Sosiaali- ja terveysministeriön työryhmä valmistelee suomalaisille istumissuosituksia. Nuoret, aikuiset ja ikäihmiset saavat omansa.

Jatkuvan istumisen on todettu olevan sydänsairauksien itsenäinen riskitekijä. Paikallaanolo on siis terveyden kannalta haitallista, vaikka harrastaisikin sääännöllisesti reipasta kuntoliikuntaa.

Suosituksella pyritään siihen, että tauottamisen tunnettavuutta työpaikoilla lisätään. Istumisen haittoja voidaan vähentää säännöllisellä, lyhyelläkin liikkumisella.

Ministeriön työryhmässä on edustajia muun muassa UKK-instituutista, Työterveyslaitokselta, Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta, Turun yliopistosta ja LIKES:istä eli Liikunnan ja kansanterveyden edistämissäätiöstä.

Tarkoituksena on tehdä suositukset kolmelle eri ikäryhmälle eli lapsille ja nuorille, aikuisille sekä ikäihmisille. Istumisen tuntirajoituksia suositukseen ei kuitenkaan välttämättä olla laittamassa, vaikka tutkimustietoa istumisen kestosta ja sen vaikutuksesta terveyteen onkin olemassa.

– 6–8 tunnin istumisen kroppa vielä kestää, mutta jos tunteja kertyy sitäkin enemmän, terveyshaittoja alkaa tulla, sanoo työryhmän jäsen, liikuntafysiologi Arto Pesola Jyväskylän yliopistosta.

kirsikankukka55
Seuraa 
Liittynyt24.8.2015

Suomi saa istumissuositukset

Minusta on oikeinkin hyvä asia tälläiset suositukset. Vaikka en enää olekaan työelämässä ja voin istua ja seistä ja vaikka maatakin niin kuin itse hyväksi näen, on näillä merkitystä työn kuormittavuuden kannalta. On aina helpompi saada muutoksia työn tekemisen tapoihin, kun on erilaisia suosituksia ja tutkimuksia alla. Tietenkin, jos ihminen istuu jo valmiiksi pyörätuolissa, on se tietenkin otettava huomioon. Suositus ei ole = pakko. Myös esim. vanhusten hoidossa tälläisillä suosituksilla...
Lue kommentti