Inkontinenssi- eli tutummin sanottuna pissasuojien myynti on kovassa kasvussa, mutta silti tämän tuotteen tarve ja sen aiheuttama ongelma on yhä suuri tabu suomalaisille.

Valtava tarjonta yllättää lähimarketissa: esillä on lähes 20 erilaista inkontinenssisuojaa, monta eri merkkiä. Miehille ja naisille omansa. On ohuita, paksuja sekä housumaisia suojia. Kokonainen suuri hyllyrivistö inkontinenssisuojia – enemmän kuin naisten kuukautissuojia.

Pissasuojille on kysyntää: K-kaupoistaan tuttu kauppakonserni Kesko ei paljasta tällä kertaa mitään myyntilukuja. Se kyllä kertoo myynnin jatkuneen tasaisen vahvana vuonna 2014. Aiemmin yhtiö on sanonut, että tuotteen markkina kasvaa vuosittain 5–10 prosenttia.

Viime vuonna erityisesti Keskon oman merkin, Pirkan inkontinenssisuojissa myynnin kehitys oli suurta, iloitsee Ruokakeskon tiedottaja Otto Heinonen.

– Osa myynnin kehityksestä tulee tuotevalikoiman laajentumisesta, mutta toisaalta myös kuluttajien ostokynnys on madaltunut. Tämä varmasti johtuu siitä, että tietoisuus tuotteesta on kasvanut ja se saa yhä uusia käyttäjiä, Heinonen sanoo.

Lue myös: Mies, jumppaa alapäätä ja saat virtsankarkailun kuriin

Myös S-ryhmästä kerrotaan lyhyesti, että inkontinenssisuojien myynti kasvaa tasaisen maltillisesti.

– Väestön ikääntyessä uskomme, että kasvu tulee jatkumaan.

”Naiset ovat tottuneet suojien käyttöön”

Virtsankarkailu on varsin yleinen ongelma jo nyt. Neljäsosa kaikenikäisistä naisista ja miehistä kärsii eriasteisesta virtsankarkailusta jossain elämänsä vaiheessa. Näin kertoo SCA:n brändijohtaja Annika Stendahl-Viitala. SCA valmistaa inkontinenssituotteita ja sen tunnetuin tuotemerkki on Tena.

– Naisilla muutoksia pidätyskykyyn aiheuttavat yleisimmin raskaus, synnytys ja vaihdevuodet. Taustalla on usein lantionpohjan lihasten heikentyminen. Virtsarakon hallintaa heikentävät myös esimerkiksi ylipaino, dementia, masennus, diabetes ja tulehdussairaudet, Stendahl-Viitala kertoo.

Mielenkiintoinen artikkeli
Pakko päästä pissalle! Kärsitkö sinäkin yliaktiivisesta virtsarakosta?

Miesten tavanomaisin virtsankarkailutyyppi on pakkoinkontinenssi. Muita miehillä yleisesti tavattuja inkontinenssimuotoja ovat ponnistuskarkailu ja ylivuotokarkailu; niiden taustalta löytyy usein suurentunut eturauhanen tai eturauhasleikkaus.

Virtsankarkailusta kärsii Suomessa yli 100 000 aikuista miestä. Silti suurin osa heistä ei Stendahl-Viitalan mukaan edes tiedä, että vaivaan on hoitokeinoja sekä erikokoisille ihmisille suunniteltuja suojia.

Virtsankarkailu nähdään yhä vaivana, josta on vaikea puhua, mainitsee Stendahl-Viitala.

– Naiset ovat tottuneet erilaisten suojien käyttöön, joten heille inkontinenssi ja sen hoitaminen ei ole mahdottoman kynnyksen takana. Miehille inkontinenssi on vielä häpeän aihe, eivätkä he siitä puhu edes läheisilleen. Toki esimerkiksi eturauhassairauden yhteydessä he voivat asiasta puhua hoitavan lääkärin kanssa.

Lääkäri vastaa: 6 kysymystä pissavaivoista

Miesten tabu x 4

 1. Joka neljäs mies kärsii virtsankarkailusta jossain vaiheessa elämässään.
 2. Parikymppisistä vain muutamalla prosentilla ilmenee karkailuongelma, mutta vaiva yleistyy iän myötä.
 3. Yli 70-vuotiaista miehistä joka kymmenettä vaivaa inkontinenssi.
 4. Yli 80-vuotiailla miehillä vaiva on joka neljännellä.
  Lähde: SCA:n teettämä kyselytutkimus

Oletko sinä kärsinyt tai kärsitkö vielä virtsankarkailusta? Miten olet saanut vaivan kuriin tai helpottanut elämääsi? Kerro ja keskustele aiheesta alla olevassa kommentointikentässä.

