Kymmenellä prosentilla suomalaisista esiintyy uniapneaa, mutta monet heistä eivät ole tietoisia sairaudestaan. Mistä sen huomaa ja mitä siihen saa apua?

Hikoiluttaako yöllä? Kuivuuko suusi?

Uniapneasta kärsivän yö ei ole pelkkää huonoa unta. Toki silloin uni on hengityskatkosten vuoksi pinnallista. Mutta mistä kaikki saa alkuunsa?

Hengityskatkos syntyy, kun hengitystie nielussa ahtautuu kokonaan estäen hengitysilman virtaamisen keuhkoihin. Katkoksen kesto voi olla sekunneista jopa puoleentoista minuuttiin. Katkos päättyy usein korahdukseen ja nukkujan havahtumiseen.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Hoitamaton uniapneatauti johtaa merkittävään sydän- ja verisuonitautiriskiin.

Hoitamaton uniapneatauti johtaa merkittävään sydän- ja verisuonitautiriskiin. Uniapneapotilaalla on moninkertainen riski sairastua verenpainetautiin ja aikuistyypin sokeritautiin.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Uniapnean aiheuttamia tavallisia oireita ovat muun muassa suun kuivuus aamulla, yöhikoilu, lisääntynyt öinen virtsaamistarve, sydämen rytmihäiriöt, impotenssi, muistihäiriöt, masennus ja jatkuva väsymys.

Miten uniapneaa hoidetaan?

Ylipaino on tärkeä uniapneataudille altistava riskitekijä. Joka kolmas uniapneapotilas on kuitenkin normaalipainoinen. Lievän uniapnean hoidossa ylipainon pudottaminen on ensisijaista. Myös tupakoinnin lopettaminen, alkoholin käytön vähentäminen ja selinmakuulla nukkumisen estäminen auttavat usein.

Joskus myös kookkaiden nielurisojen poisto voi auttaa hengittämistä. Kuorsauskisko tai apneakisko ovat nimityksiä erityiselle hampaissa pidettävälle kojeelle, jonka avulla alaleukaa tuetaan unen aikana pysymään paremmin paikallaan. Kun alaleuka pysyy edempänä, kieli ja pehmeä kitalaki eivät pääse tukkimaan hengitysteitä.

Keskivaikea ja vaikea uniapneatauti hoidetaan ylipainehengitys- eli CPAP-laitteella.

Keskivaikea ja vaikea uniapneatauti hoidetaan ylipainehengitys- eli CPAP-laitteella. CPAP-hoidossa käytetään nukkuessa nenän tai suun ja nenän päällä pidettävää maskia, johon ohjataan letkun ja lähes äänettömän kompressorin avulla kevyesti paineistettua ilmaa, joka pitää ylemmät hengitystiet avoimina. CPAP on lyhenne englanninkielisistä sanoista Continuous Positive Airway Pressure.

Mistä saa apua?

Lääkärin lähetteellä tutkimuksiin pääsee sairaaloiden uniyksiköissä, keuhkosairauksien poliklinikoilla ja kliinisen neurofysiologian yksiköissä. Itse kotona tehtäviä yöpolygrafiatutkimuksia tarjotaan monista terveyskeskuksista ja yksityisiltä lääkäriasemilta. Helppokäyttöinen yöpolygrafialaite rekisteröi yhden omassa sängyssä nukutun yön aikana hengitysilman virtauksen, hengitysliikkeet ja veren happipitoisuuden.

Asiantuntijana uniapneaan erikoistunut korva-, nenä- ja kurkkusairauksien erikoislääkäri, dosentti Miikka Peltomaa korvalääkärikeskus Ainosta Järvenpäästä.

Lähteitä: Terveyskirjasto, www.uniapnea.fi, www.uniapnea.info, www.nukkuaino.fi

Lue myös:

Lue lisää uniongelmista täällä.

CPAP laitteeseen tottumiten vei usean kuukauden, unen laatu parani. Laitteen uhrina ei haittaa, mutta maski joskus vuotaa ja puhaltaa ilmaa silmille. Kannattaa käyttää. Lomalla olin sähköttömällä mökillä ilman laitetta ja päivisin paljon väsyneempi olo.

CPAP-laite ei todellakaan ole äänetön. Kopan pitäminen naamalla on ahdistavaa eikä sen kanssa pysty nukkumaan. Ihmeellistä, ettei parempaa hoitokeinoa ole löydetty.

Sisältö jatkuu mainoksen alla