Iho vahvistuu ja vahvistuu ennen kuin alkaa värittyä, ohentua ja lopulta veltostua ja rypistyä. Miten ihoa kannattaisi hoitaa ja mikä auttaa parhaiten?

 1. Miksi ihoa pitää hoitaa?

  Iho erittää hikeä ja talia, se hilseilee. Jos käytät meikkiä, jota et illalla puhdista, on kasvoillasijo aika seos. Se tukkii ihohuokosia ja on hyvä alusta haitallisille mikrobeille.
  Terve iho ylläpitää myös elimistön puolustusjärjestelmää. Ehjän ja terveen pintakerroksen avulla iho suojaa elimistöä ulkoisilta ärsykkeiltä. Huonokuntoisena iho on portti monille iho­sairauksille.

  Q10, retinoli ja kollageeni – tunnetko jo nämä termit?

 2. Mistä tunnen ihotyyppini?

  Kasvojen iho on jaoteltu normaaliin, kuivaan, rasvaiseen ja sekaihoon. Normaalin ihon rakenne on sileä ja tasainen, kuiva iho puolestaan ohut ja erityisesti iän myötä silkkipaperimainen. Rasvaisella iholla nenä, otsa ja leuka saattavat kiiltää, ja seka­iho on edellisten tyyppien yhdistelmä.
  – Samoissa kasvoissa voi olla vähän joka ihotyypin ihoa, ja ihon rasvapitoisuus voi vaihdella eri vuodenaikoina ja iän myötä, toteaa sairaanhoitaja-kosmetologi THM Taina Paarmas.
  Ihonhoitotuotteita valitessa pääjaottelusta voi kuitenkin Paarmaksen mielestä olla hyötyä. Esimerkiksi kuivaa ihoa kannattaa kosteuttaa kuivalle iholle tarkoitetulla voiteella.

  7 asiaa, jotka upeasti ikääntyvät ihmiset tekevät toisin

 3. Miten pidän kasvon ihon vahvana?

  Pesu ja rasvaus riittävät jo pitkälle. Rasvoissa kannattaa käyttää kesällä kevyempää voidetta, talvella täyteläisempää.
  – Esimerkiksi paksu iho kaipaa kuorintaa parikin kertaa viikossa, mutta ohut ja herkkä iho harvoin. Itse suosittelen aina pitämään huolta kosteudesta, ja tähän kasvonaamiot ovat kivoja. Jos et malta asettua lepäilemään naamio kasvoillasi pariksikymmeneksi minuutiksi, kokeile yöksi kasvoihin jätettäviä voidenaamioita, sairaanhoitaja-kosmetologi Taina Paarmas neuvoo.

 4. Miksi iho rypistyy?

  Iho rypistyy, kun ihoa suojaava sarveiskerros ohenee 50–60-ikävuodesta lähtien. Ihon kimmoisuus ja kestävyys vähenevät, sillä niitä tukeneet proteiinit elastiini ja kollageeni vähenevät.

 5. Mitä aurinko tekee kasvojen iholle?

  Auringon ultraviolettivalo hajottaa ihon tukiproteiineja, samoin tupakointi. Naisilla myös veren estrogeenipitoisuus, joka ruokkii ihoa ja tekee sen kimmoisammaksi, pienenee iän myötä, mutta vaikuttaa ihoa enemmän limakalvoihin.
  Ihon vanhenemiseen vaikuttavia geenejä ei tunneta vielä, mutta perimällä arvellaan olevan merkittävä osuus elintapojen lisäksi. Jos ihoa ei ole altistanut auringolle ja tupakalle, vanheneminen alkaa näkyä ihossa vasta seitsemänkymppisenä.

 6. Miksi miehet näyttävät usein nuoremmilta kuin naiset?

  Kosmetologi Taina Paarmas on kuullut monen asiakkaan hämmästelevän samaa. Oma siippa ei rypisty samaan tahtiin, eikä tietysti käytä mitään voiteitakaan.
  – Miehillä on paksumpi iho kuin naisilla. Mutta kun tarpeeksi kauan odottaa, kyllä hekin rypistyvät, oikeastaan uurtuvat juuri paksumman ihonsa takia.

  Vinkki! Näin saat herkät silmät hehkumaan

Aurinkovoide suojaa, mutta vain jos sitä levittää reilulla kädellä. Vain harva käyttää voidetta riittävästi.

1. Heijastaa ja imee säteet

Aurinkovoiteissa käytetään fysikaalista tai kemiallista suojaa tai molempia. Fysikaalinen suoja heijastaa UV-säteilyä pois iholta, kemiallinen imee säteet itseensä.

Voiteet auttavat ehkäisemään ihon palamista ja aurinkokeratoosia, josta voi kehittyä okasolusyöpä. Suojavoiteiden käytön on osoitettu vähentävän myös melanoomaa.

2. Suojakertoimet liioittelevat

Suojakerroin määrittää, kuinka hyvin voide suojaa auringon UVB-säteiltä ja kauanko auringossa voi oleilla palamatta. Esimerkiksi suojakerroin 15 tarkoittaa, että auringossa voi olla palamatta 15 kertaa pidempään kuin ilman suojaa. Moni levittää voidetta kuitenkin vain murto-osan siitä määrästä, jolla suojakerroin on laskettu, eikä lisää voidetta iholle tarpeeksi usein.

3. Kerroin vähintään 30

Suojakertoimen on hyvä olla vähintään 30 vartalolle ja 50 kasvoille. Tarkista purkin kyljestä, että voide suojaa sekä UVA- että UVB- säteilyltä.

4. Pihistelemättä paras

Riittävä määrä voidetta vartalon iholle on oman kourallisen verran ja kasvoille teelusikallinen, mielellään puoli tuntia ennen ulos menoa. 

5. Älä tuudittaudu

Mikään voide ei suojaa täydellisesti UV-säteiltä. Eliniän aikana karttuva aurinkoaltistus lisää ihosyöpien riskiä. Auringossa kannattaa siis oleilla maltillisesti, eikä paahtaa itseään ylenpalttisesti aurinkovoiteen turvin. Muista, että aurinkoisesta säästä voi nauttia myös varjossa.

Asiantuntijana syöpätautien erikoislääkäri Meri-Sisko Vuoristo.

Artikkeli on julkaistu ET-lehden numerossa 7/2017.

Melanooma on nopeimmin yleistyvä syöpä Suomessa. ET-lehden omalääkäri Risto Laitila neuvoo, missä tilanteissa ihomuutoksia kannattaa mennä näyttämään lääkärille. 

Täältä näet kaikki aiemmat Riston vastaanotolla -videosarjan osat.

Aiemmissa jaksoissa aiheina ovat olleet esimerkiksi: