Uudet lenkkarit! Raitista ilmaa! Juoksemaan, treenaamaan! Ei jaksa. Entä jos juokseminen ei jostain syystä kiinnosta tai onnistu?

Mikään pakko ei ole juosta, vakuuttaa ortopedi, liikuntalääketieteen erikoislääkäri Tapio Kallio.

– Varsin monelle juoksuaskel ei enää ole luonteva tapa liikkua ja silloin kävely on erinomainen vaihtoehto

Liikunta on tehokas tapa edistää terveyttä ja ylläpitää toimintakykyä.

Terveysliikunta esimerkiksi alentaa verenpainetta, vahvistaa luustoa ja ehkäisee sydän- ja verisuonisairauksia. Erityisen tärkeää liikunta on iäkkäiden terveydelle.

Taustaa: 5 syytä, miksi kävely on parempi laji kuin juoksu

Terveysliikunnan pitää toistua riittävän usein ja sen on kuormitettava elimistöä sopivasti. Esimerkiksi verkkainen kävely ei välttämättä ole riittävän rasittavaa.

Tapio Kallio kuitenkin lohduttaa kävelyn ystäviä.

– Rivakalla kävelyllä saa varmasti juoksun hyödyt; voi olla, että keston pitää olla hieman pidempi.

Lihakset kaipaavat huoltoa

Liikunnan aloittaminen pistää kropan lujille, oli lajina sitten juoksu tai kävely. Etenkin jalat voivat joutua koville, jos niitä ei muista huoltaa. Lihaskireys ja huono lihaskunto voivat helposti johtaa siihen, että lenkille ei enää huvita lähteä.

– Kuntokävelijän lihashuoltotarve on jokseenkin sama kuin juoksijankin; yksilöllisiä eroja on kummassakin ryhmässä ja siten vaihtelu suurta, toteaa Kallio.

Kuntoilijan kannattaa hoitaa lihaksiaan kahdella tapaa: parantamalla lihaskuntoa ja venyttelemällä. Hyvä lihaskunto mahdollistaa sen, että vartalo pysyy oikeassa asennossa juostessa tai kävellessä.

Tärkeässä roolissa ovat lantion ja keskivartalon lihakset, sillä ne pitävät ryhdin kunnossa. Se taas on edellytys sille, että jalat voivat liikkua oikeassa asennossa. 

Kevyen lenkin jälkeen venyttelyn voi tehdä heti suorituksen jälkeen. Raskaamman lenkin pitää olla varovaisempi. Heti lenkin jälkeen kannattaa tehdä pari palauttavaa liikettä, mutta varsinainen venyttely kannattaa säästää muutamaa tuntia myöhemmäksi.

Eroon kireydestä 10 minuutissa – katso kuvat ja ohjeet!

3 vinkkiä lihashuoltoon

  1. Lihakset kuntoon.
    Erityisen hyviä ovat pystyasennossa tehtävät liikkeet kuten kyykyt ja askelkyykyt. Ne parantavat lihasvoimaa ja koordinaatiota.
  2. Muista venytellä.
    Tärkeintä on lonkankoukistajan venytys – varsinkin jos istut paljon päivittäin. Myös jalan takaosaa pitää venytellä, sillä pohje ja akillesjänne joutuvat juostessa ja kävellessä koville.
  3. Harrasta muitakin lajeja.
    Uinti, pyöräily, vesijuoksu ja hiihto ovat myös kestävyyslajeja, mutta niissä jalkoihin kohdistuva rasitus on pienempää kuin juoksussa tai rivakassa kävelyssä.

Kookosöljyn purskutteleminen suussa on vanha juttu. Myös yrttejä voi purskutella.

Jossain vaiheessa vuotta Suomeenkin tuli tohinalla oil pulling -ilmiö. Se tarkoittaa, että kookosöljyä purskutellaan hyvinvoinnin nimessä suussa.

Mutta kuinka moni on purskutellut suussaan yrttejä? Oreganoa tai esimerkiksi pinaattia?

Se vasta onkin terveellistä – ja kaiken puolin suotavaa. Niiden kanssa kannattaa olla kuitenkin sen verran huolellinen, että tarkastaa tuoreesta yrtistä sopivuuden purskutteluun. Sekä mahdollisesti makua täytyy laimentaa vedellä.

Vaikka purskutteleminen ei parantaisi tautia, antaa yrttien pureskelu ainakin raikkaan hengityksen.

