Syötkö sinä virtsatietulehduksiin jatkuvaa estolääkitystä? Osa naisista tekee näin, ja usein aivan turhaan.

Suuri osa naisista tuntee vaihdevuodet elimistössään paitsi hikoilupuuskina ja mielialan vaihdoksina myös limakalvojen kuivuutena. Alapää kutisee ja kirvelee, ja yhdynnät tuntuvat kivuliailta. Vaihdevuosioireiden – myös limakalvojen kuivuuden – aiheuttaa estrogeenin puute.

Taustaa: Näin vaihdevuodet alkavat

Estrogeenin yksi tehtävä on stimuloida lantionpohjan verenvirtausta. Kun estrogeeni elimistöstä vähenee, myös verenvirtaus limakalvoilla hidastuu ja limakalvojen solut vaipuvat vähitellen lepotilaan. Limakalvojen solukerros ohenee. Limakalvot muuttuvat kuiviksi ja aroiksi.

Vaarana henkeä uhkaava sairaus

Estrogeeni myös säätelee limakalvojen happamuutta ja estää infektioita. Vaihdevuosissa ja niiden jälkeen limakalvot ovat siis alttiimpia tulehduksille, ja moni nainen saa huomata sen virtsatietulehduksina. Pahimmillaan tulehdus voi levitä virtsatiehyeistä munuaisiin, ja silloin kyseessä on jo vakava, sairaalahoitoa vaativa, joskus jopa henkeä uhkaava sairaus.

Virtsatietulehdusta hoidetaan antibioottikuurilla, ja jos tulehdukset ovat jatkuvia, usein naiset saavat myös jatkuvan estolääkityksen vaivaansa. Gynekologi Pirkko Brusila sanoo, että yleensä aivan turhaan.

– Oikeampi hoito on limakalvojen paikallinen estrogeenihoito. Estrogeenipuikoilla tai -tableteilla limakalvot saadaan palautumaan normaalitilaan, jolloin tulehduksiakaan ei enää esiinny, Pirkko Brusila sanoo.

Syötkö hormonikorvaushoitoa? Näin lopetat sen

Hoito sopii myös rintasyövän sairastaneille

Niin sanottu paikallinen estrogeenihoito tarkoittaa emättimeen asetettavaa puikkoa tai tablettia, josta estrogeeni vapautuu limakalvoille ja hoitaa niitä.

– Joskus naiset eivät ymmärrä paikallishoidon ja suun kautta otettavan estrogeenihoidon vaikutusten eroja. Paikallishoito vaikuttaa vain limakalvoilla, eikä estrogeenia siirry muualle verenkiertoon. Siksi esimerkiksi myös rintasyöpäpotilaat voivat käyttää turvallisesti paikallishoitoa.

Kuuri aloitetaan siten, että ensimmäiset kaksi viikkoa puikko tai tabletti asetetaan emättimeen joka ilta, ja sen jälkeen hoitoa jatketaan kaksi kertaa viikossa. Jos limakalvot ovat erityisen kuivat, lääkäri saattaa määrätä tiheämmänkin annostelun.

– Ja tärkeää on, että hoitoa jatketaan. Jos se lopetetaan, niin limakalvot ohenevat jälleen. Sanonkin potilailleni, että tätä voi jatkaa hamaan 100 vuoden ikään ja ylikin.

Paikalliset estrogeenivalmisteet ovat saatavilla apteekista ilman reseptiä.

Lue myös: Näin varmistat seksin sujumisen

Virtsatietulehdus? Moni nainen syö jatkuvia antibioottikuureja aivan turhaan

Olen käyttänyt korvaushoitoa kohta viisi vuotta, ja menkat jatkuvat edelleen - kun estrogeenia tulee muualta, ja harrastan säännöllistä seksiä, niin menkat jatkuvat säännöllisinä ilman progesteronihoitoa (eli minulla on vieläkin ovulaatioita) mutta ilman estrogeenilisää eivät estrogeenin puutteen oireet pysyisi poissa. Jos seksi harvenee, menkat muuttuvat epäsäännöllisiksi, eli aivan kuten tutkimuksissa sanotaan, miehen siemennesteessä on hormoneja jotka pitävät kierron vieläkin säännöllisenä...
Lue kommentti