Pannaanpa puntariin suomalaisen miehen terveys. Tilanne ei ole niin paha, kuin kuvitellaan, mutta paljon on vielä mysteerejä, kuten erektiohäiriöt, lyhyt eliniän odotus ja osteoporoosi.

 • 1 Miksi suomalaisilla miehillä on Pohjoismaiden lyhin eliniän odote 77, 5 vuotta?

  Elintavat ovat syynä miesten huonoon sijoittumiseen kansainvälisissä vertailuissa. Suomalaiset miehet ovat olleet kovapäisempiä hoitoon hakeutumisessa ja terveyssuositusten noudattamisessa kuin muut pohjoismaalaiset. Suomalaisilla miehillä on Pohjoismaiden lyhyin eliniän odote Grönlantia lukuun ottamatta.

 • 2 Vieläkö viina, tupakka, liikkumattomuus ja yksipuolinen ravinto tappavat suomalaisia miehiä?

  Miesten alkoholikuolemat ovat hieman vähentyneet suhteessa naisten alkoholista aiheutuviin kuolemiin. Yleisimmät miesten kuolinsyyt ovat kuitenkin edelleen elämäntapasidonnaisia: syövät, sydän- ja verisuonitaudit, diabetes sekä ylipaino. Mies tekee itsemurhan useammin kuin nainen.

 • 3 Lähes joka toinen mies kärsii erektiohäiriöistä, miksi?

  Erektiohäiriöön on vaikea löytää yhtä syytä. Häiriössä on sekä fyysinen että psyykkinen ulottuvuus, myös elämäntavoilla on suuri vaikutus. Tupakoiva, runsaasti alkoholia käyttävä, vähän liikkuva ja ylipainoinen mies on syrjäytymisvaarassa myös seksuaalisesti.
  Erektiota heikentävät diabetes, kohonnut kolesteroli ja lääkeaineet sekä verenpaine- ja sepelvaltimotauti. Psyyken puolella laukaisijoita on monia: ahdistus, masennus, stressi, uupuminen, paniikkihäiriö, itsesyytökset, huolet, pelot ja murheet. Psyykkisiin syihin lukeutuvat myös parisuhteen ongelmat kuten puhumattomuus, seksuaalisen mielenkiinnon hiipuminen sekä läheisyyden ja luottamuksen puute.

 • 4 Mistä johtuvat ikämiehen orgasmivaikeudet?

  Miehen orgasmi ja siemensyöksy ovat eri asioita. Mies voi saada orgasmin, mutta ei siemensyöksyä. Joissakin tilanteissa voi käydä niin, että miehen siemensyöksy suuntautuu ”taaksepäin” virtsarakkoon. Taaksepäin suuntautunut siemensyöksy voi johtua rakon kaulan sulkijalihaksen toimintahäiriöstä tai intiimialueen kirurgisista toimenpiteistä. Siemensyöksyn puuttuminen voi johtua diabeteksesta, MS-taudista tai selkäydinvammasta.
  Ikääntyvän miehen penis kaipaa enemmän ja kovempaa kosketusta kuin nuoremman. Tämä voi johtua testosteroniarvojen laskusta tai peniksen verenkierrollisista ongelmista.


  Lue myös: Enemmän seksiä, vähemmän sydänvaivoja: "Vaatii 2 orgasmia/viikko"

 • 5 Mitä kuuluu suomalaiselle miehelle töissä, perheessä, parisuhteessa?

  Pääsääntöisesti hyvää ja parempaan suuntaan ollaan menossa. Miehet uskaltavat erottua joukosta, eivätkä he aina käyttäydy perinteisten rooliodotusten mukaan. Miehet ovat yhä enemmän mukana perheen arjessa, ja he ovat valmiita näyttämään tunteitaan. Valitettavasti hyvinvointierot miesten välillä ovat suuria. Monet miehet kärsivät työttömyydestä ja yksinäisyydestä. Kaksikolmasosaa syrjäytyneistä on edelleen miehiä.

