Huutaminen voi auttaa hetkellisesti, mutta kannattaa silti opetella hengittämään syvään.
Huutaminen voi auttaa hetkellisesti, mutta kannattaa silti opetella hengittämään syvään.

Vastuu omasta hyvinvoinnista voikin olla voimauttava kokemus. Stressivalmentaja Miia Huitti kertoo omat vinkkinsä, miten stressiä voi vähentää.

Kyky sietää stressiä on yksilöllistä. Siihen vaikuttavat muun muassa geneettinen perimä ja se, ovatko elämän eri osa-alueet tasapainossa. Lyhyissä pätkissä stressi voi olla jopa hyväksi, mutta ongelmaksi stressi muodostuu, kun se pitkittyy. Pitkittynyt stressi lamauttaa immuunipuolustuksen toiminnan ja sen arvioidaan olevan osallisena jopa 95 prosentissa kaikista sairauksista.

Miia Huitti on yrittäjä ja perheenäiti, joka romahti totaalisesti viisi vuotta sitten. Nyt hän toimii stressivalmentajana ja auttaa muita ennalta ehkäisemään kuormitusta elämässään.

Jos et pysty tekemään mitään muuta, niin hengitä syvään. 

Miia ei itsekään vuosia sitten ymmärtänyt, että hänen tarvitsee ottaa itse vastuu omasta hyvinvoinnistaan. Hän ei ole kokenut vastuuta lannistavaksi, vaan päinvastoin voimauttavaksi: voi vaikuttaa oman terveyden lisäksi myös läheisten hyvinvointiin.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Aallonpohjalla Miia alkoi hoitaa itseään säännöllisesti ja johdonmukaisesti. Hän kertoo omat vinkkinsä, miten selviytyä arjen keskellä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

1. Hengitä

Jos et pysty tekemään mitään muuta, niin hengitä syvään. Varmista, että hengitys lähtee palleasta. Palleahengittäminen on hyvä ja helppo stressin lievittämiskeino tässä ja nyt – voit tehdä sitä missä tahansa. Stressin lievittämiseen ei siis välttämättä tarvita retriittiä, viinilasillista illalla tai kolmen kuukauden päässä häämöttävää lomaa.

2. Hiljenny

Teen mielen harjoituksia kaksi kertaa päivässä. Pysäytän väkisin itseni harjoituksen äärelle. Huomaan heti, jos en ole tehnyt harjoituksia.

Toivon voivani välittää sellaista ajatusta, että stressin hoitamisen tulisi olla hampaidenharjaukseen verrattavissa oleva asia. Asia, jota tekee rutiininomaisesti aamuin illoin. 

Miten puhut itsellesi?

3. Ole armollinen

Jokaisella on monia omia uskomuksia, jotka kuormittavat. Kun stressin lievittämisestä on saanut tehtyä rutiinin, on hyvä alkaa miettiä, mitkä uskomukset eivät ole itselle hyväksi. Esimerkiksi kärsimättömyys – mistä se tulee, mikä sen on saanut aikaan?

Kannattaa myös kuunnella, miten puhut itsellesi – sätitkö ja syyllistätkö itseäsi koko ajan? Miksi? Et varmaan puhuisi samalla tavalla ystävällesi. Jos olet flunssassa, niin villasukat jalkaan, teekuppi käteen ja sohvalle. Armollisuus itseään kohtaan on todella tärkeää.

4. Nauti luonnnosta

Jos et jaksa ottaa sienikoria mukaan metsään, istu vaikka kivellä, mutta tärkeintä on mennä sinne metsään. Luonto tutkitusti hoitaa stressiä ja masennusta.

Lue myös:


5.  Liikunta

Minulla on ystävä, jonka kanssa asumme eri paikkakunnilla. Laitamme välillä luurit korviin, soitamme toisillemme ja lähdemme aamulenkille. Suosittelen lämpimästi.

Lue myös:

Miia Huitti oli itse niin stessaantunut vuosina 2011–2013, ettei muista tuosta ajasta juuri mitään. Mikä sai Miian muuttamaan elämänsä? Lue Miian tarina tuoreesta ET-lehden numerosta 20/2018.

Sisältö jatkuu mainoksen alla