Arabian kuppeja – niin uusia kuin vanhoja – kerätään innokkaasti. Eniten joutuu pulittamaan yllättävän arkisesta astiasta.

Myrna

Vuosina 1937–2005 valmistettu Myrna kuuluu monen suomalaisperheen juhla-astiastoon. Olga Osolin suunnittelema empire-henkinen astiasto sai nimensä näyttelijä Myrna Loylta, joka oli 1930-luvulla suosittu Suomessakin. Kupin kukkakuviointi on alkujaan saksalainen siirtokuva, joka painettiin lasitettujen astioiden pintaan. Kultareunuksen maalattiin käsin. 

Kupin kauneudesta ja siroudesta huolimatta sen hinta ei nouse kovin korkeaksi. Hyväkuntoisen kupin saa tasseineen alle 20 eurolla, jos kyseessä on uudehko tuotanto. Vanhemmista kupeista pitää pulittaa yli 20 euroa.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Hinta-arvio: 15–25 euroa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosittelemme: "55+-naiset haluavat myydä Myrnat pois – lapset eivät huoli"

Maisema

Reinhard Richterin suunniteleemaa Maisemaa valmistettiin vuosina 1936–1975. Astiaston kuva aihetta oli käytetty Englannissa jo 1700-luvulla, mutta Maisemasta tuli silti sangen suosittu.

Kuparipainatuksella valmistettu kuviointi oli tummansininen, mutta myöhemmin Arabia valmisti astiastoa myös sinivihreällä, vihreällä, punaisella, ruskealla ja mustalla painatuksella. Valmistutavan takia eri vuosikymmenten kupit erottaa parhaiten tehtaan leimojen perusteella.

Maisemaa tehtiin melkein 40 vuoden ajan, joten kuppeja on paljon liikkeellä. Kupin ja tassin voi saada reilulla 20 eurolla, mutta hyväkuntoisista astioista voi joutua maksamaan enemmänkin. Myös väri vaikuttaa hintaan.

Hinta-arvio: 25–40 euroa.

Riisiposliini

Friedl Kjellberg teki 1940-luvulla uroteon elvyttämällä vanhan riisiposliinitekniikan ja perustamalla Arabian tehtaille erillisen riisiposliiniosaston. Astiat tehtiin käsityönä, ja työ oli teknisesti vaativaa.

Kjellberg suunnitteli useita riisiposliinisia astioita, joista tunnettuja ovat esimerkiksi Rivi, Lehti ja Oksa. Niitä valmistettiin 1940-luvulta aina 1990-luvulle asti.

Hauraita kuppeja on säilytetty suomalaiskodeissa huolella, sillä niiden hinnat eivät ole karanneet pilviin. Kupin ja tassin hinta on 40 eurosta ylöspäin.

Hinta-arvio: 40–50 euroa.

Lue myös: Antiikin ja keräilyn asiantuntija Pentti Avomaan arvio riisiposliinista.

Lotta Svärd

Lotta-yhdistykset ympäri Suomen tilasivat sotaa edeltävinä vuosian yhdistyksen logolla koristeltuja astioita. Astiat sinällään olivat tavanomaisia, mutta Lotta Svärd -tunnus ja astioihin liittyvä historia ovat tehneet niistä haluttuja keräilykohteita.

Pelkän kupin hinta voi olla yli 50 euroa. Tassin kanssa siitä voi joutua pulittamaan melkein satasen.

Hinta-arvio: 50–100 euroa.

Muumimukit 

Arabia aloitti 1990-luvulla Muumimukien valmistuksen. Vuosien varrella mukien kuva-aiheet ovat vaihdelleet, ja lisäksi Arabia on valmistanut erilaisia erikois- ja sesonkimukeja.

Muumimukit ovat eritttäin haluttuja, ja hinnat sen mukaisia. 1990-luvun mukit maksavat vähintään sata euroa, mutta esimerkiksi tummanvihreän Muumi-kuvalla varustetun mukin hinta voi nousta yli 200 euron. Uudemmatkin mukit maksavat yli 50 euroa, jos niiden valmistus on loppunut. Hinta on yleensä korkeampi, jos mukissa on valmistajan tarra yhä kiinni.

Oma lukunsa ovat sitten rajatut erikoiserät: Vuonna 2004 valmistetun Fazer-juhlamukin hinta voi huutokaupassa olla yli 4000 euroa!

Hinta-arvio: 50–250 euroa, erikoiserät jopa tuhansia euroja.

Lähteet: arabia.kokoelma.fi, astiataivas.fi, wanhatkupit.fi, muumimuki.fi

Tunnetko Arabian leimat?

Arabia on käyttänyt vuosikymmenten aikana lukuisia erilaisia tehtaanmerkkejä. Niiden perusteella pystyy päättelemään tuotteen iän kohtuullisen tarkasti, sillä leimoja on harvoin käytetty 10 vuotta pitempään.

Merkeillä on keräilijöiden piirissä omat lempinimensä, jotka eivät välttämättä aukea asiaa tuntemattomalle. Kokosimme yhteen yleisimmin käyetety lempinimet.

Tornileima

Tornileimasta on olemassa kaksi versiota. Ensimmäinen oli käytössä vuosina 1917–1927, ja siinä on kirjainyhdistelmä APA (Arabia Porsilnsfabrik Aktiebolag). Vuosina 1928–1932 leimassa luki AAA (Arabia Aktiebolag).

 

 

 

Piippuleima

Piippuleimassa on piirros Arabian ensimmäisestä tunneliuunista. Leima oli käytössä vuosina 1932–1949, ja sen värinä voi olla ruskea, vihreä tai kulta.

 

 

 

 

 

Kruunuleima

Kotimaan tuotteille tarkoitettu tehtaanmerkki oli käytössä vuosina 1949–1964. Vuodesta 1964 vuoteen 1971 leima oli lähes samanlainen, mutta kirjasin oli aavistuksen tukevampi.

 

 

 

 

Isokruunu

Vuonna 1971 käyttöönotettu tehtaanmerkki koristi Arabian astioita vuoteen 1975. Silloin Wärtsilä-sana pudotettiin leimasta pois, ja Arabian alla lukin vain Finland.

Vierailija

Minä yritin myydä jokin aika sitten Ulla Procopen suunniittelemia mokkakuppeja, ykkösluokkaa. Pyysin 40 euroa niistä yhteensä eikä yhtään kiinnostunut ostajaa. Katsoin sitten Astiataivaan hinnastoa ja yhden kupin hinta tasseineen olikin siellä 45 euroa. Eli suunnilleen 250 euroa olusi hintapyyntö. Olipa hyvä, ettei ostajaa löytynyt!

Sisältö jatkuu mainoksen alla