 • 6 Mikä miestä huolestuttaa ja miten siihen tulisi suhtautua?

  Isän ja isoisän rooli huolestuttaa montaa miestä. Lisäksi miehet hakevat tarvitse­miaan sosiaali- ja terveyspalveluja suhteellisesti harvemmin kuin naiset. Miehet ovat avunhakijoina suorastaan aliedustettuina. Miehisyydestä vallitsee edelleen melko yksi­puolinen sankarikuva, mikä voi ahdistaa miestä. Väkivallan kategorisesta kytkemisestä miehiin olisi luovuttava. Parisuhteessa miehen asema on muuttunut tasa-arvoisempaan suuntaan. Mutta nainen: kohtele miestä kuten toivoisit hänen kohtelevan sinua.

 • 7 Onko mies onnellisimmillaan yksin, miesporukassa vai parisuhteessa?

  Tuoreen tutkimuksen mukaan parisuhteessa elävät miehet ovat onnellisempia ja pitkäikäisempiä kuin yksinäiset miehet. Parisuhde tuo usein myös taloudellista vakautta, mikä sekin vaikuttaa onnellisuuteen. Parisuhteen merkitys korostuu etenkin eläkeläisten hyvinvoinnissa. Toinen tutkimustulos kertoo, että elämäntapamuutokset, kuten painonpudotus, onnistuvat miehiltä paremmin porukassa kuin yksin.

 • 8 Uusi miesten tauti on osteoporoosi. Mikä haurastuttaa miestä?

  Osteoporoosissa luu menettää lujuuttaan ja luunmurtumien vaara kasvaa. Murtumariski on suoraan suhteessa luuntiheyden vähenemiseen. Miehen luustoa haurastuttavat muun muassa tupakointi, perimä, testosteronivaje ja eturauhassyövän hoito sekä monet krooniset sairaudet ja lääkkeet, kuten kortisoni.

 • 9 Melkein joka toinen eläke­­­­­ikäinen mies syö D-vitamiinilisää. Ehkäiseekö se miehen osteoporoosia?

  Kyllä vain. Kalsium hidastaa luumassan vähenemistä ja saattaa myös vähentää nikamamurtuman uusiutumisriskiä. Kalsiumia saa parhaiten maitotuotteista ja kalasta. Jos maito ei maistu, päivittäinen 800 milligramman kalsiumlisä on tarpeen.
  D mahdollistaa kalsiumin ja fosfaatin imeytymisen luustoon ja turvaa siten luuston tärkeiden rakennusaineiden saannin. Osteoporoottisten murtumien vaara vähenee miehilläkin selvästi, kun D-vitamiinitasot ovat kohdillaan. Alle kuusikymppi­sille suositeltu päiväannos on 10 mikrogrammaa ja yli 60-vuotiaille 20 mikro­grammaa.
  8 kysymystä miesvaivasta: Tiedätkö milloin luusi alkavat hapertua?

 • 10 Mikä olisi miehelle käypää luuliikuntaa?

  Liikunta vahvistaa luita kaikenikäisillä, mutta eläkeikäiselle se on suoranainen luusuoja. Liikunta parantaa tasapainoa ja lihasten kuntoa ja ehkäisee sen vuoksi kaatumisten aiheuttamia murtumia. Älä stressaa lajista. Tärkeintä on, että liikut päivittäin. Jos haluat harrastaa luita tärisyttävää liikuntaa, sopivia lajeja ovat muun muassa erilaiset mailapelit, jumppa ja tanssi.

 • 11 Onko ikämiehen marssittava lääkäriin, jos epäilee kaatuessaan saaneensa vaikkapa vain hiusmurtuman?

