Säilytä tuoreet kalat alle kolmen asteen lämpötilassa ja muista tyhjiöpakattujen kalojen listeriariski.

1. Säilytä kylmässä

Joulun kalaherkkujen käsittelyssä kannattaa olla tarkkana. Kala pilaantuu helposti. Tuore kala, ja kaikki suoja- ja tyhjiöpakatut kalavalmisteet sekä mäti on säilytettävä 0 - +3 °C:ssa.

Normaalisti jääkaapin lämpötila on 5-6 astetta. Säädä siis jääkaappi kylmemmälle hyvissä ajoin ennen joulua. Tarkista, että jääkaapin lämpömittari toimii oikein.

Muut kalavalmisteet, kuten kalapuolisäilykkeet (esimerkiksi silli lasipurkissa), tulisi säilyttää pakkauksessa olevan ohjeen mukaan, kuitenkin enintään + 6 asteessa.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Avaamattomat kalatäyssäilykkeet voidaan säilyttää huoneenlämmössä. Älä käytä tuotteita, joiden pakkaus on rikkoutunut tai pullistunut.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

2. Käsittele oikein

Perkaa ja jäähdytä kala mahdollisimman pian pyynnin jälkeen alle +3 asteeseen. Fileoi kalat puhtaalla alustalla ja puhtain välinein.

Makeanveden kalojen kuten siian, muikun ja hauen mäti tulee pakastaa suolaamatta ennen nauttimista lapamatoriskin vuoksi. Mädin tulee olla vähintään yhden vuorokauden pakastuslämpötilassa (-18 °C). Jos mäti on suolattu ennen pakastusta, pakastusaikaa on hyvä pidentää.

Myös kuumentamatta (esim. graavaus) tarjottava järvikala tulee pakastaa ennen käyttöä. Lohta, kirjolohta tai niiden mätiä ei tarvitse pakastaa.
Huomioi graavi- ja kylmäsavukalan listeriariski

Tyhjiö- ja suojakaasupakatuista, kylmäsavustetuista ja graavisuolatuista kalatuotteista on säännöllisesti todettu listeriabakteeria.

Listeria on yleinen ympäristöbakteeri, joka voi aiheuttaa sairautta vanhuksille, vastustuskyvyltään heikentyneille henkilöille ja raskaana oleville naisille. Terve aikuinen ja lapsi sairastuvat harvoin vakavasti.

3. Varmista kylmäketju, jos annat lahjaksi kalaa

Jos annat kalaa lahjaksi, varmista, että tuotteiden kylmäketju on katkeamaton tuotteen lopulliselle käyttäjälle asti. Jos kylmäketju on hankala, anna lahjaksi turvallisia tuotteita, joita ovat mm. keksit, suklaat, mausteet, sinapit ja täyssäilykkeet.

Lisätietoa listeriabakteerista Eviran verkkosivuilla.

Lähde: Evira

Hauki, ahven ja matikka ovat perinteisesti olleet lapamadon väli-isäntiä. Koska siika ja muikku on lisätty

porukkaan

Sisältö jatkuu mainoksen alla