Vaihdevuosien hormonihoito lisää rintasyövän riskiä, uutisoitiin vuonna 2002. Tuo kummittelee edelleen naisten mielissä, vaikka pelkoon ei ole syytä.

2002 julkaistiin amerikkalainen WHI-tutkimus, jossa tarkoituksena oli tutkia pitkäaikaisen hormonihoidon vaikutusta sydän- ja verisuonitautien ehkäisyyn. Tutkimus lopetettiin kesken, sillä hoitoa saaneessa ryhmässä alkoi esiintyä rintasyöpää enemmän kuin kontrolliryhmässä. Tulokset uutisoitiin Suomessakin suuren kohun saattelemana, ja sen seurauksena valtava määrä naisia lopetti hormonikorvaushoidon.

Sittemmin todettiin, että tutkimuksessa oli ollut mukana jo vaihdevuodet ohittaneita yli 60- ja 70-vuotiaita naisia, joten tuloksia ei voinut suoraan soveltaa vaihdevuosissa eläviin viisikymppisiin naisiin. Lisäksi amerikkalaistutkimuksessa käytetty estrogeeni oli tiineen hevostamman virtsasta tuotettua valmistetta, jota ei voi verrata Suomessa käytössä oleviin, luonnollisiin estrogeeneihin.

Sydän hyötyy hormonihoidosta, kertoi suomalainen tuore tutkimus

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Hormonihoidolla syyllistettiin naisia

Gynekologi Pirkko Brusila tuohtuu vieläkin, kun hän muistelee reilun 10 vuoden takaista kohua.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

– Tulosten skandaalinkäryinen esilläpito syyllisti naisia ikävällä tavalla. Vastaanotollani on itketty monet itkut, kun naiset ovat painiskelleet hankalien vaihdevuosioireiden kanssa ja pelon vuoksi eivät kuitenkaan ole uskaltaneet aloittaa hormonihoitoa. Toisinaan on käynyt ilmi, että esimerkiksi ystävättäret ovat saattaneet syyllistää hormonihoitoa käyttävää naista vedoten juuri rintasyöpävaaraan.

Vaikka kohututkimuksen julkistamisesta on kulunut jo reilut 10 vuotta ja uutta, tuloksia kumoavaa tietoa on saatu, Pirkko Brusila joutuu edelleen rauhoittelemaan hormonihoitoa pelkääviä naisia.

– Nykykäsityksen mukaan vaihdevuosien hormonihoito lisää naisen riskiä sairastua rintasyöpään, mutta erittäin vähän. Jos 1000 naista käyttää hormonihoitoa 10 vuoden ajan, tuossa joukossa ja tuossa ajassa ilmenee 32 uutta rintasyöpää. Samankokoisessa naisjoukossa, joka ei käytä hormonihoitoa, ilmenee 26 uutta rintasyöpää. Hormoneita käyttävässä joukossa rintasyöpiä on siis kuusi enemmän, Pirkko Brusila toteaa.

Pirkko Brusila muistuttaa, että hormonihoitoa mietittäessä otetaan huomioon kokonaisterveydentila.

– Jos nainen miettii syöpäriskiä, niin hormonihoitoa suurempi tekijä on tupakointi. Lisäksi alkoholinkäyttö ja suvussa esiintyneet sairaudet on otettava myös huomioon.

Hikoilu ja unettomuus pahimmat vaihdevuosioireet

Hormonihoidon aloittamisesta päättää nainen itse keskusteltuaan lääkärin kanssa. Naiset kokevat pahimpina oireina unettomuuden ja runsaan hikoilun.

Uneton hormonihoidon lopettamisen jälkeen?

Suomalaistutkimus kertoo, että hormonikorvaushoito auttaa unettomuuteen

– Jos ei saa riittävästi unta ja on koko ajan uupunut, niin mieliala laskee ja elämästä tulee melkoista taistelua. Mielialaoireita saattaa olla myös ilman unihäiriöitä. Hikoiluoireet voivat olla niin hankalat, että yö menee lakanoita vaihtaessa ja päiväsaikaankin on oltava varavaatteita mukana.

Useimmille naisille riittää muutaman vuoden hormonihoito, siinä ajassa pahimmat oireet ovat ehtineet laantua. Mutta on myös naisia, joilla oireita riittää 10 vuoden jälkeenkin.

Haluatko lopettaa hormonihoidon? Näin se tapahtuu

Suomessa vaihdevuosien hormonihoitoa käyttää noin 375 000 naista.

Lähteinä lisäksi: Pääsuunnittelija Timo Partio, Kela.
Eeva-Marja Rutanen, Olavi Ylikorkala: Vaihdevuosien hormonihoito. Kapseli 33. Lääkelaitos ja Kela 2004.

Sisältö jatkuu mainoksen alla