Pekka Savolahti nauttii luolamiehen ruuaksikin kutsuttua paleoruokaa. Tämä ruoka paransi häntä vuosikymmeniä vaivanneen närästyksen.

Vantaalainen Pekka Savolahti, 63,  kertoo, että luolamiehen ruoka vei hänen närästyksensä ja peräpukamat.

– Poikani houkuttelivat minua pitkään kokeilemaan luolamiehen ruokavaliota, mutta kieltäydyin. Vilja ei voi olla haitallista, enkä halunnut hankalaa ruokakikkailua. Lopulta lupasin kokeilla, siitä on nyt neljä vuotta.

Lue lisää Pekan tarinasta täällä ja katso herkulliset reseptit alla.

Thaipossu

  • (4 annosta)
  • 1 kg porsaanlihaa, mieluiten etuselkää
  • 2–3 valkosipulinkynttä
  • 1–2 punaista chilipaprikaa
  • 1 sitruunaruoho
  • 3–4 kafferilimetin lehteä
  • korianterijauhetta
  • 2 luomulimetin raastettua kuorta (ja haluttaessa myös mehu)
  • 5 cl riisiviiniä (tai sherryviinietikkaa)
  • kirkastettua voita
  • iso rasiallinen luumutomaatteja
  • 1 kiinteä mango
  • 2 pinaattikiinankaalia
  • 24 kevätsipulia
  • 1 dl cashewpähkinöitä
  • kirkastettua voita
  • 2 purkillista kookosmaitoa
  • 0,5 tl kalakastiketta
  • 1 tl tamarinditahnaa
  • suolaa ja pippuria
  • 0,5 nippua tuoretta korianteria

    1. Suikaloi liha.
    2. Kuori ja silppua valkosipuli.
    3. Pese chili, poista kanta ja siemenet ja silppua malto. Murskaa sitruunaruoho kevyesti ja silppua se. Silppua limetinlehdet.
    4. Sekoita lihasuikaleisiin valkosipuli, chili, sitruunaruoho, limetinlehdet, korianteri, limetinkuori, riisiviini ja kirkastettu voi, ja anna lihan maustua pari tuntia.
    5. Ruskista lihaa vokkipannussa tai hyvin kuumassa paistinpannussa 5—6 minuuttia ja siirrä liha kulhoon.
    6. Huuhtele kasvikset ja leikkaa tomaatit pituussuunnassa neljään osaan. Tomaatit kannattaa myös kuoria. Kuori mango, poista kivi ja leikkaa malto pitkiksi suikaleiksi. Poista pinaattikiinankaaleista kanta ja leikkaa ne vinoittain 2—3 sentin viipaleiksi. Silppua kevätsipulit.
    7. Paahda pähkinät vokissa vaaleanruskeiksi. Lisää vähän kirkastettua voita ja paista tomaatteja, mangoa, pinaattikiinankaalia ja sipulia hetki. Älä ruskista.
    8. Siirrä liha nesteineen päivineen takaisin vokkiin. Lisää kookosmaito, kalakastike ja tamarindi ja anna ainesten kiehua hiljalleen, kunnes liha on mureaa ja neste kiehunut kokoon (noin 30 minuuttia). Mausta suolalla ja pippurilla, lisää tarvittaessa tilkka limettimehua. Siirrä paistos tarjoilukulhoon.
    9. Huuhtele ja silppua korianterinlehdet ja koristele ruoka korianterisilpulla ja pähkinöillä.

Kanaviillokki kesäkurpitsan, tomaatin & basilikan kera
(4–6 annosta)

  • kokonainen broileri, noin 2 kg
  • keittovihanneksia (porkkana, purjo, sellerinvarsi, sipulia, timjamia, laakerinlehti, rosmariinia)
  • 20–30 pientä tomaattia varsineen
  • 200–300 g cipollini-pikkusipuleita
  • 2 vihreää kesäkurpitsaa
  • 4 dl kermaa
  • 1 dl täysrasvaista ranskankermaa
  • 2–3 keltuaista
  • suolaa ja pippuria
  • tilkka sitruunamehua
  • nippu tuoretta basilikaa

1. Sido broileri. Voit halutessasi liottaa sitä suolavedessä yön yli – 300 g suolaa + 5 l vettä. Suolaveden tulee peittää lintu kokonaan. Seuraavana päivänä lintu huuhdellaan ennen jatkamista.
2. Pane broileri kattilaan, lisää kylmää vettä ja keittovihannekset ja kuumenna kiehuvaksi. Alenna lämpötilaa ja kuori liemen pinnalta vaahto. Anna broilerin kiehua hiljalleen noin 45 minuuttia. Sammuta levy ja anna broilerin levätä liemessä noin tunti.
3. Nosta lintu liemestä (älä heitä lientä pois) ja irrota liha varovasti luista. Poista myös nahka. Paloittele liha haarukkapaloiksi ja pidä se lämpimänä.
4. Huuhtele tomaatinvarret ja pane ne liemikattilaan. Lisää broilerin luuranko ja irtoluut sekä nahka. Keitä lientä, kunnes jäljellä on noin 1 l, ja siivilöi se.
5. Kuori pikkusipulit. Halkaise kesäkurpitsat ja raaputa siemenet pois. Leikkaa kesäkurpitsat vinoittain viipaleiksi, pane ne sekä sipulit liemeen ja keitä juuri ja juuri pehmeiksi. Nosta kesäkurpitsat ja sipulit liemestä.
6. Keitä 4 dl kermaa vähemmäksi, noin puoleen tilavuuteensa, ja lisää kanaliemi. Lisää liha ja kasvikset, kääntele varovasti sekaisin. Sekoita keltuaiset ranskankermaan ja lisää seos kermaseokseen. Kuumenna viillokki aivan kuumaksi mutta älä päästä kiehumaan.
7. Mausta suolalla ja pippurilla ja viimeistele maku tarvittaessa sitruunamehulla. Tarjoa viillokki lämmitetyltä tarjoiluvadilta. Huuhtele ja silppua basilikanlehdet, leikkaa terttutomaatit kahtia ja viimeistele viillokki näillä.
8. Tarjoa miedon pippurihollanninkastikkeen, salaatin ja ehkä kasvislisukkeen kanssa.

Paleoruokaohjeisiin voi tutustua esimerkiksi Thomas Rode Andersenin uuden kirjan avulla, josta kuvat ja ruokaohjeet on poimittu.

Moderni luolamies

Tanskalainen huippukokki Thomas Rode Andersen on perehtynyt niin sanottuun paleoruokavalioon, siis luolaihmisen sapuskaan.

Metsästäjä-keräilijät söivät lihaa, kalaa, munia, vihanneksia, juureksia, marjoja, hedelmiä, pähkinöitä ja siemeniä. Niistä Andersen valmistaa modernia ja herkullista ruokaa.

Tanskassa kirjaa on myyty peräti 80 000 kappaletta!

Thomas Rode Andersen: Paleokeittokirja. Suom. Virpi Vainikainen. Atena.