Kuinka paljon mennyttä elämää pitää ja saa ottaa huomioon silloin, kun vierelleen on löytänyt uuden kumppanin ja on valmis parisuhteeseen? Katso, mitä terapeutti vastaa.

Pitkän linjan terapeutti ja hyvinvointiyrittäjä Sampsa Korhonen kertoo ET-lehdelle, miten menneisyyttä pitäisi käsitellä uudessa parisuhteessa. Eletystä elämästä voi myös oppia ja kaivaa voimavaroja nykyisyyteen. Katso, mitä muuta Sampsa vinkkaa:

”Missä asioissa esimerkiksi tiedät tehneesi samoja virheitä. Missä voit luvata, että toimisit toisin jatkossa?

Aika ajoin on hyödyllistä suoda itselleen rehellinen itsetarkasteluhetki. Pysähdy kirjoittamaan ylös virheesi ja kehittämiskelpoiset puolesi.

Voit myös laatia itsesi kehumislistan. Missä tiedät olleesi hyvä toiselle aiemmissa suhteissasi? Mitä kaikkea muutakin arvokasta ja hyvää omaat? Mitä arvostat suhteessa? Mistä et haluaisi luopua ja mistä tulet pitämään kiinni?

Saatat huomata, että kannat mukanasi ei-toivottuja, jopa vahingollisia toimintamalleja ja rajoittavia uskomuksia. Katsele hetken näitä puoliasi tietoisesti ja lempeästi. Älä arvostele tai tuomitse itseäsi.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Pyri katselemaan itseäsi ja tapojasi tyynesti, objektiivisesti, myötätunnolla ja armeliaisuudella. Hyväksy itsesi sellaisena kuin olet. Aisti sen jälkeen, että riittääkö itsetutkiskelu? Onko siinä jo mahdollinen päätös muuttua? Vai tarvitsetko keskustelua läheistesi kanssa tai muuta ulkopuolista tukea?

Trendikkäät mindfulness-harjoitteet ja lukemattomat perinteiset meditointitavat tarjoavat mahdollisuuksia tietoisen läsnäolon kautta olla toistamatta samoja vanhoja mielen levyjä.

Koska opettajia, kirjoja ja uskomuksia on niin valtava määrä, niin terve kriittisyys siitä, mikä oikeasti on hyväksi sinulle ja mikä puolestaan ei ole, on aina myös paikallaan.

Jokainen löytää omalle maailmankuvalleen ja tarpeilleen parhaiten sopivat harjoitukset, ideat ja opettajat.

Ihmissuhteita voi katsella myös henkisenä harjoituksena.

Hankala ihminen on lopulta opettanut jotain tärkeää.

Kaikki se peitelty, piiloteltu ja tiedostamaton ja tästä tietoiseksi tuleminen, tuo valinnanvaraa.

Enää ei tarvitse reagoida vahingoittavalla tavalla. Tietoisuus voi murentaa suhteissa yleisten valtataisteluiden, vastahyökkäysten ja puolustautumisrituaalien tarvetta. Sanotaankin, että tietoisen ihmisen kanssa on suorastaan vaikea riidellä.

Kun hyväksyt itsesi, hyväksyt toisen ja hyväksyt myös suhteesi sellaisena kuin ne ovat. Sitten voitte yhdessä parantaa asioita.

Mutta koskaan ei tarvitse reagoida automaattisesti – olla niin sanotusti reaktio. Tämä on tärkeää muistaa, sillä silloin muutos heijastuu koko elämään.”

Sampsa Korhonen on valmennus- ja terapia vastaanottoa sekä erilaisia koulutuksia ja kursseja ammatikseen pitänyt pitkälinjan aikuiskouluttaja, hyvinvointiyrittäjä, henkinen valmentaja ja NLP- ja suggestoterapeutti.
Email: info@sampsakorhonen.fi

Kysy meiltä seksistä ja parisuhteesta mitä tahansa.
Lähetä oma kysymyksesi asiantuntijalle täältä.

Lue Sampsan vastaus myös näistä aiheista:

Sisältö jatkuu mainoksen alla