Lehdissä ja televisio-ohjelmissa hehkutetaan, kuinka painonpudotus onnistui personal trainerin eli PT:n kanssa tai kuinka tämä auttoi pysyvän liikuntakipinän sytyttämisessä. Mutta onko PT:stä todella hyötyä?

1. Mikä on personal trainer?

Personal trainer (PT) on henkilö, joka suunnittelee asiakkaalle tämän tavoitteiden mukaisen liikuntaohjelman ja ruokavalion. Hän ohjaa asiakasta terveydelliseen elämäntapamuutokseen: neuvoo ja motivoi, jotta tämä saavuttaisi tavoitteensa, on se sitten painonpudotusta, parempaa jaksamista tai liikunnan lisäämistä. Jatkokouluttautuneet treenarit osaavat lisäksi ohjata asiakastaan stressinhallinnassa, elämän hallinnassa yleensä ja muissakin terveyteen vaikuttavissa asioissa.

2. Miten uusi ammattikunta on syntynyt?

Personal training syntyi vähitellen osana fitness-trendiä Yhdysvalloissa 1970- ja 80-luvuilla. Sieltä se on tullut Suomeen 1990-luvun lopulla, ja FAF eli Fitness Academy of Finland aloitti koulutukset ensimmäisenä Suomessa 1997.

3. Ketkä ovat treenareiden asiakkaita?

Useimmat haluavat apua painonpudotukseen tai säännöllisen liikunnan aloittamiseen. Jotkut hakevat sopivaa liikuntalajia, joka korjaisi tai kuntouttaisi mahdollisia ryhtiongelmia tai tuki-ja liikuntaelinvaivoja. Asiakkaissa on enemmän naisia kuin miehiä.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Lue myös: Pömppö ei häviä – onko mitään tehtävissä?

4. Mitä PT:n kanssa tehdään?

Ensimmäisellä kerralla PT haluaa tietää asiakkaan liikunta- ja terveyshistorian pääpiirteittäin sekä tämän tavoitteet: haluaako asiakas pudottaa painoaan, oppia liikkumaan säännöllisesti vai kenties parantaa lihasvoimaansa. PT voi tehdä asiakkaalle myös kuntotestin ja kehonkoostumusmittauksen tai kartoittaa hänen terveyskuntoaan yksinkertaisilla lihasliikkeillä. Kaikkien näiden tietojen perusteella PT tekee liikunta- ja ruokavaliosuunnitelman, johon hän perehdyttää asiakkaansa treenausjakson kuluessa. Tapaamisissa PT ohjaa asiakasta tekemään liikkeitä oikein ja motivoi tätä ohjelman noudattamiseen. Asiakas toteuttaa suunnitelmaa osin yhteisissä tapaamisissa, osin itsenäisesti.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosittelemme: 6 klassikkodieettiä ja asiantuntijan analyysit

5. Kuka saa käyttää nimikettä personal trainer?

Periaatteessa kuka vain, mutta alan uutta nimikettä APT® saa käyttää vain auktorisoitu personal trainer. Auktorisointi luotiin, jotta asiakkaat voisivat varmistua ostamansa palvelun laadusta. Auktorisoitu personal trainer eli APT® on käynyt tietyt kriteerit täyttävän koulutuksen tai hänellä on liikunta-alan peruskoulutuksen lisäksi riittävästi kokemusta personal trainingistä. Auktorisoidut PT:t löytää Suomen kunto- ja terveysliikuntakeskusten yhdistyksen SKY ry:n sivuilta.

