Kun päätä pakottaa, kivistää, jyskii tai vihloo, ovat hyvät konstit tarpeen. Kun tunnistat päänsärkytyypin, on hoitokin helpompaa.

1. Väsyttääkö ja onko niskasi jumissa?

Syynä voi olla:

 • Jännitys- eli tensiopäänsärky

Oireet

 • Jännityspäänsäryssä kipu on harvoin sietämätöntä, sitäkin useammin se on vannemaista, tasaista jomotusta. Tensiosärky on se kaikkein tavallisin päänsärkytyyppi, joka iskee, kun olosuhteet ovat otolliset. Jotkut saavat tensiosäryn stressistä, jotkut vaikkapa tietokonetyöstä.

Syyt

 • Jännityspäänsärkyyn taipuvaisilla pään kipujärjestelmät aktivoituvat herkemmin ja heidän niska-hartiaseutunsa on usein jumissa. Särky alkaa, kun tietokoneen ääressä istutaan huonossa asennossa tuntikausia, stressi ja murheet painavat jatkuvasti mieltä, liikunta on unohtunut, uni jää vähiin ja ylipaino uuvuttaa.
  Hammaskaluston purentavaivatkin aiheuttavat tensiosärkyä.

Hoito

 • Huolehdi riittävästä liikunnasta, hyvistä työskentelyasennoista ja levosta. Liikunta on huippuhyvä tapa pitää jännityskipua loitolla.
  Kipua voit hoitaa reseptittömillä särkylääkkeillä, kuten parasetamolilla tai ibuprofeenilla. Happihyppely, venyttely ja kylmäpakkauskin otsalla auttavat.

  Lue myös: Näin hoidat kipeää olkapäätä

2. Onko sinulla toispuoleista kipua? Vai onko kipu kovaa ja silmäsi valonarat?

Syynä voi olla:

 • Migreeni

Oireet

 • Migreenisärky on kovaa, usein sykkivää ja toispuoleista. Liikunta pahentaa oloa. Noin puolella potilaista on pahoinvointia ja oksentelua.
  Migreenipotilas on kohtauksen kestäessä arka monille äänille, valoille ja hajuille.

Syyt

 • Migreeni on vaskulaarinen eli pään alueen verisuonistoon liittyvä sairaus. Kaksi kolmasosaa kaikista migreenipotilaista potee perusmigreeniä, johon ei liity neurologisia oireita, mutta kolmasosalla ilmenee näkökentässä sahalaitakuviota tai valo- ja auraoireita.
  Migreenitaipumus piilee usein perimässä, mutta esimerkiksi alkoholi, stressi, epäsäännöllinen ruokailu ja huono uni voivat laukaista kohtauksen.

  Miksi migreeni iskee aina loman alussa? Lääkäri vastaa

Hoito

 • Jos podet migreeniä harvoin, tarvitset kohtaukseen tavallista särkylääkettä hieman suurempina annoksina. Mene makuulle pimeään huoneeseen ja aseta otsalle kylmäpakkaus.
  Jos migreeni on vaivanasi usein, mene lääkäriin, jotta saat kohtaus- tai estolääkityksen tai molemmat. Kohtauslääkkeet ovat triptaaneja, estolääkkeinä käytetään tavallisimmin beetasalpaajia, kandesartaania tai amitriptyliiniä.
  Auraoireisessa migreenissä epilepsiaan käytetyt neuromodulaattorit tehoavat usein parhaiten. 

3. Onko särkysi päivittäistä – ja käytät kipulääkkeitä?

Syynä voi olla:

 • Lääkepäänsärky

Oireet

 • Lääkepäänsärky on usein sykkivää kipua, joka tuntuu kuin kireänä vanteena pään ympärillä. Kipuun liittyy melko usein pahoinvointia, levottomuutta, mielialanvaihteluita ja keskittymisvaikeuksia. Kipu voi vaihdella lievähköstä melko kovaan.

Syyt

 • Lääkepäänsärky kehittyy usein niille jännityspäänsärkyä tai migreeniä poteville, jotka ovat napsineet kipulääkkeitä useana päivänä viikossa vuosikausia tai vähintään kuukausia.
  Lääkepäänsärky voi aiheutua kaikista tunnetuista kipulääkkeistä. Kuitenkaan esimerkiksi verenkiertoaspiriini ei aiheuta lääkepäänsärkyä, sillä kivun syntyyn vaikuttaa myös lääkeannos.

Hoito

4. Paikantuuko kipusi silmän seudulle?

Syynä voi olla:  

 • Sarjoittainen päänsärky eli Hortonin neuralgia

Oireet

 • Kipu on lähes aina samalla puolen päätä ja paikantuu silmän seudulle. Silmä voi verestää ja olla kohtauksen kestäessä turvoksissa. Luomi voi roikkua. Särynpuoleinen sierain voi tukkeutua ja vuotaa.
  Sarjoittaiseksi säryn tekee se, että kohtauksia ilmaantuu useita yhden vuorokauden aikana ja valtaosalla potilaista öisin. Särkyjakso voi kestää viikkoja ja kadota taas kuukausiksi.

  Taustaa: Sarjoittainen päänsärky eli Hortonin syndrooma

Syyt

 • Sarjoittainen päänsärky on enimmäkseen 20–50-vuotiaiden miesten sairaus. Häiriön keskuksen ajatellaan sijaitsevan väliaivojen hypotalamuksessa, joka säätelee esimerkiksi elimistön biologista kelloa sekä hormonieritystä.

Hoito

 • Käytetyin kohtauslääke on migreenilääkkeenäkin tunnettu sumatriptaani. Usein tarvitaan myös neurologin määräämä estolääkitys. Usein myös sataprosenttisen hapen hengitys auttaa kohtaukseen.

  Asiantuntijana neurologian erikoislääkäri Ville Artto Lääkärikeskus Aavasta.
  Lähteenä myös UKK-instituutti ja Neurologia. Toimittaneet Soinila, Kaste ja Somer. Duodecim.

Kiinnostava artikkeli: Miksi minua huimaa?

Oikeanlainen siivous on hyvää arkiliikuntaa, mutta väärät asennot tekevät selän kipeäksi. Selkäliiton vinkeillä joulusiivous sujuu vikkelästi ja selkä säästyy.

 1. Siivoa päivällä. Välilevyt ovat aamuisin pulleimmillaan ja siten herkempiä vaurioitumaan. Jos on pakko siivota aamulla, tee muutama lämmittelyliike ennen kuin aloitat siivouksen.
 2. Suunnittele ja jaa työt. Siivoa pienissä erissä ja useampana päivänä. Yhden rysäyksen suursiivous ei tee hyvää selälle. Jaa siivoustehtäviä perheenjäsenten kesken.
 3. Muista tauot. Lepuuta selkää istumalla välillä. Voit myös käydä lattialle pitkäksesi ja nostaa polvet 90 asteen kulmaan tuolin päälle.
 4. Kerää tavarat lattialta ennen imurointia, niin vältyt kyykistelyltä imuroinnin aikana.
 5. Säädä imurin tanko niin pitkäksi, että voit imuroida selkä suorassa.
 6. Käytä hyviä siivousvälineitä, kuten jatkovarrellisia harjoja tai moppia. Siten vältyt alaselän pyöristymiseltä ja saat pidettyä hartiat alhaalla.
 7. Siivoa molemmilla käsillä. Niin vältät rasittamasta kehon toista puolta ja kättä liikaa, ja selkään tulee kiertoliikettä kummallekin puolelle.
 8. Opettele oikea nostotekniikka. Kun koukistat nostaessasi polvia ja lonkkia, alaselkään jää luonnollinen notko ja et riko selkääsi. 
 9. Tee joskus kumarrukset ja nostot yhdellä jalalla. Näin saat voimaharjoitusta jalan lihaksille ja alaselän asento pysyy luonnollisena.
 10. Laita turhat tavarat kiertoon. Kun kotona on vähemmän tavaraa, aikaa ei kulu jatkuvaan järjestelyyn. Mitä vähemmän tavaraa, sitä vähemmän siivottavaa.  

Lähde: Selkäliitto

Ylellinen, jännittävä tuoksu kohottaa juhlan ja arjen – ja on myös oivallinen joululahja. 


Carolina Herrera Good Girl, EdP 30 ml, 69 e

Itämainen, tumma ja aistillinen tuoksu, jossa jasmiininkukkaa, tuberoosaa, suklaata, tonkapapua, mantelia ja kahvia.

Dolce & Gabbana The One, EdT 50 ml, 79 e

Lämmin ja itämainen kukkaistuoksu,joka avautuu raikkaalla mandariinin, bergamotin ja persikan yhdistelmällä. Sydäntuoksussa jasmiinia, kieloa,  valkoista liljaa sekä luumua. Lopputuoksussa vetiveriä, meripihkaa, myskiä ja vaniljaa.


Jean Paul Gaultier Scandal, EdP 50 ml, 89 e

Makea ja naisellinen tuoksu, jossa mukana lämmintä hunajaa, raikasta veriappelsiinia, puista patsulia sekä yllättävää gardeniaa.


Yves Saint Laurent Mon Paris Collector Edition, EdP 50 ml, 79 e

Pionia, valkoista myskiä ja patsulia sisältävä chypre-tuoksu upeassa keräilypullossa, saatavilla rajoitetun ajan.


Prada La Femme Intense, EdP 100 ml, 111 e

Aistikas ja itämainen tuoksu, jonka ytimessä tuberoosaa, Ylang-Ylangia  ja patsulia.
Christian Dior J’adore L’Or, EdP 40 ml, 164 e

Vietelevä ja harmoninen yhdistelmä kukkia ja itämaisia tuoksuja. Mukana toukoruusua, jasmiinia, vaniljaa, tonkapapua ja Grassen nerolia.


Lancôme, La Vie Est Belle Eclat, EdP, 30 ml, 58 e

La vie est Belle -tuoksuperheen uusin jäsen. Se on upea ja hempeä kukkaistuoksu, jonka sydäntuoksuna pirskahteleva appelsiininkukka ja bergamotti.


Calvin Klein Obsessed for women,  EdP 30 ml,  53 e

Kukkainen tuoksu, avautuu orvokin terälehtien raikkaalla tuoksulla. Sydäntuoksussa valkoista laventelia.  Myskin pehmeät vivahteet viimeistelevät tuoksun.

Marc Jacobs, Decadence Eau So Decadent, EdT 50 ml,  82,00 e.

Kevyt, ilmava ja ylellinen tuoksu. Pitää sisällään mm. hedelmiä, kukkia, kuten jasmiinia, magnoliaa, kieloa, päärynää, mustaherukkaa ja valkoista meripihkaa. Sopii niin päivä- kuin iltatuoksuksi.


L´occitane Terre de Lumière, The Gold Edition, EdP 50 ml, 69 e

Kuvittele Kultainen hetki ennen auringonlaskua. Energisten ja aromaattisten ensituoksujen jälkeen tuoksu muuttuu laventelin, hunajan ja mantelin herkiksi tuoksuiksi eteläisestä Ranskasta.


Emporio Armani Because It's You, EdP 30ml 53 e

Kukkaishedelmäinen tuoksu, jossa ruusutiivisteen ja nerolin kukkaisuus yhdistyvät vadelman hedelmäisyyteen.

Elizabeth Arden, White Tea, 50 ml, 40 e

Hienostunut, rauhoittava ja yksinkertainen tuoksu, joka pitää sisällään mm. raikasta mandariinia, valkoisen teen uutetta, turkkilaista ruusuöljyä ja kolmea rauhoittavaa myskiä.

MiehilleHugo Boss Man of Today Edition tuoksu 50 ml, 73 e

Menestyvän miehen klassikkotuoksu, jossa hurmaavat omenan ja sitruksen lisäksi seetripuu ja vetiver. Limited Edition -pakkaus on vuoden 2017 kunnianosoitus uudelle Man of Today -kampanjalle.
Emporio Armani Stronger With You, EdT 30ml 53 e

Itämainen tuoksu luovalle, karismaattiselle ja huumorintajuiselle miehelle, jossa seetripuun metsäisyys yhdistyy rosé-pippurin ja salvian mausteisuuteen.

Prada L'Homme Intense,  EdP 50ml, 88 e

Puinen ja aromaattinen tuoksu, joka avautuu meripihkalla. Sydäntuoksussa patsulia ja    pohjatuoksussa santelipuuta ja paahdettua tonkapapua.    


Paco Rabanne Pure XS EdT,  50 ml, 65 e

Yhdistelmä kirpeän raikasta inkivääriä ja pehmeää vaniljaa. Tuoksu on samalla  lempeä ja voimakas.
Calvin Klein Obsessed for men, EdT  75 ml,  60 e

Aromaattinen tuoksu, joka saa voimakkuutensa mustasta vaniljasta. Mukana myös meripihkaa, setripuuta ja ambraa.

Yves Saint Laurent Y EdT 60 ml, 75 e

Moderni, metsäinen ja maskuliininen tuoksu, joka on samalla raikas ja voimakas.

Pullot ovat kuin pieniä taideteoksia.
Pullot ovat kuin pieniä taideteoksia.