Mitä ihmiselle tapahtuu eron jälkeen? Miten siitä selviää? Annamari Marttinen työsti eroaan vaiheittain seminaareissa, ystävien kanssa ja kirjoittaen.

"Ero vei yllättävän kauan."

Pitkä, paljon pidempi kuin voisi ikinä kuvitella. Se on kirjailija Annamari Marttisen, 54, päällimmäinen ajatus hänen neljän vuoden takaisesta erostaan. Vasta aivan viime aikoina hän on ymmärtänyt, että pitkällä prosessilla oli omat vaiheensa.

– Ihan ensin oli tehtävä itse päätös, joka oli kaikkein raskainta – olinhan ollut pitkään naimisissa ja meillä oli neljä yhteistä lasta, Marttinen pohtii.
Päätöstä ja sen sanomista ääneen seurasi suuri helpotus. Nyt jälkeenpäin Marttinen on vasta tajunnut, että juuri tässä helpotusvaiheessa hän luuli elämän jatkuvan omalla painollaan. Ei se jatkunut.

– Varmaan kaksi ensimmäistä vuotta kävin ylikierroksilla, elämäni oli pitkälti tyhjien tai yksinäisten hetkien täyttämistä. Prosessi oli vielä ihan kesken, vaikken sitä silloin oikein ymmärtänytkään.

"Kaksi ensimmäistä vuotta kävin ylikierroksilla."

Eroseminaari helpotti

Annamari Marttinen ei jäänyt odottelemaan tyyneyden tai eheyden tunnetta. Hän etsi apua. Nopeasti eron jälkeen hän päätti hakea vertaistukea ja osallistua Fisherin eroseminaariin, jossa kymmenen viikon aikana käytiin erotunteita läpi ryhmässä ja tehtiin itsenäisesti harjoitteita.

– Kurssi oli kiinnostava, mutta se tuli vähän liian äkkiä eron jälkeen, olin vielä aika lukossa ja keskellä muuttomylläkkää.

Kurssin parasta antia oli kuitenkin kuulla toisten tunteista ja jutella kokemuksista. Marttinen päätti vielä puoli vuotta myöhemmin osallistua toiseenkin, paikallisen seurakunnan järjestämään eroryhmään. Osallistumiseen innosti erolapsille järjestetty oma ryhmä.

– Parikymmenvuotisen avioliiton purkamisen tiukin paikka oli juuri lapset ja heidän surunsa. Siksi koin todella tärkeänä ja hyödyllisenä, että he saivat myös purkaa tuntojaan ulkopuolisille, Marttinen pohtii.

Yllättävä vapauden tunne

Kirjoittamisesta muodostui eron jälkeen Annamari Marttiselle ehkä tärkein keino päästä selvyyteen omista tunteista. Marttinen kirjoitti tuolloin Ero-nimisen romaaninsa, mutta käytti omia kokemuksiaan vain kirjan päähenkilön tunteissa, muu mukautui fiktioksi. 

Kirjoittaminen oli Marttiselle paljon helpompi tapa purkaa asiaa kuin vaikkapa ero-oppaiden lukeminen. Eroamisessa ja kirjoittamisessa on sitä paitsi Marttisen mielestä yhtäläisyyksiäkin, sillä kummassakaan ei ole oikopolkuja. Kirjat pitää kirjoittaa ja erot elää läpi, kaikkine vaiheineen.

"Parikymmenvuotisen avioliiton purkamisen tiukin paikka oli lapset."

Nyt, neljä vuotta eropäivänsä jälkeen, Annamari Marttinen ei koe enää olevansa eroava, vaan eronnut. Se on yllättävän mukava olotila.

– Kun aloin vihdoin nauttia yksinolosta ja tyhjistä hetkistä, tunsin olevani voiton puolella. Kun vaikkapa lapset lähtivät isälleen ja minut valtasi ensi kertaa ahdistuksen sijaan ilo omasta ajasta ja vapaudesta. Silloin en enää tarvinnut toista tunteakseni itseni eheäksi.

Annemari Marttinen: Ero. Tammi 2014.

Artikkeli on julkaistu alunperin ET Terveys -lehdessä 1/2014.

Liisa Tavi laulaa nykyään tulevien äitien kanssa ja tekee hidasta musiikkia lapsille. 

Liisa Tavi, 61, tuli tunnetuksi laulajana vuonna 1979 kappaleella Lasta ei saa tukuttaa, joka voitti Ylen Levyraadin. Vuonna 1980 hän osallistui euroviisukarsintoihin kappaleella Nopea talven valo. Hänen äänensä kuuluu myös Rauli Baddingin Tähdet Tähdet -kappaleen kertosäkeessä.

Nykyään Tavi työskentelee äänihoitajana ja asuu Joensuussa lähellä Pyhäselän rantoja. 

– Euroviisut ja yleisölle laulaminen olivat kiinnostava matka, mutta en kaipaa lavoille enää. Lopetin laulamisen kokonaan kymmenisen vuotta sitten. Olin tehnyt laulajana paljon töitä entisen mieheni muusikko Pekka Tegelmanin kanssa ja avioeromme ero muutti ammatillista minäkuvaani.

Tavi alkoi pohtia uutta suuntaa uralleen.

– Aloitin ohjaamalla äänirentoutusryhmiä Helsingin asukastaloissa asukkaille, jotka olivat pääosin eläkeikäisiä. Rentoutushoidossa avattiin kehoa liikkeen kautta ja tutkittiin äänen resonoimista oman kehon sisällä.

