Kuuluuko kesääsi kotimaisten varhaisperunoiden odottelut? Vai kelpaako kattilaasi ulkomaiset potut? Makutestimme osoitti, että kattila kannattaa täyttää ennakkoluulottomasti.

Kylmä alkukesä näkyy perunasesongissa. Helsingin Hakaniemen hallista ja torilta löytyy kyllä kotimaisia pottuja, mutta ruotsalaiset, espanjalaiset ja italialaiset ovat vielä selkeästi huokeampia. Kauppiaat epäilevät, että kunnon varhaisperunasesonki pääsee aluilleen aikaisintaan juhannuksesta.

Kotimaista Siikliä odotellessa

Monet vannovat silti kotimaisen perunan nimeen. Se näkyy tori- ja hallimyyjien mukaan näin kesäkuun alussa myös kaupankäynnissä. Kotimaista Siikliä odotellaan kuin kesähelteitä.

Siksi on ihan uteliaisuudesta pakko ostaa mukaan muutama litra myös ulkomaan pottuja ja maistattaa koeryhmällä, löytyykö perunoista niin suuria eroja.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Hakaniemestä mukaan tarttuu kotimaista Timoa Kemiöstä, ruotsalaista Siikliä ja italialaista varhaisperunaa. Niiden hinnat vaihtelevat toreilla lähes päivittäin. Ostohetkellä perunat maksoivat 2,5–8 euroa litralta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Katso resepti: Herkullinen perunamunakas

Karvas pikku pettymys

Perunoita istuutui maistelemaan kuusihenkinen pöytäseurue, jossa ikä jakautui 13-vuotiaasta 55-vuotiaaseen. Kaikki olivat innokkaita perunansyöjiä. Perunan lisäksi tarjoiltiin voita ja tilliä sekä juomaksi vettä.

Kaikkia perunoita maisteltiin tietämättä niistä etukäteen mitään, ja jokaista yksitellen.

Kotimainen peruna sai raadilta eniten kiitosta rakenteesta. Maku oli silti melkein aavistuksen karvas. Yllättäen kisan kallein, 8 euron litrahintainen suomalaisperuna, ei yltänyt kenenkään suosikiksi.

Paljon edullisempi ruotsalaisperuna jakoi mielipiteitä. Osa piti sitä mauttomana ja tylsänä. Rakenne oli kovahko, vaikka peruna olikin kypsä. Kuitenkin yhden maistelijan mielestä peruna oli ehdoton voittaja. Hän piti juuri sen kovuudesta – peruna ei ainakaan ollut vetinen.

ET-lehden suosikkiresepti: Sitruunamarinoitu perunasalaatti

Italialaisia vivahteita

Kuusi perunansyöjää asetti lopulta italialaisperunan ehdottomasti testiykköseksi.

Kolmen euron litrahintainen peruna maistui ja oli rakenteeltaan sopivan napakka. Kenenkään mielestä peruna ei ollut kovin mieleenpainuvan makuinen, mutta silti se oli vivahteikas ja jopa hienostunut.

– Voittaa ehdottomasti koulun perunat, totesi nuorin maistelija.

Keitä perunat oikein

Varhaisperunoiden kanssa pitää olla tarkkana, etteivät ne vetisty liikaa. Näin neuvovat perunakauppiaat Hakaniemen torilla.

Perunat harjataan kevyesti ja tipautetaan kiehuvaan, kunnolla suolalla maustettuun veteen ja keitetään napakoiksi. Keitinvesi kaadetaan pois, mutta perunat jätetään kattilaan, asetellaan astiapyyhe vielä kattilan ja kannen väliin ja nostetaan kattila hetkeksi vielä liedelle. Näin vältetään perunoiden turha vettyminen.

Vierailija

Kristiinankaupungin lähellä kasvatetaan hyvää perunaa, tunnen erään perunanviljelijän, aivan erinomaista perunaa olen häneltä ostanut. Jos näen kaupassa ulkolaista perunaa, en osaa ajatella sitä parempana vaan varmaankin ostaisin kotimaista kuitenkin.  

ostin minäkin ruotsalaisia varhaisperunoita; kyllä nekin menettelee. Laatikossa oli jäljellä riittävän kokoisia, mutta niitä pienimpiä rupusia ei kannata ottaa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla