Arto Hannolin on yksi kroonisesti kivusta kärsivistä. Poikkeuksellisen hänen tarinastaan tekee se, että Arto on päättänyt hallita kipuaan itse. Ilman lääkkeitä.

Kaksi vuotta sitten aivolisäkkeestäni löytyi harvinainen, hyvänlaatuinen kasvain. Kasvaimen leikkauksen seurauksena minulle jäi pysyvä päänsärky. Myöhemmin päänsärkyni diagnosoitiin sarjoittaiseksi päänsäryksi eli Hortonin neuralgiaksi. Kipu on siitä lähtien ollut koko ajan mukanani, ja se kroonistui nopeasti. Välillä kipu on lievempää, mutta nimensä veroisesti päänsärkysarja kasvattaa voimaansa, kunnes se antaa hetkeksi pienen hengähdystauon.

Pitkä urheilu-urani on opettanut minut elämään kipujeni kanssa. Takanani on useita estolääkekokeiluja, mutta ne eivät auttaneet, vaan päinvastoin kipuni vain lisääntyivät kokeilujen myötä. Vaikka lääkäri oli toista mieltä, päätin että pärjään ilman kipulääkityksiä.

Konstini sarjoittaisen päänsäryn pitämiseksi kurissa ovat yksinkertaiset: pyrin välttämään stressiä, elämään terveellisesti, liikkumaan särkyjeni ehdoilla ja siirtämään ajatuksia pois kivusta.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

"Kovimpia kipusarjoja varten minulla on hätävarana sairaalahappipullo."

Hengitän happea maskin kautta parikymmentä minuuttia.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Harjaannutan itseäni krooniseen kipuun, tärkeintä on olla antamatta sille valtaa. Elämässäni on niin paljon tärkeämpiäkin asioita kuin kipu. Tein aikoinaan vuosikymmenien uran voimannostossa ja nykyään tuomaroin sekä valmennan samassa lajissa. Kirjoitan myös paljon ja harrastan englantilaista tikanheittoa dartsia. Minun pitää vain muistaa välttää äkkiliikkeitä.

Päällepäin minusta ei yleensä näe, että olen sairas. Välttelen itsekin juuri sitä ajatusta, enkä myöskään suostu säälimään itseäni. Kokeilen mieluummin rajojani. Uskon, että pitkä urheilutausta auttaa minua jatkossakin selviytymään särkyjeni kanssa. Siksi kehotan lämpimästi kaikkia kroonisia kipuja potevia pitämään kunnostaan huolta, liikkumaan ulkoilmassa, jos se on suinkin mahdollista, ja etsimään itse aktiivisesti keinoja, joilla kivut saa aisoihin.”

Mihin kipua tarvitaan?

Kivun tehtävänä on varoittaa uhkaavasta tai jo tapahtuneesta kudosvauriosta. Kipu on siis elintärkeä tuntemus, jota ilman emme ymmärtäisi hellittää hetkeksi.

Kivun tunne syntyy aivoissa, jonne kehon hermoradat välittävät sähköisen viestin esimerkiksi silloin, kun lihaksesi on venähtänyt. Kipuimpulssin tehtävänä on hälyttää, että ota rauhallisemmin, lepää ja hoida itseäsi.

Kipu kroonistuu eli jää pysyväksi, kun aivot oppivat jo ennalta tulkitsemaan vaikkapa jotkut kipua tuottavat liikkeet satuttavina. Kipu on aina henkilökohtainen tuntemus, jonka voimakkuus riippuu kokijastaan. Juuri tämän vuoksi kivun kanssa voi oppia elämään, sillä voimme kesyttää kipua siedättämällä itseämme.

Kroonisia kipuja poteva voi opetella olemaan antamatta kivulle valtaa. Kivusta on mahdollista valmentaa seuralainen, joka kulkee mukana osana elämää. Konsteja on monia, kuten mielialaharjoitteet, rentoutusterapia ja eri liikuntalajit. Lihas- ja peruskuntoa sekä tasapainoa ylläpitävät lajit ovat hyvää kipukoulutusta.

Asiantuntijana kivunhoitolääketieteen erityispätevyyden omaava fysiatrian erikoislääkäri Jari Arokoski, Itä-Suomen yliopisto ja KYS

kaverin_kamu

En ehdi lukaan artikkelia mutta...

Minulla on hyvä ystävä jolka työtapaturmassa sai selkävamman, välilevy rikki ja siitä irronnut palanen hermoradan sisällä. Sitä ei voi leikkaukselle poistaa, ehti "koteloitua" ennenkuin lääkärit tajusi potilaan olevan rehellinen. Potillaalle on kirjoitettu riippivaisuutta aiheuttavan lääkkeet resepsi mutta hän ei koskaan sitä lääkettä apteekista hakenut vaan elää särkynsä kanssa kuin "kaverit" keskenään ja uskokaa tai älkää, niin sairaalan lääkäreiden mukaan hänen kehonsa on oppinut kehittämään morffiinia vastaavaa ainetta särkyä vastaa kun ei ole kehon omaa automaattista suojausta rikkonut apteekin aineilla! Se särky on edelleen ja oikea jalka on osittain tunnotan ja elää "omaa eläämäänsä" jne mutta tottelee hyvin ja kaveri pystyy jopa 10-15 km päivä kävelyille niin halutessaan.

Sisältö jatkuu mainoksen alla