Kirveltää, kutiaa, polttelee ja korventaa. Alapään ongelmia ei kannata hoitamatta kuunnella, sillä useimmista pääsee eroon ihan kotikonstein.

 • 1. Kun pissa polttaa – eli ilkeä virtsatietulehdus

  Oireet:
  Virtsatietulehdusko aina kirveltävä ja kipuileva vaiva? Ei suinkaan. Se saattaa olla myös kavala kiusa ilman sen kummempia oireita. Moni potilas vain ihmettelee, miksi jatkuvasti väsyttää ja pissalla on juostava tiuhaan.
  Selkeämpiin oireisiin sen sijaan kuuluvat virtsan kirvely ja polttelu. Lisäksi saattaa ilmaantua kipua alavatsaan ja jopa veristä virtsaa.
  Vaikeammissa tapauksissa tulehdus saattaa nousta munuaisiin, ja silloin on kiire lääkäriin. Usein tarvitaan sairaalahoitoa. 
  Syyt:
  Tavallisimmin virtsatietulehduksen aiheuttaa suolistobakteeri. Se johtuu siitä, että naisen virtsa- ja suolistotiehyet ovat lähekkäin toisiaan. Myös hygieniasta riippuu, pääseekö suolistopöpö naisen virtsateihin.'
  Tulehdukselle voi olla yksilöllisesti herkkä. Se tarkoittaa sitä, että yksi saa taudin herkemmin kuin toinen. Herkimmät tarvitsevat pitkäaikaista estolääkitystä. On myös naisia, jotka saavat virtsatietulehduksen usein yhdynnän jälkeen. Sille altistaa naisen lyhyt virtsaputki, johon seksiaktissa pääsee bakteereja.
  Vaihdevuosien jälkeen virtsatietulehdus iskee helpommin, kun elimistöstä puuttuu estrogeenin antama suoja.
  Hoito:
  Kirvelyoireissa on aina lähdettävä lääkäriin. Tavallisin hoito virtsatietulehdukseen on lyhyt antibioottikuuri. Toistuvissa tulehduksissa tarvitaan jopa puoleen vuoteen kestävä estolääkitys.
  Vaihdevuodet ylittäneen naisen parasta virtsatietulehduksen ennaltaehkäisyä ovat miedot, emättimeen laitettavat estrogeenit. Niitä saa reseptillä ja reseptittä apteekista paitsi voiteina, myös tabletteina, puikkoina sekä silikonirenkaina.
  Estrogeeni suojelee naisen limakalvoja paremmin kuin mitkään rasvat tai öljyt. Paikallishoitoa voi käyttää vaikka satavuotiaaksi, ja valmisteet sopivat yleensä myös rintasyövän sairastaneille.
  Hoida alapään limakalvojasi näin: Käytä mietoa estrogeenia ensin kaksi viikkoa joka yö ja siirry sitten ylläpitohoitoon pari kertaa viikossa.
  Entä saako kylmällä kivellä istumisesta virtsatietulehduksen? Tavallaan! Kylmä ei tietenkään aiheuta tautia, vaan heikentää kehon puolustusjärjestelmää – jolloin bakteerit pääsevät helpommin valloilleen.
  Pidä siis itsesi lämpimänä, juo runsaasti nestettä ja kokeile vahvaa karpalomehua tai C-vitamiinia. Ne pitävät yllä virtsan happamuutta, ja ehkäisevät osaltaan virtsatietulehdusta.
  Lue myös: Virtsankarkailu kuriin

 • 2. Kun raavituttaa – eli tukala hiiva

  Oireet:
  Hiivatulehduksen tunnistaa kirvelevästä kutinasta, punoittavista limakalvoista ja runsaasta, kokkareisesta mutta lähes hajuttomasta valkovuodosta. Tosin aina hiiva ei kutia.
  Syyt:
  Hiivasieni on elämäntapavaiva, joka linkittyy usein sokerisiin herkkuihin, siiderin lipitykseen, karkkeihin tai makeisiin leivonnaisiin. Diabeetikoilla, joilla elimistön sokeri-insuliinitasapaino horjuu, hiiva on usein toistuvaa seuraa.
  Joillekin taas hiiva leimahtaa aina antibioottikuurin jälkeen, kun lääkitys heikentää emättimen herkkää maitohappobakteeritasapainoa.
  Hoito:
  Hiivalle herkät tunnistavat alkavat oireet ja osaavat usein suunnistaa apteekkiin hankkimaan sieltä hiivan omahoitotuotteita. Yhden emätinpuikon sijaan kannattaa valita miedompia emätinpuikkoja pidempänä sarjana. Sarjan rinnalla on hyvä käyttää myös alapäähän siveltävää hiivalääkevoidetta.
  Jos niillä ei saa hiivaa talttumaan, on syytä käydä lääkärissä – kuten myös ensimmäistä kertaa ilmaantuvan hiivan yhteydessä. Älä käytä hiivan omahoitovalmisteita jopa viikkoon ennen lääkäriin menoa, sillä lääkäri otattaa luultavasti hiivaviljelyn. Omahoitotuotteet voivat vääristää tulosta. Lääkäriin kannattaa lähteä jo senkin vuoksi, että lääkäri voi tarkistaa, onko verensokerisi kohdillaan.
  Herkutteluille on toki aikansa, mutta hiivaherkän ei kannata mässyttää päivittäin sokerisia nameja. Hiiva kuuluu elimistön luonnolliseen mikrobikantaan, mutta sen määrä on saatava tasapainoon. Tässä auttavat elintapatekijöiden lisäksi maitohappobakteerit.
  Apteekista kannattaa hiivalääkkeiden lisäksi hankkia sopivan happamia pesuaineita ja ihoöljyä, joka tutkitusti estää hiivan kasvua. Kysy farmaseutilta osto-ohjeita.
  Tiesitkö muuten sen, että pikkuhousunsuojat hautovat liikaa? Anna alapään välillä tuulettua ja nuku yöt alkkareitta!