  Ehdottomasti! Vasta murtuman sattuessa osteoporoosia yleensä aletaan epäillä. Kyse voi olla osteoporoottisesta murtumasta varsinkin silloin, jos kaatuminen kipeyttää lonkan, lantion, lannerangan, olan tai ranteen. Osteoporoosi löytyy DXA-nimisessä luuntiheysmittauksessa. Niitä tehdään myös yksityisesti, joten voit hakeutua mittaukseen varmuuden vuoksi.

 • 12 Miksi miesten on niin vaikea puhua tunteistaan?

  Yleisesti ajatellaan, että nainen on se, joka kaipaa keskustelua enemmän. Tämä stereotypia ei kuitenkaan aina pidä paikkaansa, sillä myös mies voi kaivata enemmän keskustelua parisuhteessa. Tämä johtuu siitä, että omaksumme keskustelukulttuurimme lapsuudenperheestämme. Hiljaisessa perheessä kasvanut puhuu parisuhteessakin vähemmän kuin pitkiin ja syvällisiin keskusteluihin jo lapsena tottunut.

 • 13 Mistä johtuu miehen virtsankarkailu?

  Heikot lantionpohjan lihakset aiheuttavat miehille virtsaamisen, ulostamisen ja seksuaalitoimintojen häiriöitä. Yli 60-vuotiailla miehillä on paljon lantionpohjan lihasten heikkoutta. Jopa noin joka neljännellä yli 70-vuotiaista miehistä esiintyy haittaavaa virtsanpidätyksen häiriötä.


  Mies, jumppaa alapäätä ja saat virtsankarkailun kuriin!

 • 14 Miksi miesten pissa­vaivoista puhutaan niin vähän?

  Suurimmalle osalle miehistä on uutta, että lantionpohjanlihasten häiriöt voivat olla myös heidän ongelmiensa takana. Nämä ongelmat voidaan kuitenkin ratkaista niinkin pienellä hoidolla kuin lantionpohjanlihasten harjoitteilla. Vaiva voi olla monelle häpeällinen, eivätkä he uskalla ottaa asia puheeksi ja siksi jäävät ilman hoitoa ja vertaistukea. Naisten lantionpohja on miesten lantionpohjaa heikompi ja vaurioituu helposti esimerkiksi synnytyksessä. Tämän vuoksi naisten lantionpohjan­lihasten treeni saa paljon enemmän huomiota.

 • 15 Mistä kertoo kohonnut PSA-arvo?

  PSA on lyhenne sanoista prostataspesifinen antigeeni. Se on prostatasolujen tuottama valkuaisaine, jota löytyy pieniä määriä veriplasmasta. Mitä suurempi prostata on, sitä suurempi on plasman PSA-pitoisuus. Iän mukana prostata kasvaa, jonka vuoksi myös viitearvojen yläraja melkein kaksinkertaistuu 56 ikävuoden jälkeen. PSA-arvo kohoaa selvästi yli viitearvojen, jos prostata suurenee huomattavasti eturauhasen hyvänlaatuisen liikakasvun seurauksena. Viitearvojen ylittyminen ei siis  aina merkitse syöpää.
  Eturauhasen syöpäsolut kyllä tuottavat PSA:ta, joten sen pitoisuus suurenee syövän yhteydessä. Mitä korkeampi PSA-arvo on, sitä suurempi on prostatasyövän mahdollisuus. Arvolla 4–10 g/l syövän mahdollisuus on noin 25 prosenttia ja arvon ollessa yli 10 g/l syövän mahdollisuus nousee runsaaseen 50 prosenttiin.

  Asiantuntijat ja lähteet: Osteoporoosista Fimean lääketurva- ja informaatioyksikön päällikkö ja osteoporoosin Käypä hoito -työryhmän puheenjohtaja Leo Niskanen. Miehen asemasta Kari Välimäki, Merimieskassa, Mika Gissler,THL, ja NOMESKON terveystilastot.
  Muut lähteet: etlehti.fi, Duodecim / Miesten tutkimuksia, Men´s Health, kaypahoito.fi ja Luuliitto.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla