Pekka Savolahti nauttii luolamiehen ruuaksikin kutsuttua paleoruokaa. Tämä ruoka paransi häntä vuosikymmeniä vaivanneen närästyksen.

Vantaalainen Pekka Savolahti, 63,  kertoo, että luolamiehen ruoka vei hänen närästyksensä ja peräpukamat.

– Poikani houkuttelivat minua pitkään kokeilemaan luolamiehen ruokavaliota, mutta kieltäydyin. Vilja ei voi olla haitallista, enkä halunnut hankalaa ruokakikkailua. Lopulta lupasin kokeilla, siitä on nyt neljä vuotta.

Lue lisää Pekan tarinasta täällä ja katso herkulliset reseptit alla.

Thaipossu

  • (4 annosta)
  • 1 kg porsaanlihaa, mieluiten etuselkää
  • 2–3 valkosipulinkynttä
  • 1–2 punaista chilipaprikaa
  • 1 sitruunaruoho
  • 3–4 kafferilimetin lehteä
  • korianterijauhetta
  • 2 luomulimetin raastettua kuorta (ja haluttaessa myös mehu)
  • 5 cl riisiviiniä (tai sherryviinietikkaa)
  • kirkastettua voita
  • iso rasiallinen luumutomaatteja
  • 1 kiinteä mango
  • 2 pinaattikiinankaalia
  • 24 kevätsipulia
  • 1 dl cashewpähkinöitä
  • kirkastettua voita
  • 2 purkillista kookosmaitoa
  • 0,5 tl kalakastiketta
  • 1 tl tamarinditahnaa
  • suolaa ja pippuria
  • 0,5 nippua tuoretta korianteria

    1. Suikaloi liha.
    2. Kuori ja silppua valkosipuli.
    3. Pese chili, poista kanta ja siemenet ja silppua malto. Murskaa sitruunaruoho kevyesti ja silppua se. Silppua limetinlehdet.
    4. Sekoita lihasuikaleisiin valkosipuli, chili, sitruunaruoho, limetinlehdet, korianteri, limetinkuori, riisiviini ja kirkastettu voi, ja anna lihan maustua pari tuntia.
    5. Ruskista lihaa vokkipannussa tai hyvin kuumassa paistinpannussa 5—6 minuuttia ja siirrä liha kulhoon.
    6. Huuhtele kasvikset ja leikkaa tomaatit pituussuunnassa neljään osaan. Tomaatit kannattaa myös kuoria. Kuori mango, poista kivi ja leikkaa malto pitkiksi suikaleiksi. Poista pinaattikiinankaaleista kanta ja leikkaa ne vinoittain 2—3 sentin viipaleiksi. Silppua kevätsipulit.
    7. Paahda pähkinät vokissa vaaleanruskeiksi. Lisää vähän kirkastettua voita ja paista tomaatteja, mangoa, pinaattikiinankaalia ja sipulia hetki. Älä ruskista.
    8. Siirrä liha nesteineen päivineen takaisin vokkiin. Lisää kookosmaito, kalakastike ja tamarindi ja anna ainesten kiehua hiljalleen, kunnes liha on mureaa ja neste kiehunut kokoon (noin 30 minuuttia). Mausta suolalla ja pippurilla, lisää tarvittaessa tilkka limettimehua. Siirrä paistos tarjoilukulhoon.
    9. Huuhtele ja silppua korianterinlehdet ja koristele ruoka korianterisilpulla ja pähkinöillä.

Kanaviillokki kesäkurpitsan, tomaatin & basilikan kera
(4–6 annosta)

  • kokonainen broileri, noin 2 kg
  • keittovihanneksia (porkkana, purjo, sellerinvarsi, sipulia, timjamia, laakerinlehti, rosmariinia)
  • 20–30 pientä tomaattia varsineen
  • 200–300 g cipollini-pikkusipuleita
  • 2 vihreää kesäkurpitsaa
  • 4 dl kermaa
  • 1 dl täysrasvaista ranskankermaa
  • 2–3 keltuaista
  • suolaa ja pippuria
  • tilkka sitruunamehua
  • nippu tuoretta basilikaa

1. Sido broileri. Voit halutessasi liottaa sitä suolavedessä yön yli – 300 g suolaa + 5 l vettä. Suolaveden tulee peittää lintu kokonaan. Seuraavana päivänä lintu huuhdellaan ennen jatkamista.
2. Pane broileri kattilaan, lisää kylmää vettä ja keittovihannekset ja kuumenna kiehuvaksi. Alenna lämpötilaa ja kuori liemen pinnalta vaahto. Anna broilerin kiehua hiljalleen noin 45 minuuttia. Sammuta levy ja anna broilerin levätä liemessä noin tunti.
3. Nosta lintu liemestä (älä heitä lientä pois) ja irrota liha varovasti luista. Poista myös nahka. Paloittele liha haarukkapaloiksi ja pidä se lämpimänä.
4. Huuhtele tomaatinvarret ja pane ne liemikattilaan. Lisää broilerin luuranko ja irtoluut sekä nahka. Keitä lientä, kunnes jäljellä on noin 1 l, ja siivilöi se.
5. Kuori pikkusipulit. Halkaise kesäkurpitsat ja raaputa siemenet pois. Leikkaa kesäkurpitsat vinoittain viipaleiksi, pane ne sekä sipulit liemeen ja keitä juuri ja juuri pehmeiksi. Nosta kesäkurpitsat ja sipulit liemestä.
6. Keitä 4 dl kermaa vähemmäksi, noin puoleen tilavuuteensa, ja lisää kanaliemi. Lisää liha ja kasvikset, kääntele varovasti sekaisin. Sekoita keltuaiset ranskankermaan ja lisää seos kermaseokseen. Kuumenna viillokki aivan kuumaksi mutta älä päästä kiehumaan.
7. Mausta suolalla ja pippurilla ja viimeistele maku tarvittaessa sitruunamehulla. Tarjoa viillokki lämmitetyltä tarjoiluvadilta. Huuhtele ja silppua basilikanlehdet, leikkaa terttutomaatit kahtia ja viimeistele viillokki näillä.
8. Tarjoa miedon pippurihollanninkastikkeen, salaatin ja ehkä kasvislisukkeen kanssa.

Paleoruokaohjeisiin voi tutustua esimerkiksi Thomas Rode Andersenin uuden kirjan avulla, josta kuvat ja ruokaohjeet on poimittu.

Moderni luolamies

Tanskalainen huippukokki Thomas Rode Andersen on perehtynyt niin sanottuun paleoruokavalioon, siis luolaihmisen sapuskaan.

Metsästäjä-keräilijät söivät lihaa, kalaa, munia, vihanneksia, juureksia, marjoja, hedelmiä, pähkinöitä ja siemeniä. Niistä Andersen valmistaa modernia ja herkullista ruokaa.

Tanskassa kirjaa on myyty peräti 80 000 kappaletta!

Thomas Rode Andersen: Paleokeittokirja. Suom. Virpi Vainikainen. Atena.

Suloiset macaron-minileivokset tehdään mantelijauhosta, joten ne ovat ovat gluteenittomia.

Macaron-minileivokset

16 kpl

  • 150 g mantelijauhetta
  • 3 ½ dl tomusokeria
  • 2 tl perunajauhoa
  • 3 valkuaista
  • ½ dl sokeria
  • 1⁄4 tl suolaa
  • 1 tl haluamasi väristä, jauhemaista elintarvikeväriä

Täyte

  • esim. sitruunatuorejuustoa, lemon curd -tahnaa tai hasselpähkinälevitettä
  1. Kuumenna uuni 130 asteeseen.
  2. Siivilöi mantelijauhe tiheän siivilän läpi. Mantelijauhetta jää jäljelle noin 125 g. Ota talteen karkea mantelijauhe ja käytä se jossain muissa leivonnaisissa. Sekoita hienon mantelijauheen joukkoon tomusokeri ja perunajauho.
  3. Erottele valkuaiset ja vatkaa ne kuohkeaksi vaahdoksi. Lisää joukkoon sokeri ja suola sekä elintarvikeväri. Jatka vatkaamista, kunnes vaahto on notkeaa ja kiiltävää. Siivilöi manteli-tomusokerijauhelma valkuaisvaahdon joukkoon.
  4. Lusikoi taikina pursotuspussiin. Purista pussista leivinpaperin päälle pieniä, noin 3 senttiä halkaisijaltaan olevia kuoria. Anna kuorien kuivua huoneenlämmössä puolen tunnin ajan ennen paistoa.
  5. Paista macaroneja uunissa noin 15 minuuttia. Jäähdytä kuoret ja irrota ne varovaisesti uunipelliltä.
  6. Macaronien täytteeksi sopivat esimerkiksi sitruunatuorejuusto, valmis lemon curd -sitruunatahna ja hasselpähkinäkaakaolevite. Levitä täytettä macaronin tasaiselle pinnalle ja paina varovasti toinen kuori kanneksi.

Sitruunarisoton ystävä rakastuu myös raparperirisottoon.

Raparperirisotto

4 annosta

  • 4 dl raparperinvarsia pilkottuna
  • 3 salottisipulia
  • 10 pehmeää kuivattua taatelia
  • 1 rkl oliiviöljyä
  • 3 dl risottoriisiä 
  • noin 9 dl vettä
  • 1½ tl suolaa
  • 1 dl tuoreita mintunlehtiä
  • ½ dl oliiviöljyä
  • 1 dl raastettua parmesaanijuustoa
  1. Kuori ja leikkaa raparperinvarret parin sentin viipaleiksi. Kuori ja silppua sipulit. Halkaise taatelit.
  2. Lisää kattilaan öljy, riisit, raparperit, sipulit ja taatelit. Kuullota seosta pari minuuttia eli kunnes riisi on läpikuultavaa. Lisää vettä vähän kerrallaan samalla sekoittaen. Sekoita joukkoon suola.
  3. Kypsennä risottoa miedolla lämmöllä noin 25 minuuttia. Lisää nestettä tarvittaessa. Risoton pitää olla kosteaa.
  4. Nypi mintusta lehdet ja soseuta ne öljyn kanssa soseeksi sauva-sekoittimella.
  5. Sekoita lopuksi risoton joukkoon minttuöljy ja raastettu parmesaani.