  Seksikumppania ei ole – mistä alapään kipu johtuu?

 • 3. Kun pylly on tulessa – eli ummetus ja peräpukamat

  Oireet:
  Ummetus tarkoittaa yksinkertaisesti sitä, että ulostamistiheys harvenee. Usein kakka on hyvin kovaa ja sen tikistäminen ulos tekee kipeää. Vatsakivut ja turvotus ovat ummetuksen kavereita.
  Ummetus altistaa peräaukon reunoilla tuntuville pahkuroille, peräpukamille. Usein ne kutisevat ja saattavat pullahtaa ulos suolesta pyllynreunalle. Pukamat tihkuttavat yleensä kakkiessa verta.
  Syyt:
  Jatkuva ummetus liittyy likeisesti moniin aineenvaihduntatauteihin, kuten kilpirauhasen vajaatoimintaan. Ummetus ja peräpukamat ovat useimmiten kuitenkin seurausta elintavoista.
  Kuituköyhä ruoka, vähäinen liikunta, istumatyö ja niukka nesteiden saanti lisää peräpään ongelmia.
  Hoito:
  Suolisto rakastaa kuitua! Sellaista ummetukseen taipuvaista ei olekaan, jonka ei kannattaisi lisätä kuitua syömisiinsä. Lesepussi pöydän reunalle ja jokaisen aterian sekaan monta ruokalusikallista huolellisesti liotettua lesemössöä – ja johan alkaa suoli toimia!
  Silloin pukamatkin voivat hyvin, kun kova uloste ei revi eikä kuormita peräsuolen limakalvoa.
  Todella hankalia pukamia voidaan hoitaa poliklinikalla veitsellä. Lääkäri tekee pukamaan pienen viilto, jotta veri pääsee ulos. Lievempiin pukamiin liittyy peräaukon kiusallista kutinaa ja pukamat saattavat vuotaa. Kutiseviin pukamiin on saatavilla peräpuikkoja ilman reseptiä apteekista. Peräpään hyvä hygienia kuuluu sekin omahoitoon.
  Jos ummetus on voimakasta ja vatsa tuskallisen kovalla, kannattaa hankkia apteekista ulostemassaa pehmittävää ja kakkaamista helpottavaa ummetuslääkettä. Ethän kuitenkaan käytä lääkettä jatkuvasti, sillä muutoin suoli tottuu lääkkeeseen.
  Lääkäriin on lähdettävä, jos kuidunlisäys ja omahoitolääkkeet eivät auta. Lääkäri tähystää perä- ja joskus paksunsuolenkin ja katsoo, ettei suolistossa ole jotakin muuta vikaa.
  Kirkas veri ulosteen päällä ei ole vaarallista, mutta ensimmäinen verinen uloste on silti aina lääkärireissun paikka.

  8 kysymystä ja vastausta peräpukamista

 • 4. Kun kirveltää ja korventaa – eli kuivat limakalvot

  Oireet:
  Vaihdevuodet ohittaneen naisen emättimen limakalvot kuivuvat vääjäämättä ilman paikallishoitoa. Silloin alapään limakalvot kutisevat, kirveltävät ja saattavat tulehtuakin herkästi.
  Yhdyntä sattuu eikä usein edes onnistu.
  Syyt:
  Vaihdevuosissa naisen kuin naisen alapään limakalvot kuivuvat luonnostaan, kun estrogeenin eritys loppuu.
  Hoito:
  Onneksi kuivista limakalvoista ei tarvitse kärsiä. Ratkaisusi on paikallisesti alapään limakalvoille levitettävä mieto estrogeenivoide sekä tukihoitona alapäähän siveltävät tavalliset kosteusvoiteet tai apteekin ihoystävälliset öljyt.
  Reseptittä saatavia estrogeenipitoisia voiteita ja puikkoja myydään muun muassa tuotenimillä Pausanol ja Ovestin. Reseptillä saa estrogeenitabletteja tai -emätinrenkaita.

 
Asiantuntijana naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri sekä pari- ja seksuaaliterapeutti Pirkko Brusila Väestöliitosta.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla