Kilpirauhasen ongelmat vaivaavat ja puhuttavat yhä useampia. Kokosimme yhteen lukijoiden kysytyimmät kilpirauhasongelmat ET-lehden omalääkärille Risto Laitilalle.

1. Mikä on struuma?

Struuma on yleisnimi suurentuneelle kilpirauhaselle riippumatta suurentumisen syystä. Tavallista on hitaasti kytevä tulehdus, joka turvottaa kilpirauhasen.

Lue mistä muusta voi olla kyse.

2. Mitä ovat kilpirauhasen vasta-aineet?

Kilpirauhasvasta-aineita löytyy verestä etenkin silloin kun kilpirauhasessa on käynnissä autoimmuunitulehdus. Elimistö käy tuolloin rauhasen kimppuun näillä vasta-aineilla ja hiljalleen rauhanen hiipuu.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Joskus vasta-aineiden esiintyminen voi johtaa lääkitykseenkin.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

3. Voinko saada kilpirauhaslääkkeet kokeeksi?

Ongelma on siinä, että oireet, jotka potilas kokee kilpirauhasen vajaatoiminnasta johtuviksi, ovat melko yleisiä ja epämääräisiä. Jos potilaan kilpirauhasarvot T4V ja TSH ovat normaalit, lääkäri ei voi uskoa, että oireet johtuisivat kilpirauhasesta.

Koelääkityksessä voi olla muitakin ongelmia.

4. Lääkäri vähensi tyroksiiniannostani. Tekikö hän virheen?

Kilpirauhasen vajaatoiminnan hormonikorvaushoito tyroksiinilla ei ole yksinkertaista, ei siis vain oikein tai väärin. Lääkäriäsi varmaan huolettavat mahdolliset tyroksiinihoidon haitat.

Lue koko vastaus.

5. Syön Thyroxinia ja paljon muita lääkkeitä – voisinko jo luopua joistakin? Pelkään painoni nousevan.

Lääkkeitä voi olla vaikka kuinka, eikä listassa ole välttämättä mitään ylimääräistä.

Painonhallintaan lääkkeet voivat vaikuttaa.

6. Voivatko kilpirauhasen ongelmat aiheuttaa rytmihäiriöitä?

Tyroksiini on tärkeä aine sydämen toiminnan säätelylle. Olen taipuvainen ajattelemaan, että sydän jää jotenkin herkemmäksi sairastamisen myötä.

Onko rytmihäiriöistä syytä huolestua?

7. Minulla on kilpirauhasen vajaatoiminta – mitä ruokaa kannattaa syödä?

Jos kilpirauhasen vajaatoiminnan hoito on hyvällä tolalla, korvaushoito kohdillaan, tärkein on saavutettu. Virallista ravintosuositusta kannattaa noudattaa.

Lue miksi "lautasmallin" noudattaminen on hyvästä.

8. Pitäisikö kilpirauhasongelmista kärsivän käyttää jodioitua suolaa?

Kilpirauhashormonia ei synny ilman jodia. Jodin puute on kuitenkin kehitysmaiden ongelma. Suomessa kilpirauhasen vajaatoiminta johtuu autoimmuunitulehduksesta.

Jodin puute voi olla vakava asia – miksi?

9. Voiko kilpirauhaslääkkeen ottaa samaan aikaan terveysjuoman kanssa, joka pistää mahan toimimaan?

Voi ottaa, sillä lääke ehtii hyvin imeytyä. Imeytymisessä on yksilöllisiä eroja: toisilla lääkeaineesta imeytyy 75 prosenttia, toisilla alle puolet.

Miten persoonalliset erot vaikuttavat lääkityksen toimintaan?

10. Miksi tyroksiinia syödessä on koko ajan kylmä? Pakaroitakin paleltaa.

Syy on ihoverisuonten supistumisessa. Kun näin tapahtuu, kehon ydinlämmin veri ei pääse ihon pintaan asti. Kylmä iho aiheuttaa sitten kylmäaistimuksen.

Lue koko vastaus täältä.

11. Voivatko kilpirauhasen vajaatoiminta ja fibromyalgia olla yhteydessä?

Sellaisia potilaita, joilla on kilpirauhasen vajaatoiminta ja samanaikaisesti laaja-alaista kipua tai fibromyalgia, on enemmän kuin yleisesti tiedetään. 

Auttaako tyroksiinihoito kipuihin?

12. Jalkojani särkee ja lämpöä on 35 astetta. Onko syy kilpirauhasessa?

Jos Thyroxin-annos on säädetty niin, että verikokeissa TSH on noin 1 ja T4 viitealueella, niin luitasi kolottaa jokin muu – tuskin kuitenkaan luulotauti.

Mistä voisi olla kyse?

13. Kilpirauhasessani on kysta. Pitäisikö se leikata?

Yksinkertaisen kystan kohdalla syöpäriski on häviävän pieni. Mutta jos kysta on kooltaan yli kolme senttimetriä ja se kasvaa pian takaisin, vaikka se tyhjennetään, syöpäriski on silloin reilun 10 prosentin luokkaa. 

Kystan löytäminen vaatii salapoliisityötä.

14. Vaikuttaako kilpirauhasen vajaatoiminta seksihaluihin?

Sairauteen liittyvä väsymys voi myös omalta osaltaan vaikuttaa seksuaaliseen halukkuuteen. Limakalvojen kuivuus sukuelinten alueella voi liittyä ikääntymisen aiheuttamaan hormonitoiminnan hidastumiseen, mutta kilpirauhasen vajaatoimintakin aiheuttaa sitäkin. (Vastaajana seksuaaliterapeutti Sari Mäki)

Lue koko vastaus täältä.

MJR

Nämä lääkärin ohjeet sotivat osittain jopa virallisia endokrinologien ohjeita vastaan, ja ennen kaikkea kokonaisvaltaisesti koulutettujen lääkärien ohjeita vastaan. Lisäksi potilaat voivat todistaa kokemuksen perusteella monta näistä ohjeista täysin vääriksi. Kokemusasuantuntija on paras henkilö neuvomaan alkuun ja ohjaamaan pätevälle lääkärille.

AVA

Kiitos, että tartutte asiaan. Siihen loppuvat kiitokset.
Valitettavaa on, että asiantuntijalääkärinne ei ole kovin hyvin perillä tämän keljun sairauden oireista ja hoidosta.
Minä maallikkona, mutta 10 vuotta sairauden kanssa eläneenä tunnen nämä asiat paremmin kuin asiantuntijanne. Toivottavasti kukaan ei näiden ohjeiden perusteella jätä hakeutumatta hoitoon ja korjaamaan omaa hoitoaan.
Kilpparilääkärini totesi minulle monta vuotta sitten 'tunnet tämän sairauden paremmin kuin moni lääkäri'. Näin valitettavasti taitaa olla. Huoh!

Sisältö jatkuu mainoksen alla