Muistisairaudet eivät ole vain iäkkäiden piina. Jopa 30-vuotiaat voivat sairastua etenevään muistisairauteen.

Muistiliiton asiantuntija Virva Ryynänen täsmentää, että tuolloin – kun kyse on alle 65-vuotiaiden muistisairauksista – puhutaan työikäisten muistisairauksista.

Suomessa on joidenkin arvioiden mukaan jopa 7 000-10 000 alle 65-vuotiasta etenevää muistisairautta sairastavaa ihmistä.

– Työelämä paljastaa nykyään muistiongelmat aika lailla varhaisessa vaiheessa, mutta työikäisillä ei aina osata epäillä muistisairautta. Aika usein alkava muistisairaus saatetaan virheellisesti ensin diagnosoida esimerkiksi työuupumukseksi, masennukseksi tai päihteiden käytöstä johtuvaksi unohteluksi, Muistiliiton Ryynänen sanoo.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Lue lisää: Muistiliiton asiantuntijan vierailutunti – tätä häneltä kysyttiin

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Tunnetko jo ET-lehden kattavan muistiteeman?

Muistioireita stressistä?

Katoavatko tavarat kummallisesti? Unohtuvatko nimet?

Aina nämä ikävät muistin temppuilut eivät johdu etenevästä muistisairaudesta, mutta syyt kannattaa selvittää, Ryynänen suosittelee. Hänen mukaansa unohtamista tapahtuu kaikille ja muistin ongelmia voi tulla myös erittäin terävillekin henkilöille.

– Muistioireiden taustalla voi olla myös hoidettavia tai ohimeneviä syitä, joihin puuttuessa muistikin taas useimmiten toimii. Muun muassa keskittymisen puute, stressi, uniongelmat, masennus ja päihteet ovat useimmiten työikäisten muistioireiden taustalla. Muita syitä voivat olla esimerkiksi muut sairaudet, kiputilat ja lääkitys, Ryynänen listasi ET-lehden verkkokeskusteluissa.

Parhaillaan elokuvissa menee Edelleen Alice, joka on harvinainen kuvaus Alzheimerin tautiin sairastuneen naisen elämästä. Elokuvassa käsitellään varhain alkaneen muistisairauden puhkeamista, ja se tuo hyvin esille sen, miltä tuntuu, kun itselleen merkityksellinen työ pitää lopettaa kesken kaiken muistisairauden puhjetessa.

Lue lisää elokuvasta ja siitä, miten Alzheimer-aktiivi sen koki.

Sisältö jatkuu mainoksen alla