Kokkolalainen Elvi Löhönen urakoi liputuspäivän Eino Leinolle. Seuraavaksi hän aikoo saada liput liehumaan rauhalle ja hyvälle tahdolle.

Miksi teit aloitteen Eino Leinon päivästä liputuspäiväksi?

Luin Hannu Mäkelän kirjan Mestari ja ajattelin, että Eino Leino on kansallinen sankari, joka ansaitsee arvonantoa. Hänen päivänään 6.7. liputetaan myös suomalaiselle kirjallisuudelle. Säveltaiteemme on ollut samoin vailla tunnustusta, ja Sibeliushan on sävelten isä. Sibeliuksen ja suomalaisen musiikin päivä on 8.12. Senkin laitoin alulle.

Mikä liputuspäivä meiltä vielä puuttuu?

Rauhan ja ihmisyyden päivä. Suomi on eriarvoistunut. Moni on liian itsekäs. Tarvitsemme päivän, joka kannustaa meitä inhimillisyyteen ja muistuttaa, että olemme ihmisiä. Toivottavasti saamme sellaisen kalenteriin viimeistään 2017, kun itsenäinen Suomi täyttää sata vuotta.

Miten toimit, jotta saisit aloitteesi läpi?

Aloitan kirjoittamalla lehtien mielipidesivuille. Sen jälkeen lähestyn ministeriöitä, almanakkatoimistoa ja eri kulttuuritahoja, kuten Suomalaisen Kirjallisuuden Seuraa tai Kansallisoopperaa. Sibeliuksesta kirjoitin vetoomuksen myös Karita Mattilalle Lontooseen, jotta hän edesauttaisi asiaa omilla tahoillaan. Pari viikkoa kului yötä päivää osoitteiden etsimiseen.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Mikä saat sinut tekemään liputus-aloitteita?

Aito rakkaus suomalaiseen kulttuuriin.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

"Haluan kokeilla yksilön rajoja: mitä pieni ihminen voi saada aikaiseksi?"

Nähty on – asioihin voi vaikuttaa.

Mitä Suomen lippu sinulle merkitsee?

Pyhyyttä, rauhaa ja luonnonkauneutta. Lippu tuo aina mieleeni myös lapsuuden. Isäni oli sodassa, ja eräänä jouluna äiti ja me neljä sisarusta saimme lahjaksi
kauniisti taitellun siniristilipun.

Ihana video! Näin karjalaismummo kajauttaa kansalaulun!

Eino Leinon päivä on ollut liputuspäivänä vuodesta 1992.

Artikkeli on julkaistu alkujaan ET-lehdessä 9/2011

Tieto

19 LIPUTUSPÄIVÄÄ

Kalenterissa on kuusi vi-rallista liputuspäivää: Kalevalan päivä, vappu, äitienpäivä, puolustusvoimain lippujuhlan päivä, juhannus ja itsenäisyyspäivä. Lisäksi on vakiintuneita liputuspäiviä.
Vaalipäivinä ja tasavallan presidentin virkaan-astujaispäivänä liputetaan.
Hyvän liputustavan mukaisesti lippu nostetaan salkoon kaikkina liputuspäivinä.
Jokainen voi liputtaa itselleen tärkeinä juhlapäivinä.

ak

On viralliset liputuspäivät kuten Äitienpäivä. Periaatteessa koska vain voi liputtaa mikäli itse niin tahtoo. Jokainen voi liputtaa itselleen tärkeinä juhlapäivinä. That´s it.

Sisältö jatkuu mainoksen alla