Katriina Mähönen on haaveillut maalla elämisestä enemmän kuin ydinperheestä. Nyt, 51-vuotiaana, hänellä on oma tila, jossa kanat kotkottavat.

Katriina Mähönen heiluttelee rehuastiaa. Hetken päästä tallista purkautuu tarhaan kuusi alpakkaa. Pienin niistä on Ulpukka, pari kuukautta vanha vasa.

Alpakat tuijottavat epäilevästi kameran kanssa liikkuvaa kuvaajaa, mutta uskaltautuvat pian syömään. Katriina katselee villaisia eläimiään hellästi.

– Näitä ja lauman keskinäisiä juttuja on niin hauska seurata, Katriina sanoo.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Hän asuu pienellä tilalla Loviisan Kuggomissa alpakoiden, kanojen ja kahden koiran kanssa. Kumppania hänellä ei ole, mutta hän on tyytyväinen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

– Katso ympärillesi – miten joku voisi olla onneton täällä? Minä viihdyn maalla ja nautin arjen pienistä asioista. Joku voi sanoa, että olen vähän yksinkertainen, mutta voin istua pitkään ihmettelemässä jotain kukkasta tai perhosta, Katriina hymyilee hieman huvittuneena.

Lue juttu Katriinan alpakoista: Alkoholisti voi saada apua Ulpukka-alpakalta

Italialaisen suvun huomassa

Katriina kaipasi jo nuorena asumaan maalle. Kolmekymppisenä hän toteutti unelmansa ja muutti Helsingistä Länsi-Uudellemaalle. Sieltä hän tuli Porvoon kautta Loviisaan, jossa on nyt asunut nelisen vuotta.

Katriinalla on ollut seurustelusuhteita, mutta hän pitää itseään eräänlaisena elämäntapasinkkuna.

– Toisinaan tulee kumppanin kaipuu. Olisi kiva joskus jakaa arjen juttuja jonkun kanssa tai tulla valmiiksi lämmitettyyn saunaan. Tämä ei ole kuitenkaan sellainen asia, jota mietin päivittäin.

Yksin elämisessä on pitkälti kyse siitä, kuinka hyvin kestää itseään ja omaa seuraansa.

Katriina viihtyy hyvin itsekseen, joskin hänellä on paljon ystäviä ja ”italialainen suku” eli tiivis perheyhteisö. Omia lapsia hänellä ei ole

– Minulla ei ole koskaan ollut ehdotonta haavetta, että haluan oman lapsen. Olen kuitenkin aina pitänyt lapsista ja hoitanut paljon sisarusteni lapsia sekä nuorempia serkkujani.

Alpakat tyky-toimintana

Tilalla vallitsee idylli, mutta aina ei elämä ole ruusuilla tanssimista.

– Välillä lentää kaikki suomen kirosanasarjastot ilmoille. Tilalla on niin moni asia vielä kesken. Onneksi saan paljon apua, Katriina kertoo.

Hänellä on elämänfilosofia, joka pitää mielen iloisena ajoittaisista vastoinkäymisistä huolimatta.

– Jos asiat ovat sellaisia, että niihin pystyy vaikuttamaan, niin sitten niitä voi yrittää muuttaa. Ja jos ne ovat sellaisia, ettei niihin voi vaikuttaa, ei kannata murehtia! On myös ihmisestä itsestään kiinni, mihin energiansa panee.

Katriina Mähönen

Syntynyt 1964
Asuu Loviisan Kuggomissa alpakoiden, kanojen ja koirien kanssa.
Harrastaa käsitöitä ja jäljestystä koirien kanssa. Pyörittää myös eläintietokirjoihin erikoistunutta Sanasilta-kustantamoa ystävänsä kanssa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla