Pekka Savolahti nauttii luolamiehen ruuaksikin kutsuttua paleoruokaa. Tämä ruoka paransi häntä vuosikymmeniä vaivanneen närästyksen.

Vantaalainen Pekka Savolahti, 63,  kertoo, että luolamiehen ruoka vei hänen närästyksensä ja peräpukamat.

– Poikani houkuttelivat minua pitkään kokeilemaan luolamiehen ruokavaliota, mutta kieltäydyin. Vilja ei voi olla haitallista, enkä halunnut hankalaa ruokakikkailua. Lopulta lupasin kokeilla, siitä on nyt neljä vuotta.

Lue lisää Pekan tarinasta täällä ja katso herkulliset reseptit alla.

Thaipossu

  • (4 annosta)
  • 1 kg porsaanlihaa, mieluiten etuselkää
  • 2–3 valkosipulinkynttä
  • 1–2 punaista chilipaprikaa
  • 1 sitruunaruoho
  • 3–4 kafferilimetin lehteä
  • korianterijauhetta
  • 2 luomulimetin raastettua kuorta (ja haluttaessa myös mehu)
  • 5 cl riisiviiniä (tai sherryviinietikkaa)
  • kirkastettua voita
  • iso rasiallinen luumutomaatteja
  • 1 kiinteä mango
  • 2 pinaattikiinankaalia
  • 24 kevätsipulia
  • 1 dl cashewpähkinöitä
  • kirkastettua voita
  • 2 purkillista kookosmaitoa
  • 0,5 tl kalakastiketta
  • 1 tl tamarinditahnaa
  • suolaa ja pippuria
  • 0,5 nippua tuoretta korianteria

    1. Suikaloi liha.
    2. Kuori ja silppua valkosipuli.
    3. Pese chili, poista kanta ja siemenet ja silppua malto. Murskaa sitruunaruoho kevyesti ja silppua se. Silppua limetinlehdet.
    4. Sekoita lihasuikaleisiin valkosipuli, chili, sitruunaruoho, limetinlehdet, korianteri, limetinkuori, riisiviini ja kirkastettu voi, ja anna lihan maustua pari tuntia.
    5. Ruskista lihaa vokkipannussa tai hyvin kuumassa paistinpannussa 5—6 minuuttia ja siirrä liha kulhoon.
    6. Huuhtele kasvikset ja leikkaa tomaatit pituussuunnassa neljään osaan. Tomaatit kannattaa myös kuoria. Kuori mango, poista kivi ja leikkaa malto pitkiksi suikaleiksi. Poista pinaattikiinankaaleista kanta ja leikkaa ne vinoittain 2—3 sentin viipaleiksi. Silppua kevätsipulit.
    7. Paahda pähkinät vokissa vaaleanruskeiksi. Lisää vähän kirkastettua voita ja paista tomaatteja, mangoa, pinaattikiinankaalia ja sipulia hetki. Älä ruskista.
    8. Siirrä liha nesteineen päivineen takaisin vokkiin. Lisää kookosmaito, kalakastike ja tamarindi ja anna ainesten kiehua hiljalleen, kunnes liha on mureaa ja neste kiehunut kokoon (noin 30 minuuttia). Mausta suolalla ja pippurilla, lisää tarvittaessa tilkka limettimehua. Siirrä paistos tarjoilukulhoon.
    9. Huuhtele ja silppua korianterinlehdet ja koristele ruoka korianterisilpulla ja pähkinöillä.

Kanaviillokki kesäkurpitsan, tomaatin & basilikan kera
(4–6 annosta)

  • kokonainen broileri, noin 2 kg
  • keittovihanneksia (porkkana, purjo, sellerinvarsi, sipulia, timjamia, laakerinlehti, rosmariinia)
  • 20–30 pientä tomaattia varsineen
  • 200–300 g cipollini-pikkusipuleita
  • 2 vihreää kesäkurpitsaa
  • 4 dl kermaa
  • 1 dl täysrasvaista ranskankermaa
  • 2–3 keltuaista
  • suolaa ja pippuria
  • tilkka sitruunamehua
  • nippu tuoretta basilikaa

1. Sido broileri. Voit halutessasi liottaa sitä suolavedessä yön yli – 300 g suolaa + 5 l vettä. Suolaveden tulee peittää lintu kokonaan. Seuraavana päivänä lintu huuhdellaan ennen jatkamista.
2. Pane broileri kattilaan, lisää kylmää vettä ja keittovihannekset ja kuumenna kiehuvaksi. Alenna lämpötilaa ja kuori liemen pinnalta vaahto. Anna broilerin kiehua hiljalleen noin 45 minuuttia. Sammuta levy ja anna broilerin levätä liemessä noin tunti.
3. Nosta lintu liemestä (älä heitä lientä pois) ja irrota liha varovasti luista. Poista myös nahka. Paloittele liha haarukkapaloiksi ja pidä se lämpimänä.
4. Huuhtele tomaatinvarret ja pane ne liemikattilaan. Lisää broilerin luuranko ja irtoluut sekä nahka. Keitä lientä, kunnes jäljellä on noin 1 l, ja siivilöi se.
5. Kuori pikkusipulit. Halkaise kesäkurpitsat ja raaputa siemenet pois. Leikkaa kesäkurpitsat vinoittain viipaleiksi, pane ne sekä sipulit liemeen ja keitä juuri ja juuri pehmeiksi. Nosta kesäkurpitsat ja sipulit liemestä.
6. Keitä 4 dl kermaa vähemmäksi, noin puoleen tilavuuteensa, ja lisää kanaliemi. Lisää liha ja kasvikset, kääntele varovasti sekaisin. Sekoita keltuaiset ranskankermaan ja lisää seos kermaseokseen. Kuumenna viillokki aivan kuumaksi mutta älä päästä kiehumaan.
7. Mausta suolalla ja pippurilla ja viimeistele maku tarvittaessa sitruunamehulla. Tarjoa viillokki lämmitetyltä tarjoiluvadilta. Huuhtele ja silppua basilikanlehdet, leikkaa terttutomaatit kahtia ja viimeistele viillokki näillä.
8. Tarjoa miedon pippurihollanninkastikkeen, salaatin ja ehkä kasvislisukkeen kanssa.

Paleoruokaohjeisiin voi tutustua esimerkiksi Thomas Rode Andersenin uuden kirjan avulla, josta kuvat ja ruokaohjeet on poimittu.

Moderni luolamies

Tanskalainen huippukokki Thomas Rode Andersen on perehtynyt niin sanottuun paleoruokavalioon, siis luolaihmisen sapuskaan.

Metsästäjä-keräilijät söivät lihaa, kalaa, munia, vihanneksia, juureksia, marjoja, hedelmiä, pähkinöitä ja siemeniä. Niistä Andersen valmistaa modernia ja herkullista ruokaa.

Tanskassa kirjaa on myyty peräti 80 000 kappaletta!

Thomas Rode Andersen: Paleokeittokirja. Suom. Virpi Vainikainen. Atena.

Juureen leivotun ruisleivän kaveriksi sopii mainiosti sen perinteinen makupari, raikas kotijuusto.

Kotijuuston valmistaminen on yllättävän yksinkertaista, vaikka lämpötilan seuraaminen vaatii hieman tarkkuutta.

Juustonjuoksutetta saa apteekeista ja isommista marketeista. Keittiötarvikeliikkeet ja kangaskaupat myyvät juustokangasta, mutta puuvillaharsokangas käy myös mainiosti.

Tiesitkö? Nimi lööpijuusto tulee ruotsista, ostlöpe eli juustonjuoksutin. 

Juoksutejuusto eli ”lööpijuusto”

2 litraa kulutusmaitoa eli punaista maitoa
0,2 dl suolaa
4 ml juustonjuoksutetta

  1. Kuumenna maito 63 asteeseen. Seuraa lämpötilaa esimerkiksi paistimittarilla.
  2. Anna maidon olla tässä lämpötilassa puoli tuntia, anna sitten jäähtyä 39 asteeseen. Lisää suola ja juoksute, anna seistä puoli tuntia kunnes maito saostuu.
  3. Nostele reikäkauhalla juustomuottiin valumaan. Jos et omista perinteistä juustomuottia, siivilä käy hyvin. Vuoraa se juustokankaalla tai puuvillaharsokankaalla.
  4. Tarjoa juusto lempiruisleipäsi kyytipoikana. Päälle voit ripotella ruohosipulisilppua.

Ohje: Hannu Nikander

Katso video ja herkulliset reseptit:

Ohuenohut ruiskuori syntyy pulikoimalla tai pastakoneella. Mehevä täyte kruunaa rapean piiraan. Täytteeksi kelpaa riisi, lohi tai punajuuri – valitse itse.

Rukiinen kuoritaikina

noin 30 pientä piirakkaa tai yksi iso kukko

  • 3 dl vettä
  • 1 tl suolaa
  • 6 dl ruisjauhoja
  • noin 2 dl vehnäjauhoja
  • 2 rkl sulatettua voita

Lisää veteen suola, jauhot ja rasva. Vaivaa taikina tasaiseksi. Tarvittaessa voit lisätä jauhoja, mutta taikina saa jäädä tanakaksi ja melko kuivaksi.

Jauhota leivinpöytä ruisjauhoilla. Kumoa taikina pöydälle ja pyöritä palloksi. Jos teet karjalanpiirakoita, jaa pallo kahdeksi palaksi. Pyöritä palat tangoiksi ja jaa niistä kumpikin 15 kakkaraksi. Litistä kakkarat ja peittele ne kostealla leivinliinalla niin ne eivät kuivu.

Ota muutama kuori kerrallaan ja ajele ne pulikalla millin ohuiksi kuoriksi. Ripottele jauhoja väliin ja laita lomittain keoksi pyyhkeen alle odottamaan täyttämistä.

2432229

Lohitäyte

30 pientä piirasta

  • 500 g lohifileetä
  • 1 ruukku tilliä
  • suolaa

Leikkaa lohi ohuiksi viipaleiksi. Silppua tilli.

Ajele taikina ohuiksi piiraspohjiksi. Voit tehdä pyöreitä tai soikeita karjalanpiirakkapohjia. Harjaa pullasudilla ylimääinen jauho pois.

Lisää keskelle tillisilppua ja lohiviipaleita. Suolaa pinta kevyesti. Ummista reunat sormenpäillä painellen piiraan muotoon.

Riisitäyte

30 pientä piirasta

  • 2 dl vettä
  • 2 dl puuroriisiä
  • 8 dl täysmaitoa
  • 1 tl suolaa
  • 30 g voita

Kuumenna vesi kattilassa. Lisää joukkoon riisit muutamaksi minuutiksi hautumaan. Lisää joukkoon maitoa vähitellen, samalla sekoitellen. Hauduta puuroa noin tunti. Varo, ettei se pala pohjaan.

Lisää puuroon lopuksi suola ja nokare voita.

Puuron voi hauduttaa myös etukäteen ja täyttää piiraat jäähtyneellä puurolla.

Ajele taikina ohuiksi soikeiksi piiraspohjiksi.

Levitä täytteeksi noin 1 rkl riisipuuroa. Ummista reunat piiraan muotoon sormenpäillä painellen.

Punajuuritäyte

30 pientä piirasta

  • 3-4 kpl keskikokoisia punajuuria
  • 2 rkl balsamicoa
  • 1 rkl tummaa siirappia
  • pari oksaa tuoretta rosmariinia
  • suolaa

Kuori ja leikkaa raa’at punajuuret ohuiksi lastuiksi veitsellä tai mandoliinilla.

Laita lastut kulhoon ja lorauta joukkoon balsamicoa ja siirappia. Silppua joukkoon tuoretta rosmariinia. Anna täytteen maustua taikinakuoren pulikoimisen ajan.

Ajele taikina ohuiksi piiraspohjiksi.Voit tehdä pyöreitä tai soikeita karjalanpiirakkapohjia.

Lisää keskelle punajuuret ja lisää suolaa pintaan kevyesti. Rypytä reunat piiraan muotoon.