Iho vahvistuu ja vahvistuu ennen kuin alkaa värittyä, ohentua ja lopulta veltostua ja rypistyä. Miten ihoa kannattaisi hoitaa ja mikä auttaa parhaiten?

 1. Miksi ihoa pitää hoitaa?

  Iho erittää hikeä ja talia, se hilseilee. Jos käytät meikkiä, jota et illalla puhdista, on kasvoillasijo aika seos. Se tukkii ihohuokosia ja on hyvä alusta haitallisille mikrobeille.
  Terve iho ylläpitää myös elimistön puolustusjärjestelmää. Ehjän ja terveen pintakerroksen avulla iho suojaa elimistöä ulkoisilta ärsykkeiltä. Huonokuntoisena iho on portti monille iho­sairauksille.

  Q10, retinoli ja kollageeni – tunnetko jo nämä termit?

 2. Mistä tunnen ihotyyppini?

  Kasvojen iho on jaoteltu normaaliin, kuivaan, rasvaiseen ja sekaihoon. Normaalin ihon rakenne on sileä ja tasainen, kuiva iho puolestaan ohut ja erityisesti iän myötä silkkipaperimainen. Rasvaisella iholla nenä, otsa ja leuka saattavat kiiltää, ja seka­iho on edellisten tyyppien yhdistelmä.
  – Samoissa kasvoissa voi olla vähän joka ihotyypin ihoa, ja ihon rasvapitoisuus voi vaihdella eri vuodenaikoina ja iän myötä, toteaa sairaanhoitaja-kosmetologi THM Taina Paarmas.
  Ihonhoitotuotteita valitessa pääjaottelusta voi kuitenkin Paarmaksen mielestä olla hyötyä. Esimerkiksi kuivaa ihoa kannattaa kosteuttaa kuivalle iholle tarkoitetulla voiteella.

  7 asiaa, jotka upeasti ikääntyvät ihmiset tekevät toisin

 3. Miten pidän kasvon ihon vahvana?

  Pesu ja rasvaus riittävät jo pitkälle. Rasvoissa kannattaa käyttää kesällä kevyempää voidetta, talvella täyteläisempää.
  – Esimerkiksi paksu iho kaipaa kuorintaa parikin kertaa viikossa, mutta ohut ja herkkä iho harvoin. Itse suosittelen aina pitämään huolta kosteudesta, ja tähän kasvonaamiot ovat kivoja. Jos et malta asettua lepäilemään naamio kasvoillasi pariksikymmeneksi minuutiksi, kokeile yöksi kasvoihin jätettäviä voidenaamioita, sairaanhoitaja-kosmetologi Taina Paarmas neuvoo.

 4. Miksi iho rypistyy?

  Iho rypistyy, kun ihoa suojaava sarveiskerros ohenee 50–60-ikävuodesta lähtien. Ihon kimmoisuus ja kestävyys vähenevät, sillä niitä tukeneet proteiinit elastiini ja kollageeni vähenevät.

 5. Mitä aurinko tekee kasvojen iholle?

  Auringon ultraviolettivalo hajottaa ihon tukiproteiineja, samoin tupakointi. Naisilla myös veren estrogeenipitoisuus, joka ruokkii ihoa ja tekee sen kimmoisammaksi, pienenee iän myötä, mutta vaikuttaa ihoa enemmän limakalvoihin.
  Ihon vanhenemiseen vaikuttavia geenejä ei tunneta vielä, mutta perimällä arvellaan olevan merkittävä osuus elintapojen lisäksi. Jos ihoa ei ole altistanut auringolle ja tupakalle, vanheneminen alkaa näkyä ihossa vasta seitsemänkymppisenä.

 6. Miksi miehet näyttävät usein nuoremmilta kuin naiset?

  Kosmetologi Taina Paarmas on kuullut monen asiakkaan hämmästelevän samaa. Oma siippa ei rypisty samaan tahtiin, eikä tietysti käytä mitään voiteitakaan.
  – Miehillä on paksumpi iho kuin naisilla. Mutta kun tarpeeksi kauan odottaa, kyllä hekin rypistyvät, oikeastaan uurtuvat juuri paksumman ihonsa takia.

  Vinkki! Näin saat herkät silmät hehkumaan

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla