Luonnon terveysvaikutuksia nivovat bisnekseensä myös yksityiset hoiva-alan yritykset.

Luonnolla on luultua suurempi vaikutus terveyteen – erityisesti masennusten ja muistisairauksien ehkäisyyn ja omahoitoon.

Ikäinstituutissa tehtyjen havaintojen mukaan, mitä heikommassa kunnossa ihminen on, sitä enemmän hän kaipaa luontoon ja voi ulkoilusta hyötyä.

Kuinka paljon täytyy ulkoilla? 

Ikäinstituutin vanhempi tutkija ja dosentti Erja Rappe on tutkinut ulkoilun vaikutusta ikääntyneiden hyvinvointiin. Rappen mukaan jo 10–15 minuutin oleskelu luonnossa tuottaa terveyshyötyjä. Kesällä on hyvä kuljeskella ulkona pihalla, puistoissa, rannoilla.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

– Luonnolla on elvyttävä vaikutus. On tutkittu, että luonnon elvyttävät vaikutukset näkyvät muun muassa verenpaineen ja sykkeen laskuna, stressitason madaltumisena ja vastustuskyvyn parantumisena. Lisäksi luonto innostaa liikkumaan, Rappe kertoo.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Uusi lääke masennuksen hoitoon

Luonnon hyvinvointivaikutusten on havaittu vaikuttavan positiivisesti erityisesti muistisairaiden ja masentuneiden vanhusten elämänlaatuun. Rappen mukaan laitos- ja palveluhoidossa olevat vanhukset kokevat itsensä sitä terveemmiksi, mitä enemmän he pääsevät ulkoilemaan.

Muistisairaiden vanhusten kognitiiviset kyvyt ja mieliala paranevat, kun he pääsevät ulos. Masentuneet vanhukset puolestaan rauhoittuvat ja heidän mielialansa kohenee.

– Voisi jopa ajatella, että ulkoilua turvalliseksi koetussa, viihtyisässä ympäristössä voitaisiin käyttää masennuslääkkeenä, Rappe summaa.

Suomeen luvassa teemallisia hoivakoteja

Hoiva-ala etenkin yksityisellä puolella on herännyt vastaamaan ikäihmisten yksilöllisiin tarpeisiin, esimerkiksi haluun ulkoilla.

Esimerkiksi Attendo on avannut Ulkoilu & Puutarha -teemakodin ikääntyneille  Espoon Olariin.

– Attendolla on useita teemakoteja Ruotsissa ja niistä on saatu erittäin hyviä tuloksia. Halusimme kokeilla tätä myös Suomessa. Teemallinen hoivakoti tuo vaihtelua tämän hetken perushoivakotitarjontaan, Attendon laatu- ja kehitysjohtaja Paula Pohto-Kapiainen kertoo.
 
Vastaavia on tekeillä Ouluun ja Jyväskylään.

Taustaa: Geriatrian professori Jaakko Valvanne puolustaa omatoimisuutta.
 

No ei tässä kyllä mitään yllättävää ollut. Tämän tietää jokainen, joka joskus elämässään on kävellyt luonnossa.

Ihmisillä elämä helpottuisi hirveästi yhden ainoan kirjan lukemisella, eli Kimmo Takasen kirjoittamalla kirjalla Tunne lukkosi, Vapaudu tunteiden hallinnasta. Oma tunne maailmamme on itsemme kaikkein pahin vihollinen, koska tunteemme ohjaavat elämäämme. Kun tumme maailmamme on lapsuudessa mennyt väärille raiteille, niin kärsimme tuosta asiasta läpi elämämme, aina siihe asit kunnes ymmärrämme tuon asian ja alamme korjaamaan tuota asiaa.

Kun luin tuon kirjan ensimmäinen asia minkä huomasin tapahtuvan oli ahdistuksen katoaminen. Ymmärsin mistä elämässäni ja varsinkin tunne-elämässäni oli kyse. Hyvin yksikertaisesta asiasta on kyse Kukaan ihminen ei voi elää elämäänsä JÄRJEN voimalla koska tuo on ihmiselle täyttä mahdottomuutta. Elämä olisikin hirveän helppoa jos tuohon kykenisi. Mutta kun tunne-elämämme ohjaa elämäämme, ihmissuhteitamme ja kaikkea sitä mitä ihmisinä olemme jne... Elämä ei olekkaan niin helppoa ja yksinkertaista.

Sisältö jatkuu mainoksen alla