Vaihdevuosien hormonihoito lisää rintasyövän riskiä, uutisoitiin vuonna 2002. Tuo kummittelee edelleen naisten mielissä, vaikka pelkoon ei ole syytä.

2002 julkaistiin amerikkalainen WHI-tutkimus, jossa tarkoituksena oli tutkia pitkäaikaisen hormonihoidon vaikutusta sydän- ja verisuonitautien ehkäisyyn. Tutkimus lopetettiin kesken, sillä hoitoa saaneessa ryhmässä alkoi esiintyä rintasyöpää enemmän kuin kontrolliryhmässä. Tulokset uutisoitiin Suomessakin suuren kohun saattelemana, ja sen seurauksena valtava määrä naisia lopetti hormonikorvaushoidon.

Sittemmin todettiin, että tutkimuksessa oli ollut mukana jo vaihdevuodet ohittaneita yli 60- ja 70-vuotiaita naisia, joten tuloksia ei voinut suoraan soveltaa vaihdevuosissa eläviin viisikymppisiin naisiin. Lisäksi amerikkalaistutkimuksessa käytetty estrogeeni oli tiineen hevostamman virtsasta tuotettua valmistetta, jota ei voi verrata Suomessa käytössä oleviin, luonnollisiin estrogeeneihin.

Sydän hyötyy hormonihoidosta, kertoi suomalainen tuore tutkimus

Hormonihoidolla syyllistettiin naisia

Gynekologi Pirkko Brusila tuohtuu vieläkin, kun hän muistelee reilun 10 vuoden takaista kohua.

– Tulosten skandaalinkäryinen esilläpito syyllisti naisia ikävällä tavalla. Vastaanotollani on itketty monet itkut, kun naiset ovat painiskelleet hankalien vaihdevuosioireiden kanssa ja pelon vuoksi eivät kuitenkaan ole uskaltaneet aloittaa hormonihoitoa. Toisinaan on käynyt ilmi, että esimerkiksi ystävättäret ovat saattaneet syyllistää hormonihoitoa käyttävää naista vedoten juuri rintasyöpävaaraan.

Vaikka kohututkimuksen julkistamisesta on kulunut jo reilut 10 vuotta ja uutta, tuloksia kumoavaa tietoa on saatu, Pirkko Brusila joutuu edelleen rauhoittelemaan hormonihoitoa pelkääviä naisia.

– Nykykäsityksen mukaan vaihdevuosien hormonihoito lisää naisen riskiä sairastua rintasyöpään, mutta erittäin vähän. Jos 1000 naista käyttää hormonihoitoa 10 vuoden ajan, tuossa joukossa ja tuossa ajassa ilmenee 32 uutta rintasyöpää. Samankokoisessa naisjoukossa, joka ei käytä hormonihoitoa, ilmenee 26 uutta rintasyöpää. Hormoneita käyttävässä joukossa rintasyöpiä on siis kuusi enemmän, Pirkko Brusila toteaa.

Pirkko Brusila muistuttaa, että hormonihoitoa mietittäessä otetaan huomioon kokonaisterveydentila.

– Jos nainen miettii syöpäriskiä, niin hormonihoitoa suurempi tekijä on tupakointi. Lisäksi alkoholinkäyttö ja suvussa esiintyneet sairaudet on otettava myös huomioon.

Hikoilu ja unettomuus pahimmat vaihdevuosioireet

Hormonihoidon aloittamisesta päättää nainen itse keskusteltuaan lääkärin kanssa. Naiset kokevat pahimpina oireina unettomuuden ja runsaan hikoilun.

Uneton hormonihoidon lopettamisen jälkeen?

Suomalaistutkimus kertoo, että hormonikorvaushoito auttaa unettomuuteen

– Jos ei saa riittävästi unta ja on koko ajan uupunut, niin mieliala laskee ja elämästä tulee melkoista taistelua. Mielialaoireita saattaa olla myös ilman unihäiriöitä. Hikoiluoireet voivat olla niin hankalat, että yö menee lakanoita vaihtaessa ja päiväsaikaankin on oltava varavaatteita mukana.

Useimmille naisille riittää muutaman vuoden hormonihoito, siinä ajassa pahimmat oireet ovat ehtineet laantua. Mutta on myös naisia, joilla oireita riittää 10 vuoden jälkeenkin.

Haluatko lopettaa hormonihoidon? Näin se tapahtuu

Suomessa vaihdevuosien hormonihoitoa käyttää noin 375 000 naista.

Lähteinä lisäksi: Pääsuunnittelija Timo Partio, Kela.
Eeva-Marja Rutanen, Olavi Ylikorkala: Vaihdevuosien hormonihoito. Kapseli 33. Lääkelaitos ja Kela 2004.

Aurinkovoide suojaa, mutta vain jos sitä levittää reilulla kädellä. Vain harva käyttää voidetta riittävästi.

1. Heijastaa ja imee säteet

Aurinkovoiteissa käytetään fysikaalista tai kemiallista suojaa tai molempia. Fysikaalinen suoja heijastaa UV-säteilyä pois iholta, kemiallinen imee säteet itseensä.

Voiteet auttavat ehkäisemään ihon palamista ja aurinkokeratoosia, josta voi kehittyä okasolusyöpä. Suojavoiteiden käytön on osoitettu vähentävän myös melanoomaa.

2. Suojakertoimet liioittelevat

Suojakerroin määrittää, kuinka hyvin voide suojaa auringon UVB-säteiltä ja kauanko auringossa voi oleilla palamatta. Esimerkiksi suojakerroin 15 tarkoittaa, että auringossa voi olla palamatta 15 kertaa pidempään kuin ilman suojaa. Moni levittää voidetta kuitenkin vain murto-osan siitä määrästä, jolla suojakerroin on laskettu, eikä lisää voidetta iholle tarpeeksi usein.

3. Kerroin vähintään 30

Suojakertoimen on hyvä olla vähintään 30 vartalolle ja 50 kasvoille. Tarkista purkin kyljestä, että voide suojaa sekä UVA- että UVB- säteilyltä.

4. Pihistelemättä paras

Riittävä määrä voidetta vartalon iholle on oman kourallisen verran ja kasvoille teelusikallinen, mielellään puoli tuntia ennen ulos menoa. 

5. Älä tuudittaudu

Mikään voide ei suojaa täydellisesti UV-säteiltä. Eliniän aikana karttuva aurinkoaltistus lisää ihosyöpien riskiä. Auringossa kannattaa siis oleilla maltillisesti, eikä paahtaa itseään ylenpalttisesti aurinkovoiteen turvin. Muista, että aurinkoisesta säästä voi nauttia myös varjossa.

Asiantuntijana syöpätautien erikoislääkäri Meri-Sisko Vuoristo.

Artikkeli on julkaistu ET-lehden numerossa 7/2017.

Melanooma on nopeimmin yleistyvä syöpä Suomessa. ET-lehden omalääkäri Risto Laitila neuvoo, missä tilanteissa ihomuutoksia kannattaa mennä näyttämään lääkärille. 

Täältä näet kaikki aiemmat Riston vastaanotolla -videosarjan osat.

Aiemmissa jaksoissa aiheina ovat olleet esimerkiksi: