Alkoholia kuluu hyvin eri tahtiin eri puolilla Suomea. Kuivimman ja kosteimman kunnan ero on yli 70 litraa puhdasta alkoholia.

Suomalaiset juovat vuoden mittaan melkoisen annoksen alkoholia. 100-prosenttista alkoholia kuluu yli 10 litraa jokaista 15 vuotta täyttänyttä suomalaista kohden. Tilastoja tutkiessa täytyy tosin muistaa, että 10 prosenttia kansasta juo puolet kaikesta alkoholista.

Siti kulutuksen kasvu on ollut hurjaa. Keskioluen vapautuessa vuonna 1969 alkoholia käytettiin 6,5 litraa, nyt melkein tuplaten enemmän. Varsinainen harppaus tapahtui vuonna 2004, jolloin alkoholiveroa alennettiin kerralla kymmeniä prosentteja. 

Kuntien välillä valtavat erot

Suomen kostein kunta on Utsjoki, jossa myydään alkoholia huimat 72,7 litraa asukasta kohden. Muitakin Lapin kuntia löytyy kärkipaikoilta: Enontekiö, Inari, Kittilä ja Kolari pääsevät kaikki yli 20 litran myyntilukemiin. 

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Luvut ovat hurjia. Koko Suomen keskiarvo on 8,5 litraa. Luvusta puuttuu ulkomailta – lähinnä Virosta – tuotu alkoholi. Sen määräksi on arvioitu 2,3 litraa puhdasta alkoholia henkeä kohden.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

10% kansasta juo puolet kaikesta Suomessa juodusta alkoholista.

Vähiten alkoholia myydään Ahvenanmaan Saltvikissa. Siellä viinaksia ostetaan 0,6 litraa vuodessa. Manner-Suomen kuivin kunta on Pohjanmaan Pedersöre hiukan alle litran myynnillään.   

Kuntien välisiä eroja selittää monta asiaa. Esimerkiksi turismi, rajakauppa tai seutukunnan ainoan Alkon sijainti. Oikeita erojakin silti löytyy. Pohjanmaan maakunnissa alkoholia näyttää kuluvan oikeasti vähemmän kuin esimerkiksi Itä-Suomessa.

Kärkikunnat kartalla

Alla olevaan karttaan on merkitty jokaisen maakunnan alkoholimyyntimäärä litroina per henkilö, 100-prosenttiseksi alkoholiksi muutettuna. Sen lisäksi kartasta löytyvät jokaisen maakunnan kosteimmat kunnat.

Maakunnat ovat kartassa punaisella, kunnat vihreällä. Klikkaa värejä, niin saat näkyviin maakunnan tai kunnan nimen ja alkoholin määrän.

 

Lähde: findikaattori.fi, thl.fi

LK.Sundell

Kun 10% kansasta juo 50% alkoholista niin 90% väestöstä juo 6.22 litraa 11.2 litran sijaan 100% alkoholia vuodessa, eli 1.1 kappaletta 0.33cl tölkkiä  tai 4.2cl 40% viinaa päivässä, eli valtaosa suomalaisista juo vähemmän kuin 1969.

Eikä koskaan muisteta mainita vuodesta 2004 sellaista pikkuista asiaa, että kesäkuussa kyseisenä vuotena vapautui Virosta vapaa tuominen alkoholin suhteen.

Ei tässä kunnassa asuvilla rah...

Hei! Joo kyllä tuosta kuntamme kulutuksesta 80 % ostavat ruotsalaiset -- eli Kolarista haetaan kirkkaat Pajalaan ja niille alueille ja osa menee tuosta 80%:sta Yläksen kävijöiden piikkiin.

Sisältö jatkuu mainoksen alla