Kaupungeissa muhii aikapommi, mutta onneksi apua on saatavilla.

Sitä mukaa kun ihmiset muuttavat kaupunkeihin, lisääntyvät tietyt sairaudet. Akatemiaprofessori Ilkka Hanski ja professori emeritus Tari Haahtela kirjoittavat Lääkärilehdessä, että kaupunkeihin pitäisi saada lisää luontoa.

Kaupungeissa asuvilla on paljon kroonisia tulehdusperäisiä sairauksia, joiden taustalla on immuunihäiriö. Tällaisia sairauksia ovat ainakin osittain allergiadiabetes ja tulehdukselliset suolistosairaudet sekä jotkin neurologiset sairaudet, mielenterveyshäiriöt, ylipaino ja syöpä.

Kaupunkiympäristöstä puuttuu tekijöitä, jotka ovat tärkeitä ihmisen immuunijärjestelmän kehitykselle. Tutkimusten mukaan perinteisillä karjatiloilla kasvaneilla ihmisillä on parhaiten kehittynyt immuunipuolustus.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Possuja päiväkotiin

Ilkka Hanski ja Tari Haahtela ovat sitä mieltä, että kaupunkiin pitäisi saada lisää luontoympäristöjä ja siten myös niiden luontaisia mikrobeja. Erityisen tärkeitä ne olisivat lapsille ja nuorille, koska immunijärjestelmä kehittyy lapsuudessa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

– Miksei päiväkodin pihalla voisi olla nurkkaus, jossa olisi possuja ja kanoja? Tarvitsemme tällaisia uusia avauksia, sanoo Ilkka Hanski ET-lehdelle.

Hänen mukaansa kaupunkisuunnittelussa täytyy kaavoittaa riittävästi viheralueita. Lasten pitäisi päästä ulos leikkimään puistoihin, jotka eivät ole viimeisen päälle sliipattuja.

Myös pienimuotoinen kaupunkiviljely, luontopäiväkodit ja jopa yrttien ruukkukasvatus voivat parantaa kaupunkilaisten terveyttä ja hyvinvointia.

Pieneläinpihat ja kasvimaat saattavat kuulostaa pieneltä puuhastelulta, mutta ne liittyvät kansantaloudellisesti tärkeään asiaan. Hanskin mukaan krooniset tulehdusperäiset sairaudet ovat aikapommi, jonka purkaminen on kansanterveystyön tärkeimpiä tehtäviä. 

Lue myös: 30 faktaa allergioista

Kuka pääsee mökille?

Hanski ei uskalla mennä lupaamaan, että aikuinen paranee allergioista menemällä navettaan töihin tai tonkimalla kasvimaata. Mutta sen hän lupaa, että näistä tekemisistä tulee parempi mieli.

– On syytä muistaa, että kaupungistumisen aiheuttamissa terveysongelmissa on kyse laajemmasta kokonaisuudesta. Monet kaupunkilaiset liikkuvat vähän ja istuvat paljon, mikä on pitkän päälle terveydelle haitallista.

Monta tuntia sinä istut päivässä? Tämän se kertoo kehostasi

Rahalla on vaikutusta tässäkin asiassa. Hyvin toimeentulevilla perheillä on tilaisuus matkustaa luontokohteissa ja viettää aikaa kesämökillä, mikä on hyväksi lasten immuunijärjestelmän kehitykselle. Köyhemmät perheet ovat tässäkin suhteessa huonossa asemassa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla