Iho vahvistuu ja vahvistuu ennen kuin alkaa värittyä, ohentua ja lopulta veltostua ja rypistyä. Miten ihoa kannattaisi hoitaa ja mikä auttaa parhaiten?

 1. Miksi ihoa pitää hoitaa?

  Iho erittää hikeä ja talia, se hilseilee. Jos käytät meikkiä, jota et illalla puhdista, on kasvoillasijo aika seos. Se tukkii ihohuokosia ja on hyvä alusta haitallisille mikrobeille.
  Terve iho ylläpitää myös elimistön puolustusjärjestelmää. Ehjän ja terveen pintakerroksen avulla iho suojaa elimistöä ulkoisilta ärsykkeiltä. Huonokuntoisena iho on portti monille iho­sairauksille.

  Q10, retinoli ja kollageeni – tunnetko jo nämä termit?

 2. Mistä tunnen ihotyyppini?

  Kasvojen iho on jaoteltu normaaliin, kuivaan, rasvaiseen ja sekaihoon. Normaalin ihon rakenne on sileä ja tasainen, kuiva iho puolestaan ohut ja erityisesti iän myötä silkkipaperimainen. Rasvaisella iholla nenä, otsa ja leuka saattavat kiiltää, ja seka­iho on edellisten tyyppien yhdistelmä.
  – Samoissa kasvoissa voi olla vähän joka ihotyypin ihoa, ja ihon rasvapitoisuus voi vaihdella eri vuodenaikoina ja iän myötä, toteaa sairaanhoitaja-kosmetologi THM Taina Paarmas.
  Ihonhoitotuotteita valitessa pääjaottelusta voi kuitenkin Paarmaksen mielestä olla hyötyä. Esimerkiksi kuivaa ihoa kannattaa kosteuttaa kuivalle iholle tarkoitetulla voiteella.

  7 asiaa, jotka upeasti ikääntyvät ihmiset tekevät toisin

 3. Miten pidän kasvon ihon vahvana?

  Pesu ja rasvaus riittävät jo pitkälle. Rasvoissa kannattaa käyttää kesällä kevyempää voidetta, talvella täyteläisempää.
  – Esimerkiksi paksu iho kaipaa kuorintaa parikin kertaa viikossa, mutta ohut ja herkkä iho harvoin. Itse suosittelen aina pitämään huolta kosteudesta, ja tähän kasvonaamiot ovat kivoja. Jos et malta asettua lepäilemään naamio kasvoillasi pariksikymmeneksi minuutiksi, kokeile yöksi kasvoihin jätettäviä voidenaamioita, sairaanhoitaja-kosmetologi Taina Paarmas neuvoo.

 4. Miksi iho rypistyy?

  Iho rypistyy, kun ihoa suojaava sarveiskerros ohenee 50–60-ikävuodesta lähtien. Ihon kimmoisuus ja kestävyys vähenevät, sillä niitä tukeneet proteiinit elastiini ja kollageeni vähenevät.

 5. Mitä aurinko tekee kasvojen iholle?

  Auringon ultraviolettivalo hajottaa ihon tukiproteiineja, samoin tupakointi. Naisilla myös veren estrogeenipitoisuus, joka ruokkii ihoa ja tekee sen kimmoisammaksi, pienenee iän myötä, mutta vaikuttaa ihoa enemmän limakalvoihin.
  Ihon vanhenemiseen vaikuttavia geenejä ei tunneta vielä, mutta perimällä arvellaan olevan merkittävä osuus elintapojen lisäksi. Jos ihoa ei ole altistanut auringolle ja tupakalle, vanheneminen alkaa näkyä ihossa vasta seitsemänkymppisenä.

 6. Miksi miehet näyttävät usein nuoremmilta kuin naiset?

  Kosmetologi Taina Paarmas on kuullut monen asiakkaan hämmästelevän samaa. Oma siippa ei rypisty samaan tahtiin, eikä tietysti käytä mitään voiteitakaan.
  – Miehillä on paksumpi iho kuin naisilla. Mutta kun tarpeeksi kauan odottaa, kyllä hekin rypistyvät, oikeastaan uurtuvat juuri paksumman ihonsa takia.

  Vinkki! Näin saat herkät silmät hehkumaan

Oikeanlainen siivous on hyvää arkiliikuntaa, mutta väärät asennot tekevät selän kipeäksi. Selkäliiton vinkeillä joulusiivous sujuu vikkelästi ja selkä säästyy.

 1. Siivoa päivällä. Välilevyt ovat aamuisin pulleimmillaan ja siten herkempiä vaurioitumaan. Jos on pakko siivota aamulla, tee muutama lämmittelyliike ennen kuin aloitat siivouksen.
 2. Suunnittele ja jaa työt. Siivoa pienissä erissä ja useampana päivänä. Yhden rysäyksen suursiivous ei tee hyvää selälle. Jaa siivoustehtäviä perheenjäsenten kesken.
 3. Muista tauot. Lepuuta selkää istumalla välillä. Voit myös käydä lattialle pitkäksesi ja nostaa polvet 90 asteen kulmaan tuolin päälle.
 4. Kerää tavarat lattialta ennen imurointia, niin vältyt kyykistelyltä imuroinnin aikana.
 5. Säädä imurin tanko niin pitkäksi, että voit imuroida selkä suorassa.
 6. Käytä hyviä siivousvälineitä, kuten jatkovarrellisia harjoja tai moppia. Siten vältyt alaselän pyöristymiseltä ja saat pidettyä hartiat alhaalla.
 7. Siivoa molemmilla käsillä. Niin vältät rasittamasta kehon toista puolta ja kättä liikaa, ja selkään tulee kiertoliikettä kummallekin puolelle.
 8. Opettele oikea nostotekniikka. Kun koukistat nostaessasi polvia ja lonkkia, alaselkään jää luonnollinen notko ja et riko selkääsi. 
 9. Tee joskus kumarrukset ja nostot yhdellä jalalla. Näin saat voimaharjoitusta jalan lihaksille ja alaselän asento pysyy luonnollisena.
 10. Laita turhat tavarat kiertoon. Kun kotona on vähemmän tavaraa, aikaa ei kulu jatkuvaan järjestelyyn. Mitä vähemmän tavaraa, sitä vähemmän siivottavaa.  