6. Minkälainen koulutus ATP®:llä on?

Monilla personal trainereilla on liikunnan alan peruskoulutus: hän voi olla liikunnanohjaaja, fysioterapeutti, hieroja tai liikuntatieteiden maisteri. Sen lisäksi hän on opiskellut PT-koulutuksessa anatomiaa, fysiologiaa, kuntoharjoitttelua ja -testausta sekä ravitsemusta. Hän on perehtynyt vuorovaikutukseen ja motivointitekniikoihin. Hänella on taitoa neuvoa myös erityisryhmiä, kuten esimerkiksi diabetesta sairastavia tai tuki- ja liikuntaelinvaivoista kärsiviä. Hän osaa tarvittaessa suositella asiakasta käymään lääkärillä ennen kuntoilun aloittamista. ATP® voi olla myös liikunnanohjaaja tai fysioterapeutti, joka on toiminut jo niin pitkään personal trainerina, että hänet katsotaan olevan ammattitaitoinen treenari.

7. Miten löydän itselleni sopivan treenarin?

Useimmissa kuntokeskuksissa on PT-palveluja tarjolla, ja kun siellä kertoo, mihin tarkoitukseen treenaria tarvitsee, kuntokeskuksen henkilökunta osaa suositella sopivaa. Monet treenarit työskentelevät yksityisinä yrittäjinä, ja heidän esittelyjään löytää netistä. Voi kysellä tutuilta ja ystäviltä, sillä hyvistä treenareista kerrotaan aina eteenpäin. Kannattaa etsiä PT:tä, jolla on kokemusta samasta asiasta, johon hakee apua. Intuitio on hyvä mittari: miltä treenarin kohtaaminen tuntuu? On tärkeää, että treenarin kanssa tulee juttuun. Ennen kuin teet sopimuksen, tarkista, että PT on auktorisoitu. Siten saa varmasti ammattitaitoista ohjausta.

Mielenkiintoinen artikkeli: Näin paljon "terveelliset" herkut sisältävät sokeria

8. Mitä hyötyä PT:n palveluista on?

PT:llä on tietoa siitä, miten asiakkaan kannattaa kuntoilla ja miten syödä, jotta hän voisi paremmin. Uusien kuntoilu- tai ruokailutottumusten sisäistäminen on helpompaa kuin omin päin, ja tuloksia tulee nopeammin. Ammattilaisen kanssa kuntoilun aloittaminen on myös turvallisempaa. Hän osaa neuvoa oikeat liikkeet ja oikean tavan liikkua, jotta vältetään riski saada rasitusvammoja.

"Ammattilaisen kanssa kuntoilun aloittaminen on myös turvallisempaa."

9. Mitä PT:n palkkaaminen maksaa?

Kymmenen tapaamista sisältävän sopimuksen hinta on usein 700 euron paikkeilla. Yhden tapaamisen hinta vaihtelee 40–80 euron välillä sen mukaan, miten pitkä sopimus on tehty. Lyhyiden sopimusten hinta tapaamista kohden on kalliimpi kuin pitkien sopimusten. Jotkut keskukset tarjoavat PT-palveluja porukalle, vaikkapa kahden tai kolmen ihmisen ryhmälle, ja se tulee edullisemmaksi.

10. Lopahtaako liikkumisinto saman tien kun PT-jakso päättyy?

Yleensä ihmiset, jotka hakevat PT:n palveluja, ovat jo ehtineet pohtia elämänmuutosta itsekseen, ja siten motivaatio on jo valmiiksi melko hyvä. Valmentajan läsnäolo pitää motivaatiota yllä, mutta hyvä PT auttaa asiakastaan sisäistämään kevyemmän ruokavalion tai uuden tavan liikkua. Hänen pitää tavallaan osata tehdä itsensä tarpeettomaksi. Valmennussuhdetta voi aina jatkaa, jos tuntee, että treeniapu on edelleen tarpeen.

Kysymyksiin vastasi FAF Finlandin koulutuspäällikkö Eero Simojoki.

Lisätietoa: Suomen kunto- ja terveysliikuntakeskusten yhdistyksen SKY:n sivut: sky-ry.fi.

Tärkeää! THL:n ravintoguru: "Syöminen kiihdyttää aineenvaihduntaa – erityisesti nämä ruoat"

Kysely

Haluaisitko oman personal trainerin?

Kyllä
Kyllä
100.0%
En
En
0%
Ääniä yhteensä: 21
Sisältö jatkuu mainoksen alla