Liikunta on parasta lääkettä moneen vaivaan, mutta heti ei kannata lähteä soitellen sotaan – jos kyseessä on liikunnan aloittelija. UKK-instituutin johtaja Tommi Vasankari vastaa 13 lukijoiden askarruttavaan kysymykseen liikkumisesta ja terveellisestä elämästä.

 • 1. Kummeli-sketsissä ohjeistamispäällikkö Jaakko Parantainen toteaa, että auto tykkää, kun sillä ajetaan. Millaisesta käytöstä ihmiskeho tykkää, UKK-instituutin johtaja Tommi Vasankari?
  Viikossa pitäisi harrastaa vähintään 2,5 tuntia reipasta kävelyä vastaavaa liikuntaa tai tunti ja vartti rasittavaa liikuntaa kuten hölkkää tai juoksua. Lihaskuntoa ja liikehallintaa kehittävää liikuntaa tulisi tehdä kaksi kertaa viikossa. Monipuolisuus on valttia.

 • 2. Istumisesta on tehty lähes kuolemansynti. Onko istuminen niin ­vaarallista kuin väitetään?
  Runsas päivittäinen istuminen ja muu paikallaanolo on selkeä riskitekijä, joka on yhteydessä suurempaan kuolemanriskiin ja monien sairauksien syntyyn. Se on toki vain yksi riskitekijä muiden joukossa, ja kokonaisriski ­ratkaisee.
  Lue myös: Monta tuntia sinä istut päivässä? Tämän se kertoo kehostasi

 • 3. Kuinka vaarallista se on, kun sohva­peruna lähtee yllättäen lenkille?
  Jos liikutaan heti rasittavalla tasolla, lenkki voi aiheuttaa terveysriskin. Huono kunto, niukka liikuntatausta, sydänsairauksien riskitekijät ja äkillinen rasittava liikuntaponnistus ovat huono yhdistelmä. Raskaan liikuntaharrastuksen aloittaminen lääkärintarkastuksen kautta on suositeltava idea.

"Jos liikutaan heti rasittavalla tasolla, lenkki voi aiheuttaa terveysriskin."

 • 4. Mikä on yli 55-vuotiaalle hyvä kunto ja ­miten sen voi helposti ­testata?
  Kestävyyskunnon testaaminen hoituu helposti vaikka kävelytestillä. Yksinkertaisimmillaan kävelytestin voi tehdä älypuhelimeen ladattavalla sovelluksella, joka ohjeistaa testin tekijää ja mittaa kahden kilometrin matkan. Kun mittaa pulssinsa ja syöttää syketiedon ohjelmaan, se antaa saman tien testin tuloksen.

 • 5. Kun haluaa liikunnallisemman elämän, mistä kannattaa aloittaa?
  Aluksi voi tehdä kuntotestit esimerkiksi liikuntaan perehtyneen lääkärin lähettämänä ja laatia niiden pohjalta mahdollisimman realistisen ja turvallisen liikuntaohjelman. Suosittelen myös aikuisten liikuntakouluja, joissa tutustutaan eri lajeihin. Kokeiltuaan eri lajeja on helpompi päättää, mitkä tuntuvat omilta.
  Mielenkiintoista: Sinustakin liikkuja? Kattava vinkkipaketti 55+-vuotiaille

 • 6. Mitkä ovat parhaat lajit senioreille?
  Tärkeintä on, että liikunta kehittää tasapuolisesti kestävyyttä, lihasvoimaa, tasapainoa ja liikkuvuutta. Lajiyhdistelmien kirjo on loputon, esimerkiksi hiihtoa, kävelyä ja kuntosalia talvella; golfia, pyöräilyä ja soutelua kesällä.

 • 7. Mihin suosittelet ensiavuksi liikuntaa?
  Liikunnasta on apua kaikkien keskeisten kansansairauksiemme ennaltaehkäisyyn, hoitoon ja kuntoutukseen. Suosituksiin voi perehtyä yksityiskohtaisemmin Duodecimin Käypä hoito -suosituksesta.

 • 8. Lähes kaikkien ikäryhmien jalankulku ja pyöräily ovat vähentyneet. Miksi?
  Tämä on tuhannen taalan kysymys. Tunnemme liikunnan hyödyt, mutta valitsemme silti auton kävelyn tai pyöräilyn sijaan. Teemme valintamme itse, mutta yhteiskunta voi tietysti tehdä jalan ja pyörällä liikkumisen houkuttelevammaksi ja autoilun vähemmän ­houkuttelevaksi.

 • 9. Onko sillä väliä, liikkuuko ­luonnossa ­vai sisällä salilla?
  Ulkona liikkumisessa on ilman muuta hyötynsä. Sisätiloissa tulevat kyseeseen lähinnä joukkuepalloilut, jumpat ja kuntosaliliikunta, muutoin kannustan luonnossa liikkumiseen.

 • 10. Kannustavatko sankarilliset painonpudotukset ja liikuntatarinat ihmisiä liikkumaan vai läsähtämään?
  Sekä että. Osa saa ohjelmista kipinän liikkumiseen, mutta toisia heroistiset painon­pudotukset voivat myös lannistaa. Toivoa sopii, että median tarinoissa tavoitellaan muutakin kuin epärealistisia lyhyen aikavälin sankaritekoja.
  Katso myös: Kuntoilevan ihmisen ruokavalio: Tärkeimmät kysymykset X 3

 • 11. Kannattaako ihmisen kuunnella ­kehoaan vai tuijottaa syke- ynnä muita mittareita?
  Oma tuntemus on aina tärkeä, mutta syke­mittari voi toimia käsijarruna henkilölle, jonka tulee mentyä liian lujaa. Liikuntahärpäkkeet ovat liikunnan seuraamisen ja tallentamisen kannalta erittäin hyviä, mutta omaa tuntemusta ei pidä koskaan aliarvioida.

"Omaa tuntemusta ei pidä koskaan aliarvioida.

 • 12. Millaista rasitusta yli 55-vuotiaan pitäisi välttää?
  Jos liikuntatausta on vahva ja terveysriskejä ei juurikaan ole, rasitusta ei tarvitse välttää. Palautuminen tosin hidastuu iän myötä, ­joten ahnehtia ei kannata.

 • 13. Pienet päätökset auttavat ­enemmän kuin hyvät aikomukset. Jos ­ihminen ­päättää elää elämästään puoli ­tuntia päivässä toisin, mitä suosittelet?
  Kun liikkuu monipuolisesti itseään kiinnostavalla tavalla puoli tuntia päivässä, se riittää hienosti liikuntasuositusten täyttämiseen. Kokonaisuuteen voi ottaa mukaan ruokailutottumusten muutoksia.
  Liikkumalla, syömällä järkevästi ja nukkumalla riittävästi pääsee pitkälle.
  Suosittelemme: 5 syytä, miksi kävely on parempi laji kuin juoksu

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla