Moni napsii särkylääkkeitä ja juoksee hieronnassa niskakipunsa vuoksi, usein turhaan. Kivusta pääsee eroon yhdellä konstilla.

Kaikkein tehokkain kroonisen niskakivun hoito on tarpeeksi pitkään jatkuva niska-hartialihasten voimaharjoittelu, toteaa niskakipua tutkinut dosentti ja ylilääkäri Jari Ylinen Keski-Suomen sairaanhoitopiiristä.

– Se vähentää kipua ja parantaa niskan liikkuvuutta, Jari Ylinen sanoo.

Hyvä yleiskunto on aina hyvä asia, mutta sen kohottaminen ei tutkimusten mukaan riitä parantamaan pitkäaikaista niskakipua. Myöskään venyttelystä tai erilaisista rentoutusharjoitteista ei ole todettu olevan pysyvää apua kuin pienelle osalle niskaoireista kärsiviä potilaita.

Niskakipu helpottaa säännöllisellä harjoittelulla

Tutkimuksessa on osoitettu, että tehokkaalla, vuoden kestävällä harjoittelulla niskakipuisen voimataso nousee yli terveiden verrokkihenkilöiden. Harjoittelun teho oli tutkimuksessa 80 prosenttia niskalihasten maksimivoimasta.

Haluatko tietää lisää lihasvoimasta?

– Niskakipuisilla niskalihasten verenkierto ja niiden hapensaanti on huonompi kuin oireettomilla. Tämä johtuu lihasten toiminnan heikkenemisestä, ja heillä esiintyy niskalihasten surkastumaa ja niiden korvautumista rasvakudoksella.

Lihasharjoittelu auttaa palauttamaan lihaksen aineenvaihduntaa ja rakennetta. Pari kertaa viikossa toteutettu treeni riittää lisäämään niskalihasten voimaa, mutta paras vaikutus saadaan, jos niskakipuinen pääsee harjoittelemaan kolme kertaa viikossa.

Mistä niskakipuinen sitten saa hyvät ohjeet harjoitteluun?

– Fysioterapeutti laatii lihaskunto-ohjelman, jota noudattamalla niska kuntoutuu. Fysioterapeutteja on terveyskeskuksissa ja yksityisissä lääkärikeskuksissa.

Niskakipu on koko kansan vaiva

Noin 70 prosenttia suomalaisista kärsii niskakivusta jossain vaiheessa elämäänsä, ja viimeisen kuukaudenkin aikana jopa 40 prosenttia on kokenut sitä. Pitkäaikainen niskakipu vaivaa seitsemää prosenttia naisista ja viittä prosenttia miehistä.

Vaiva on yleinen, kiitos staattisten työasentojen, joihin valtaosa työntekijöistä jämähtää toimistoissa istuessaan. Niskaongelmille altistavat myös huono kunto ja ryhti.

Näin saat hyvän ryhdin

Miten akuuttia niskakipua voi hoitaa?

– Lievään kipuun sopii apteekista saatava kylmägeeli. Kovempaan kipuun voi kokeilla jääkaapissa tai pakastimessa säilytettävää kylmäpakkausta. Jos käytössä on pakastimessa viilennettävä pakkaus, se kannattaa kääriä ensin märkään pyyhkeeseen ja laittaa sitten vasta iholle, ettei tule paleltumia, Jari Ylinen neuvoo.

Kylmä rentouttaa lihasta, ja kun se kylmän jälkeen taas pääsee lämpenemään, verenkierto lihaksessa lisääntyy, mikä helpottaa kipua. Myös venyttelyä kannattaa kokeilla.

Akupunktio, hieronta sekä erilaiset manipulaatiohoidot helpottavat kipua, mutta yleensä vain hetkellisesti. Jos kivun syylle ei tee mitään, sillä on taipumus palata.

Äkilliseen kipuun voi käyttää parasetamolia tai tulehduskipulääkettä, jos kylmää ei ole käytettävissä tai on sellaisessa paikassa, että ei kehtaa ryhtyä venyttelemään.  

Oikeanlainen siivous on hyvää arkiliikuntaa, mutta väärät asennot tekevät selän kipeäksi. Selkäliiton vinkeillä joulusiivous sujuu vikkelästi ja selkä säästyy.

  1. Siivoa päivällä. Välilevyt ovat aamuisin pulleimmillaan ja siten herkempiä vaurioitumaan. Jos on pakko siivota aamulla, tee muutama lämmittelyliike ennen kuin aloitat siivouksen.
  2. Suunnittele ja jaa työt. Siivoa pienissä erissä ja useampana päivänä. Yhden rysäyksen suursiivous ei tee hyvää selälle. Jaa siivoustehtäviä perheenjäsenten kesken.
  3. Muista tauot. Lepuuta selkää istumalla välillä. Voit myös käydä lattialle pitkäksesi ja nostaa polvet 90 asteen kulmaan tuolin päälle.
  4. Kerää tavarat lattialta ennen imurointia, niin vältyt kyykistelyltä imuroinnin aikana.
  5. Säädä imurin tanko niin pitkäksi, että voit imuroida selkä suorassa.
  6. Käytä hyviä siivousvälineitä, kuten jatkovarrellisia harjoja tai moppia. Siten vältyt alaselän pyöristymiseltä ja saat pidettyä hartiat alhaalla.
  7. Siivoa molemmilla käsillä. Niin vältät rasittamasta kehon toista puolta ja kättä liikaa, ja selkään tulee kiertoliikettä kummallekin puolelle.
  8. Opettele oikea nostotekniikka. Kun koukistat nostaessasi polvia ja lonkkia, alaselkään jää luonnollinen notko ja et riko selkääsi. 
  9. Tee joskus kumarrukset ja nostot yhdellä jalalla. Näin saat voimaharjoitusta jalan lihaksille ja alaselän asento pysyy luonnollisena.
  10. Laita turhat tavarat kiertoon. Kun kotona on vähemmän tavaraa, aikaa ei kulu jatkuvaan järjestelyyn. Mitä vähemmän tavaraa, sitä vähemmän siivottavaa.  

Lähde: Selkäliitto

Ylellinen, jännittävä tuoksu kohottaa juhlan ja arjen – ja on myös oivallinen joululahja. 


Carolina Herrera Good Girl, EdP 30 ml, 69 e

Itämainen, tumma ja aistillinen tuoksu, jossa jasmiininkukkaa, tuberoosaa, suklaata, tonkapapua, mantelia ja kahvia.

Dolce & Gabbana The One, EdT 50 ml, 79 e

Lämmin ja itämainen kukkaistuoksu,joka avautuu raikkaalla mandariinin, bergamotin ja persikan yhdistelmällä. Sydäntuoksussa jasmiinia, kieloa,  valkoista liljaa sekä luumua. Lopputuoksussa vetiveriä, meripihkaa, myskiä ja vaniljaa.


Jean Paul Gaultier Scandal, EdP 50 ml, 89 e

Makea ja naisellinen tuoksu, jossa mukana lämmintä hunajaa, raikasta veriappelsiinia, puista patsulia sekä yllättävää gardeniaa.


Yves Saint Laurent Mon Paris Collector Edition, EdP 50 ml, 79 e

Pionia, valkoista myskiä ja patsulia sisältävä chypre-tuoksu upeassa keräilypullossa, saatavilla rajoitetun ajan.


Prada La Femme Intense, EdP 100 ml, 111 e

Aistikas ja itämainen tuoksu, jonka ytimessä tuberoosaa, Ylang-Ylangia  ja patsulia.
Christian Dior J’adore L’Or, EdP 40 ml, 164 e

Vietelevä ja harmoninen yhdistelmä kukkia ja itämaisia tuoksuja. Mukana toukoruusua, jasmiinia, vaniljaa, tonkapapua ja Grassen nerolia.


Lancôme, La Vie Est Belle Eclat, EdP, 30 ml, 58 e

La vie est Belle -tuoksuperheen uusin jäsen. Se on upea ja hempeä kukkaistuoksu, jonka sydäntuoksuna pirskahteleva appelsiininkukka ja bergamotti.


Calvin Klein Obsessed for women,  EdP 30 ml,  53 e

Kukkainen tuoksu, avautuu orvokin terälehtien raikkaalla tuoksulla. Sydäntuoksussa valkoista laventelia.  Myskin pehmeät vivahteet viimeistelevät tuoksun.

Marc Jacobs, Decadence Eau So Decadent, EdT 50 ml,  82,00 e.

Kevyt, ilmava ja ylellinen tuoksu. Pitää sisällään mm. hedelmiä, kukkia, kuten jasmiinia, magnoliaa, kieloa, päärynää, mustaherukkaa ja valkoista meripihkaa. Sopii niin päivä- kuin iltatuoksuksi.


L´occitane Terre de Lumière, The Gold Edition, EdP 50 ml, 69 e

Kuvittele Kultainen hetki ennen auringonlaskua. Energisten ja aromaattisten ensituoksujen jälkeen tuoksu muuttuu laventelin, hunajan ja mantelin herkiksi tuoksuiksi eteläisestä Ranskasta.


Emporio Armani Because It's You, EdP 30ml 53 e

Kukkaishedelmäinen tuoksu, jossa ruusutiivisteen ja nerolin kukkaisuus yhdistyvät vadelman hedelmäisyyteen.

Elizabeth Arden, White Tea, 50 ml, 40 e

Hienostunut, rauhoittava ja yksinkertainen tuoksu, joka pitää sisällään mm. raikasta mandariinia, valkoisen teen uutetta, turkkilaista ruusuöljyä ja kolmea rauhoittavaa myskiä.

MiehilleHugo Boss Man of Today Edition tuoksu 50 ml, 73 e

Menestyvän miehen klassikkotuoksu, jossa hurmaavat omenan ja sitruksen lisäksi seetripuu ja vetiver. Limited Edition -pakkaus on vuoden 2017 kunnianosoitus uudelle Man of Today -kampanjalle.
Emporio Armani Stronger With You, EdT 30ml 53 e

Itämainen tuoksu luovalle, karismaattiselle ja huumorintajuiselle miehelle, jossa seetripuun metsäisyys yhdistyy rosé-pippurin ja salvian mausteisuuteen.

Prada L'Homme Intense,  EdP 50ml, 88 e

Puinen ja aromaattinen tuoksu, joka avautuu meripihkalla. Sydäntuoksussa patsulia ja    pohjatuoksussa santelipuuta ja paahdettua tonkapapua.    


Paco Rabanne Pure XS EdT,  50 ml, 65 e

Yhdistelmä kirpeän raikasta inkivääriä ja pehmeää vaniljaa. Tuoksu on samalla  lempeä ja voimakas.
Calvin Klein Obsessed for men, EdT  75 ml,  60 e

Aromaattinen tuoksu, joka saa voimakkuutensa mustasta vaniljasta. Mukana myös meripihkaa, setripuuta ja ambraa.

Yves Saint Laurent Y EdT 60 ml, 75 e

Moderni, metsäinen ja maskuliininen tuoksu, joka on samalla raikas ja voimakas.

Pullot ovat kuin pieniä taideteoksia.
Pullot ovat kuin pieniä taideteoksia.