Agit Prop etsi laulajaa Sinikka Sokan tilalle ja valitsi Liisa Tavin. Kuva vuodelta 1976, Sanoma-arkisto.
Agit Prop etsi laulajaa Sinikka Sokan tilalle ja valitsi Liisa Tavin. Kuva vuodelta 1976, Sanoma-arkisto.

Ääni apuna synnytyksissä

Vähitellen Tavi erikoistui ohjaamaan äänirentoutusta raskaana oleville naisille.

– Äänenkäyttö muuttaa synnytyskokemusta. Osa asiakkaistani on kertonut, että he eivät ole tarvinneet synnytyksessä lainkaan kipulääkitystä. Heidän oman äänensä resonointi heidän kehossaan ja hengitysharjoitukset ovat kantaneet heidät läpi synnytyksen. Musiikilla on valtava vaikutus kehon rentoutumisessa ja rauhoittamisessa. Yleensä äänihoitoa käytetään synnytyksessä kuitenkin kipulääkityksen ohella.

Vielä 1980-luvulla äänihoito ei ollut osana synnytysvalmennusta. Tavin oma esikoinen syntyi Tuula Amberlan Lulun tahtiin, sillä joku oli kääntänyt synnytyssalissa radion päälle.

Tämän vuoden syyskuussa Tavi opiskeli doulaksi.

– Omien lasteni syntymästä on jo kolmisenkymmentä vuotta, joten halusin ammattini puolesta virkistää muistiani synnytyskokemuksesta. En ollut mukana oman lapsenlapseni synnytyksessä, mutta olin kyllä poikaani jatkuvasti puhelinyhteydessä ihmeen tapahtuessa.

Hidasta musiikkia lapsille

Liisa Tavi kertoo kasanneensa useamman vuoden lapsille ja vanhemmille suunnattua levyä.

– Tuota levyä on tehty kuin Iisakin kirkkoa, sillä rahoitamme tuotannon omasta kukkarostamme, laulaja puuskahtaa.

Tavin, muusikko Safka Pekkosen ja säveltäjä Aija Leinosen tavoitteena on tarjota pirteiden renkutuksien sijaan rauhallista musiikkia vanhemmille ja lapsille.

– Matalan pulssin kappaleiden tarkoituksena on rauhoittaa lapsia ja heidän vanhempiaan, Tavi kertoo.

Liisa Tavi, 61.
Liisa Tavi, 61.

Liisa Tavin omat kappaleet käsittelivät aikanaan inhimillisyyttä. Julkisuuteen Tavi nousi vuoden 1979 kappaleellaan Lasta ei saa tukuttaa. Pelle Miljoonan kirjoittama sanoitus otti kantaa lasten kaltoin kohteluun ja kasvatukseen.

– Oma näkemykseni on aina ollut se, että elämän ensimmäiset askeleet ovat äärimmäisen tärkeitä. Varhaislapsuus saattaa olla jopa elämämme tärkeintä aikaa, sillä lapset saavat jo hyvin nuorina eväät itsensä hyväksymiseen.

Tavi seuraa tällä hetkellä oman kolmivuotiaan lapsenlapsensa elämää ja kehitystä.

– Kouluissa ja tarhoissa meininki voi olla aika levotonta rauhallisillekin lapsille. Tämä levy tuo toivottavasti rauhaa hektisten tilanteiden keskelle. Kaiken lastenmusiikin ei tarvitse olla reipasta ja hauskaa irrottelua, sen vuoksi olemme tehneet tietoisesti hitaita kappaleita.

Pirkko Pitkäpaasi sai idoliltaan yllättävän huomionosoituksen vuonna 1978.

Pirkko Pitkäpaasi, 62, Helsinki:

"Tauno Palo on suuri idolini. Olen katsonut Kulkurin valssin ja Rosvo-Roopen varmaan kymmeniä kertoja. Hän oli lahjakas näyttelijä, mutta kyllähän se charmin ydin oli jumalainen ulkomuoto. Pehmeä, naisiin sortuva heikko mies tietysti, mutta se palava katse! Suomen Clark Gable ilman muuta.

Helsingissä kaikki tiesivät, että Tauno Suuren kantapaikka oli Elite-ravintola Töölössä. Ei sinne hänen takiaan monikaan mennyt, se oli ja on yhä suosittu ravintola muutenkin. Mutta siellä hänet saattoi nähdä kantapöydässään. 1970-luvulla hän oli jo vanha mies, mutta se sytyttävä katse hänellä oli elämänsä loppuun asti. Sen voi nähdä hänestä kertovissa dokumenteissakin.

"Ennen kuin ehdin ajatella mitään, hän oli polvillaan edessäni ja lauloi minulle serenadin."

Talvella 1978 olin Elitessä isomman seurueen kanssa, meitä oli monta pariskuntaa. Ravintola oli täynnä, puheensorina melkoinen. Yhtäkkiä kuulen, että takana joku mies kysyy jotain poikaystävältäni, tulevalta mieheltäni. Käännyn. Se on Tauno Palo. Ja ennen kuin ehdin ajatella mitään, hän on polvillaan edessäni ja laulaa minulle  serenadin.

Olin niin häkeltynyt, ettei mieleeni jäänyt, mitä hän lauloi, eikä sekään, miten ympärilläni siihen reagoitiin.

Olin tietysti otettu, että suuri idolini on siinä polvillaan edessäni, mutta vähän kiusaantunutkin tästä odottamattomasta huomiosta. Miksi minä? No, olihan minulla silloin pitkä vaalea tukka...

Nyt muistelen tapahtumaa tietysti suurella lämmöllä. Hauskinta on, että 89-vuotias äitini pyytää vieläkin aina silloin tällöin, että kerro taas se, kun Tauno Palo lauloi sinulle."


Muisto on julkaistu ET-lehden numerossa 12/2014.