Inkontinenssi- eli tutummin sanottuna pissasuojien myynti on kovassa kasvussa, mutta silti tämän tuotteen tarve ja sen aiheuttama ongelma on yhä suuri tabu suomalaisille.

Valtava tarjonta yllättää lähimarketissa: esillä on lähes 20 erilaista inkontinenssisuojaa, monta eri merkkiä. Miehille ja naisille omansa. On ohuita, paksuja sekä housumaisia suojia. Kokonainen suuri hyllyrivistö inkontinenssisuojia – enemmän kuin naisten kuukautissuojia.

Pissasuojille on kysyntää: K-kaupoistaan tuttu kauppakonserni Kesko ei paljasta tällä kertaa mitään myyntilukuja. Se kyllä kertoo myynnin jatkuneen tasaisen vahvana vuonna 2014. Aiemmin yhtiö on sanonut, että tuotteen markkina kasvaa vuosittain 5–10 prosenttia.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Viime vuonna erityisesti Keskon oman merkin, Pirkan inkontinenssisuojissa myynnin kehitys oli suurta, iloitsee Ruokakeskon tiedottaja Otto Heinonen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

– Osa myynnin kehityksestä tulee tuotevalikoiman laajentumisesta, mutta toisaalta myös kuluttajien ostokynnys on madaltunut. Tämä varmasti johtuu siitä, että tietoisuus tuotteesta on kasvanut ja se saa yhä uusia käyttäjiä, Heinonen sanoo.

Lue myös: Mies, jumppaa alapäätä ja saat virtsankarkailun kuriin

Myös S-ryhmästä kerrotaan lyhyesti, että inkontinenssisuojien myynti kasvaa tasaisen maltillisesti.

– Väestön ikääntyessä uskomme, että kasvu tulee jatkumaan.

”Naiset ovat tottuneet suojien käyttöön”

Virtsankarkailu on varsin yleinen ongelma jo nyt. Neljäsosa kaikenikäisistä naisista ja miehistä kärsii eriasteisesta virtsankarkailusta jossain elämänsä vaiheessa. Näin kertoo SCA:n brändijohtaja Annika Stendahl-Viitala. SCA valmistaa inkontinenssituotteita ja sen tunnetuin tuotemerkki on Tena.

– Naisilla muutoksia pidätyskykyyn aiheuttavat yleisimmin raskaus, synnytys ja vaihdevuodet. Taustalla on usein lantionpohjan lihasten heikentyminen. Virtsarakon hallintaa heikentävät myös esimerkiksi ylipaino, dementia, masennus, diabetes ja tulehdussairaudet, Stendahl-Viitala kertoo.

Mielenkiintoinen artikkeli
Pakko päästä pissalle! Kärsitkö sinäkin yliaktiivisesta virtsarakosta?

Miesten tavanomaisin virtsankarkailutyyppi on pakkoinkontinenssi. Muita miehillä yleisesti tavattuja inkontinenssimuotoja ovat ponnistuskarkailu ja ylivuotokarkailu; niiden taustalta löytyy usein suurentunut eturauhanen tai eturauhasleikkaus.

Virtsankarkailusta kärsii Suomessa yli 100 000 aikuista miestä. Silti suurin osa heistä ei Stendahl-Viitalan mukaan edes tiedä, että vaivaan on hoitokeinoja sekä erikokoisille ihmisille suunniteltuja suojia.

Virtsankarkailu nähdään yhä vaivana, josta on vaikea puhua, mainitsee Stendahl-Viitala.

– Naiset ovat tottuneet erilaisten suojien käyttöön, joten heille inkontinenssi ja sen hoitaminen ei ole mahdottoman kynnyksen takana. Miehille inkontinenssi on vielä häpeän aihe, eivätkä he siitä puhu edes läheisilleen. Toki esimerkiksi eturauhassairauden yhteydessä he voivat asiasta puhua hoitavan lääkärin kanssa.

Lääkäri vastaa: 6 kysymystä pissavaivoista

Miesten tabu x 4

  1. Joka neljäs mies kärsii virtsankarkailusta jossain vaiheessa elämässään.
  2. Parikymppisistä vain muutamalla prosentilla ilmenee karkailuongelma, mutta vaiva yleistyy iän myötä.
  3. Yli 70-vuotiaista miehistä joka kymmenettä vaivaa inkontinenssi.
  4. Yli 80-vuotiailla miehillä vaiva on joka neljännellä.
    Lähde: SCA:n teettämä kyselytutkimus

Oletko sinä kärsinyt tai kärsitkö vielä virtsankarkailusta? Miten olet saanut vaivan kuriin tai helpottanut elämääsi? Kerro ja keskustele aiheesta alla olevassa kommentointikentässä.

Mies sanoi ettei ikinä lähde "pakkohädän" takia lääkäriin eikä anna tutkia eturauhasta. Osti  luontaistuotetta Lääkärissä kyllä kannataisi käydä kun saisi  lääkityksen. Monet miehet vielä jotenki arenpia tälläisissä asioissa ja monilla lääkäriin meno muulloinkin  vaikeaa Mutta aina on mahdollista, että voi  olla jotain vakavanpaa ja hoidot olisi hyvä aloittaa jo alkuvaiheessa.Ettei pääsisi enemmän pahenemaan. Hyvä olisi käydä aina välillä vuositarkastuksessa. Eikös tällä periaatteella autojakin huolleta /korjata Taitaa käydä vanha sanonta , että jos mies saisi lapsia niin harvassa ainakin oilsi lapset

 

 

 

 

 

vieläkin vaietumpi on anaali-inkontinenssi eli ulosteen karkailu. Semmosen riesan voi ikäväksi kumppanikseen saada esim. vaikean synnytyksen, peräpukamaleikkauksen, syöpäsairauden tms. jälkiseurauksena. Meille on järjestö Finn-Ilcon alainen Anniko ja meitä kurssitettuja tukihenkilöitä useita. Kannattaa ottaa yhteyttä Annikoon. Yhteystiedot löytyvät Finn-Ilcon sivuilta tai suoraan Anniko.fi:sta.

 

Sisältö jatkuu mainoksen alla