiden – myös limakalvojen kuivuuden – aiheuttaa estrogeenin puute.

Taustaa: Näin vaihdevuodet alkavat

Estrogeenin yksi tehtävä on stimuloida lantionpohjan verenvirtausta. Kun estrogeeni elimistöstä vähenee, myös verenvirtaus limakalvoilla hidastuu ja limakalvojen solut vaipuvat vähitellen lepotilaan. Limakalvojen solukerros ohenee. Limakalvot muuttuvat kuiviksi ja aroiksi.

Vaarana henkeä uhkaava sairaus

Estrogeeni myös säätelee limakalvojen happamuutta ja estää infektioita. Vaihdevuosissa ja niiden jälkeen limakalvot ovat siis alttiimpia tulehduksille, ja moni nainen saa huomata sen virtsatietulehduksina. Pahimmillaan tulehdus voi levitä virtsatiehyeistä munuaisiin, ja silloin kyseessä on jo vakava, sairaalahoitoa vaativa, joskus jopa henkeä uhkaava sairaus.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Virtsatietulehdusta hoidetaan antibioottikuurilla, ja jos tulehdukset ovat jatkuvia, usein naiset saavat myös jatkuvan estolääkityksen vaivaansa. Gynekologi Pirkko Brusila sanoo, että yleensä aivan turhaan.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

– Oikeampi hoito on limakalvojen paikallinen estrogeenihoito. Estrogeenipuikoilla tai -tableteilla limakalvot saadaan palautumaan normaalitilaan, jolloin tulehduksiakaan ei enää esiinny, Pirkko Brusila sanoo.

Syötkö hormonikorvaushoitoa? Näin lopetat sen

Hoito sopii myös rintasyövän sairastaneille

Niin sanottu paikallinen estrogeenihoito tarkoittaa emättimeen asetettavaa puikkoa tai tablettia, josta estrogeeni vapautuu limakalvoille ja hoitaa niitä.

– Joskus naiset eivät ymmärrä paikallishoidon ja suun kautta otettavan estrogeenihoidon vaikutusten eroja. Paikallishoito vaikuttaa vain limakalvoilla, eikä estrogeenia siirry muualle verenkiertoon. Siksi esimerkiksi myös rintasyöpäpotilaat voivat käyttää turvallisesti paikallishoitoa.

Kuuri aloitetaan siten, että ensimmäiset kaksi viikkoa puikko tai tabletti asetetaan emättimeen joka ilta, ja sen jälkeen hoitoa jatketaan kaksi kertaa viikossa. Jos limakalvot ovat erityisen kuivat, lääkäri saattaa määrätä tiheämmänkin annostelun.

– Ja tärkeää on, että hoitoa jatketaan. Jos se lopetetaan, niin limakalvot ohenevat jälleen. Sanonkin potilailleni, että tätä voi jatkaa hamaan 100 vuoden ikään ja ylikin.

Paikalliset estrogeenivalmisteet ovat saatavilla apteekista ilman reseptiä.

Lue myös: Näin varmistat seksin sujumisen

Olen käyttänyt korvaushoitoa kohta viisi vuotta, ja menkat jatkuvat edelleen - kun estrogeenia tulee muualta, ja harrastan säännöllistä seksiä, niin menkat jatkuvat säännöllisinä ilman progesteronihoitoa (eli minulla on vieläkin ovulaatioita) mutta ilman estrogeenilisää eivät estrogeenin puutteen oireet pysyisi poissa. Jos seksi harvenee, menkat muuttuvat epäsäännöllisiksi, eli aivan kuten tutkimuksissa sanotaan, miehen siemennesteessä on hormoneja jotka pitävät kierron vieläkin säännöllisenä.

Vaihdevuosi oireita ovat minulla: unihäiriöt, kuumat aallot, jalkojen paha haju, ientulehdukset, haavojen hidastunut parantuminen, kainaloiden lemu, alapään lemu yleisesti, toistuvat epäspesifiset vaginoosit, kiukkuisuus, yleinen mahdoton olo unen puutteen ja katkonaisen tähden. Sydämen lepatuksista läpätyksistä puhumattakaan (eivät ilmeisesti flimmereitä mutta silti epämiellyttäviä)... noin nopeasti ajatellen, muitakin varmaan vielä löytyy.

Estrogeenihoito auttaa siis myös pahaan alapään hajuun, ientulehduksiin sekä muihin limakalvo-ongelmiin.

Anekdotaalinen esimerkki, mutta silti:

Itse sain hoidettua hammasimplantin tulehduksen pois estrogeenillä tässä viime kuussa. Implantin kruunun irrottua, sen takaisinlaitossa jäi alle ontelo joka tulehtui, eikä tulehdus millään tuntunut katoavan. Mikään lankaaminen tms ei auttanut, enkä antibioottia saanut. Mätä maistui suussa joka kerta kun lankasi tai purskutteli mutta se siltikään parantunut.

3 viikkoa kärsin, kunnes itse muistin kikka kolmosen lisääntymistieteen luennolta, ja muistin yliopiston luennolla luennoitsijan sanat että tamma kestää astutuksesta tulevan tulehduksen koska estrogeenit ovat korkealla ja limakalvot kunnossa.

Kun oli estrogeenigeeliä, levitin sitä loppujen lopuksi pehmeään siniseen hammastikkuun ja kävin välit sillä läpi, siihen asti 3 viikkoa kestänyt tulehdus alkoi parantua. (Mikään Corsodyl tai muu alkoholipitoinen huuhde tai voide ei ollut auttanut.) Joka päivä oli edellistä parempi, eli hoito toimi. Epätavanomainen ratkaisu, mutta parempi kuin (turha) antibioottikuuri.

Jälleen kerran mietin että miksi kärsiä tulehduksista, kun estrogeenihoito on ratkaisu?

Jos ei ole syöpäsukua niin miettisin miten luonnollinen jatkuva elimistöä rapauttava hormonien puutteesta johtuva tulehdustila voi olla tervettä hoidettua vanhenevaa vartaloa parempi? (Jos sitä tutkimusta katsotaan jolla estrogeenihoidot torpattiin, niin ei se kestä tarkastelua. Estrogeenihoito aloitettiin naisilla jotka olivat jo menopaussin läpikäyneitä, ja heillä hoito ei ollut mielekästä.)

Ei estrogeeni nuorenna, mutta se toimii ainakin minulla hyvänä elimistön modulaattorina.

Itse aion käyttää estrogeenikorvaushoitoa vaikka seuraavat 20 vuotta, ja jos yksi gyne ei kirjoita, menen seuraavalle, sillä en aio olla turhista tulehduksista kärsivä kiukkuinen akka.

Tämä pyrkimys luonnollisuuteen ja vaihdevuosien kärsiminen on ahterista. Kuoleminenkin on luonnollista ja silti yritetään sitä hoitaa ties millä keinoilla, niin miksi ei pidetä huolta että tulehdukset pysyvät poissa sillä tavalla mitä luonto on keksinyt jo lisääntymisaikana?

Minulla oli niin edistyksellinen työterveyslääkäri, että määräsi minulle noita puikkoja jo vuosia sitten, kun virtsatietulehdus oli mekein kuukautista. Käytän niitä edelleen, nyt vieläkin 15 vuoden jälkeen. Hänen määräämää annostusta olen kyllä harventanu. Eipä kyllä sitten ole ollut enää tulehduksiakaan.

Sisältö jatkuu mainoksen alla