Lähde: Selkäliitto

Ylellinen, jännittävä tuoksu kohottaa juhlan ja arjen – ja on myös oivallinen joululahja. 


Carolina Herrera Good Girl, EdP 30 ml, 69 e

Itämainen, tumma ja aistillinen tuoksu, jossa jasmiininkukkaa, tuberoosaa, suklaata, tonkapapua, mantelia ja kahvia.

Dolce & Gabbana The One, EdT 50 ml, 79 e

Lämmin ja itämainen kukkaistuoksu,joka avautuu raikkaalla mandariinin, bergamotin ja persikan yhdistelmällä. Sydäntuoksussa jasmiinia, kieloa,  valkoista liljaa sekä luumua. Lopputuoksussa vetiveriä, meripihkaa, myskiä ja vaniljaa.


Jean Paul Gaultier Scandal, EdP 50 ml, 89 e

Makea ja naisellinen tuoksu, jossa mukana lämmintä hunajaa, raikasta veriappelsiinia, puista patsulia sekä yllättävää gardeniaa.


Yves Saint Laurent Mon Paris Collector Edition, EdP 50 ml, 79 e

Pionia, valkoista myskiä ja patsulia sisältävä chypre-tuoksu upeassa keräilypullossa, saatavilla rajoitetun ajan.


Prada La Femme Intense, EdP 100 ml, 111 e

Aistikas ja itämainen tuoksu, jonka ytimessä tuberoosaa, Ylang-Ylangia  ja patsulia.
Christian Dior J’adore L’Or, EdP 40 ml, 164 e

Vietelevä ja harmoninen yhdistelmä kukkia ja itämaisia tuoksuja. Mukana toukoruusua, jasmiinia, vaniljaa, tonkapapua ja Grassen nerolia.


Lancôme, La Vie Est Belle Eclat, EdP, 30 ml, 58 e

La vie est Belle -tuoksuperheen uusin jäsen. Se on upea ja hempeä kukkaistuoksu, jonka sydäntuoksuna pirskahteleva appelsiininkukka ja bergamotti.


Calvin Klein Obsessed for women,  EdP 30 ml,  53 e

Kukkainen tuoksu, avautuu orvokin terälehtien raikkaalla tuoksulla. Sydäntuoksussa valkoista laventelia.  Myskin pehmeät vivahteet viimeistelevät tuoksun.

Marc Jacobs, Decadence Eau So Decadent, EdT 50 ml,  82,00 e.

Kevyt, ilmava ja ylellinen tuoksu. Pitää sisällään mm. hedelmiä, kukkia, kuten jasmiinia, magnoliaa, kieloa, päärynää, mustaherukkaa ja valkoista meripihkaa. Sopii niin päivä- kuin iltatuoksuksi.


L´occitane Terre de Lumière, The Gold Edition, EdP 50 ml, 69 e

Kuvittele Kultainen hetki ennen auringonlaskua. Energisten ja aromaattisten ensituoksujen jälkeen tuoksu muuttuu laventelin, hunajan ja mantelin herkiksi tuoksuiksi eteläisestä Ranskasta.


Emporio Armani Because It's You, EdP 30ml 53 e

Kukkaishedelmäinen tuoksu, jossa ruusutiivisteen ja nerolin kukkaisuus yhdistyvät vadelman hedelmäisyyteen.

Elizabeth Arden, White Tea, 50 ml, 40 e

Hienostunut, rauhoittava ja yksinkertainen tuoksu, joka pitää sisällään mm. raikasta mandariinia, valkoisen teen uutetta, turkkilaista ruusuöljyä ja kolmea rauhoittavaa myskiä.

MiehilleHugo Boss Man of Today Edition tuoksu 50 ml, 73 e

Menestyvän miehen klassikkotuoksu, jossa hurmaavat omenan ja sitruksen lisäksi seetripuu ja vetiver. Limited Edition -pakkaus on vuoden 2017 kunnianosoitus uudelle Man of Today -kampanjalle.
Emporio Armani Stronger With You, EdT 30ml 53 e

Itämainen tuoksu luovalle, karismaattiselle ja huumorintajuiselle miehelle, jossa seetripuun metsäisyys yhdistyy rosé-pippurin ja salvian mausteisuuteen.

Prada L'Homme Intense,  EdP 50ml, 88 e

Puinen ja aromaattinen tuoksu, joka avautuu meripihkalla. Sydäntuoksussa patsulia ja    pohjatuoksussa santelipuuta ja paahdettua tonkapapua.    


Paco Rabanne Pure XS EdT,  50 ml, 65 e

Yhdistelmä kirpeän raikasta inkivääriä ja pehmeää vaniljaa. Tuoksu on samalla  lempeä ja voimakas.
Calvin Klein Obsessed for men, EdT  75 ml,  60 e

Aromaattinen tuoksu, joka saa voimakkuutensa mustasta vaniljasta. Mukana myös meripihkaa, setripuuta ja ambraa.

Yves Saint Laurent Y EdT 60 ml, 75 e

Moderni, metsäinen ja maskuliininen tuoksu, joka on samalla raikas ja voimakas.

Pullot ovat kuin pieniä taideteoksia.
Pullot ovat kuin pieniä taideteoksia.