Ja ennen kaikkea yrttejä kannattaa suunnata ääntä kohti ruokanautinnon vuoksi.

– Tuoreita, vihreitä yrttejä suositellaan lisättäväksi ruokavalioon, kasvitieteilijä, professori Sinikka Piippo luettelee.

Hän nostaa esiin erityisesti salvian, joka on Suomessa huonosti tunnettu, mutta tehokas tulehduksien ehkäisijä.

Salvia saattaa tehota hankalaan hiivatulehdukseen. Ientulehduksista kärsivä voi valmistaa salviasta väkevää purskutteluvettä.

Antiseptista salviaa on käytetty myös hengitysteiden vaivoihin ja virtsateiden desinfiointiin.

Näin lisäät yrtit ruokaan

Toinen tulehduksia tehokkaasti lievittävä yrtti on rosmariini, jonka haihtuvat öljyt tehoavat myös ihon kautta ja hengittäen. Ihana tapa hoitaa terveyttään on ottaa vaikka rosmariinikylpy.

Yrtit lisätään kypsennettä­vään ruokaan aina loppuvaiheessa, jotta niiden hyvät yhdisteet eivät tuhoudu. Yrteistä kannattaa tehdä teetä.

Salviasta maksimimäärä on neljä lehteä, sillä suurina määrinä voimakas yrtti saattaa aiheuttaa huimausta.

Pinaattia – ja maha kiittää!

Pinaatti kannattaa ottaa terveelliseen ruokavalioon monesta syystä. Sen sisältämien glykoglyserolipidien on huomattu suojaavan suolen
pintaa tulehduksen aiheuttamilta vaurioilta.

Virallisia tutkimustuloksia odotellessa kannattaa nauttia säännöllisesti pinaattikeitosta ja silputa kasvin vihreitä lehtiä salaattiin – etenkin, jos kärsii suoliston alueen tulehduksista.

Pinaatti sisältää runsaasti erilaisia keholle hyvää tekeviä ominaisuuksia, joilla on arveltu olevan vaikutuksta myös ikääntyvien silmien sarveiskalvon rappeutumisen ehkäisemisessä ja torjumisessa.

Pinaatti ja sen runsaaseen lehtivihreään liittyvät yhdisteet ovat nykyisin tärkeitä tutkimuskohteita.

Lähteet: www.kasvikset.fi, Peltola, Aili: Suuri yrtti- ja maustekirja, WSOY 1988, ja Rautavaara, Toivo: Terveysteetä luonnonkasveista, WSOY 1982.
 

Vierailija

Yrttejä suuhun ja purskuttele tulehdukset pois!

Kuvassa houkuttelevan näköisiä yrttejä. Pitäneepä kohta, kun keväälle käännytään, hankkia tommoset omalle ikkunalle ruokapöydän eteen. Siitä niitä on helppo napsia ruokaan kuin ruokaan mausteeksi ja vaikka leivän päälle aamupalalla ja onhan noista silmäniloakin. Myös tutut ExoticGardenin ja Korpikangas Siemenen kevät-kuvastotkin jo saapuivat ja niistä sitten voi alkaa, ellei tilaamaan, niin ainakin ihailemaan tulevan kesän kukkakauneutta. -Elisa
Lue kommentti

Turvonneet ja jäykät sormet kärsivät usein hidastuneesta nestekierrosta. Hieronta on hyvä konsti vetreyttää kovia kokeneita käsiä.

1. Aloita sormien ja kämmenten hieronta rauhallisilla sivelyillä. Lisää sivelyyn hankaavuutta, kun iho lämpenee. Jatka näin muutamia minuutteja.

2. Paras hierontaote sormille on pyörittelevä peukalo-etusormi -ote. Käy tällä tavalla läpi jokainen sormi ja rystynen, varo kuitenkin kipuherkkiä kynsinauhoja

3. Kun siirryt hieromaan kämmentä, voit lisätä voimaa pyörittävään otteeseesi. Kämmentä voi hieroa myös puristelemalla.

4. Kämmen ja sormet pitävät taivuttelusta: Käännä hierottava kämmen ylöspäin ja ”avaa” se varovaisen hitaasti ulkoreunastaan sekä peukalontyvestä – kuin yrittäisit saada kämmenestä tasaisen  levyn. Pidä kämmen ja peukalo taivutteluasennossaan tovi, ja irrota otteesi.

Lähde: Arponen ja Airaksinen/Hoitava hieronta. WSOY.