Sauvakävely on kehittynyt lajina 80-luvulta saakka. Todellista välineurheilua sauvakävelystä tuli 90-luvun puolivälissä, kun suksisauvojen tilalle suunniteltiin erityisesti kävelyyn soveltuvia sauvakävelysauvoja. Kaikkea on sen jälkeen kokeiltu: käteen pujotettavat sauvahanskat, erilaiset pituudet ja piikit. 

Kuinka valitsen oikean pituisen sauvan? 

Pitele sauvaa niin, että kätesi on 90 asteen kulmassa. Oikean sauvan pituuden saat, kun nyt vähennät omasta pituudestasi 55 senttimetriä.

Nämä vuoden 1997 sauvat ovat selvästi liian lyhyet.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Kadulle vai hiekkateille?

Sauvan joustoon vaikuttaa sauvan sompa. Asfalttitassu vaimentaa tärähdystä kovemmalla alustalla. Hiekkateillä suositellaan käytettäväksi piikkiä, muuten sauva liukuu ja työntövoima heikkenee. Piikkejä suositellaan myös lumisella tai jäisellä kelillä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Jos asfalttitassusi ovat kuluneet, saat uudet vaivattomasti urheiluliikkeestä.

Puristaen vai kevyesti?

Sauvakävelysauvasta tulisi ottaa herkkä ote, liika puristaminen aiheuttaa käteen turhaa jännitystä. Nykyään käsihihnat on sauvoissa suunniteltu erityisesti käden tukemiseksi niin, että sauva pysyy kädessä silloinkin, kun käsi ei purista sauvaa lainkaan. Käsihihnan tulisi myös olla irroitettava, jotta sen voi säännöllisesti pestä.

Sauvat pysyvät matkassa, vaikka kämmenet lepäisivät rentoina.

Nykyaikaiset käsihihnat on myös merkitty oikean ja vasemman hanskan tunnistamiseksi.

Vuoden 1997 prototyypissä käsihihna on ranteeseen asti ulottuva hanska. Malli on tukeva mutta ei erityisen käytännöllinen.

Tunnistatko nämä sauvat?

Hiihtosauvan kaltaisia pyöreäsompaisia sauvoja käytetään lumikenkäilyyn. Tukeva sompa estää sauvaa uppoamasta lumeen.

Pumppaavat Bouncy pump -sauvat on tarkoitettu niille, jotka haluavat treenata käsivarsiaan kävelylenkin aikana. Pumppaava varsi pakottaa käden lihakset töihin, mutta saattaa rasittaa myös hartialihaksia. 

 

Vaellussauva tarjoaa jykevää tukea vaikeassa maastossa.

 

 

 

Sisältö jatkuu mainoksen alla