Vierailija

Yli 100 000 miehen terveyssalaisuus: ”Tästä häpeästä ei puhuta edes läheisille”

Mies sanoi ettei ikinä lähde "pakkohädän" takia lääkäriin eikä anna tutkia eturauhasta. Osti luontaistuotetta Lääkärissä kyllä kannataisi käydä kun saisi lääkityksen. Monet miehet vielä jotenki arenpia tälläisissä asioissa ja monilla lääkäriin meno muulloinkin vaikeaa Mutta aina on mahdollista, että voi olla jotain vakavanpaa ja hoidot olisi hyvä aloittaa jo alkuvaiheessa.Ettei pääsisi enemmän pahenemaan. Hyvä olisi käydä aina välillä vuositarkastuksessa. Eikös tällä periaatteella autojakin...
Lue kommentti
Vierailija

Yli 100 000 miehen terveyssalaisuus: ”Tästä häpeästä ei puhuta edes läheisille”

vieläkin vaietumpi on anaali-inkontinenssi eli ulosteen karkailu. Semmosen riesan voi ikäväksi kumppanikseen saada esim. vaikean synnytyksen, peräpukamaleikkauksen, syöpäsairauden tms. jälkiseurauksena. Meille on järjestö Finn-Ilcon alainen Anniko ja meitä kurssitettuja tukihenkilöitä useita. Kannattaa ottaa yhteyttä Annikoon. Yhteystiedot löytyvät Finn-Ilcon sivuilta tai suoraan Anniko.fi:sta.
Lue kommentti

Oikeanlainen siivous on hyvää arkiliikuntaa, mutta väärät asennot tekevät selän kipeäksi. Selkäliiton vinkeillä joulusiivous sujuu vikkelästi ja selkä säästyy.

 1. Siivoa päivällä. Välilevyt ovat aamuisin pulleimmillaan ja siten herkempiä vaurioitumaan. Jos on pakko siivota aamulla, tee muutama lämmittelyliike ennen kuin aloitat siivouksen.
 2. Suunnittele ja jaa työt. Siivoa pienissä erissä ja useampana päivänä. Yhden rysäyksen suursiivous ei tee hyvää selälle. Jaa siivoustehtäviä perheenjäsenten kesken.
 3. Muista tauot. Lepuuta selkää istumalla välillä. Voit myös käydä lattialle pitkäksesi ja nostaa polvet 90 asteen kulmaan tuolin päälle.
 4. Kerää tavarat lattialta ennen imurointia, niin vältyt kyykistelyltä imuroinnin aikana.
 5. Säädä imurin tanko niin pitkäksi, että voit imuroida selkä suorassa.
 6. Käytä hyviä siivousvälineitä, kuten jatkovarrellisia harjoja tai moppia. Siten vältyt alaselän pyöristymiseltä ja saat pidettyä hartiat alhaalla.
 7. Siivoa molemmilla käsillä. Niin vältät rasittamasta kehon toista puolta ja kättä liikaa, ja selkään tulee kiertoliikettä kummallekin puolelle.
 8. Opettele oikea nostotekniikka. Kun koukistat nostaessasi polvia ja lonkkia, alaselkään jää luonnollinen notko ja et riko selkääsi. 
 9. Tee joskus kumarrukset ja nostot yhdellä jalalla. Näin saat voimaharjoitusta jalan lihaksille ja alaselän asento pysyy luonnollisena.
 10. Laita turhat tavarat kiertoon. Kun kotona on vähemmän tavaraa, aikaa ei kulu jatkuvaan järjestelyyn. Mitä vähemmän tavaraa, sitä vähemmän siivottavaa.  

Lähde: Selkäliitto

Ylellinen, jännittävä tuoksu kohottaa juhlan ja arjen – ja on myös oivallinen joululahja. 


Carolina Herrera Good Girl, EdP 30 ml, 69 e

Itämainen, tumma ja aistillinen tuoksu, jossa jasmiininkukkaa, tuberoosaa, suklaata, tonkapapua, mantelia ja kahvia.

Dolce & Gabbana The One, EdT 50 ml, 79 e

Lämmin ja itämainen kukkaistuoksu,joka avautuu raikkaalla mandariinin, bergamotin ja persikan yhdistelmällä. Sydäntuoksussa jasmiinia, kieloa,  valkoista liljaa sekä luumua. Lopputuoksussa vetiveriä, meripihkaa, myskiä ja vaniljaa.


Jean Paul Gaultier Scandal, EdP 50 ml, 89 e

Makea ja naisellinen tuoksu, jossa mukana lämmintä hunajaa, raikasta veriappelsiinia, puista patsulia sekä yllättävää gardeniaa.


Yves Saint Laurent Mon Paris Collector Edition, EdP 50 ml, 79 e

Pionia, valkoista myskiä ja patsulia sisältävä chypre-tuoksu upeassa keräilypullossa, saatavilla rajoitetun ajan.


Prada La Femme Intense, EdP 100 ml, 111 e

Aistikas ja itämainen tuoksu, jonka ytimessä tuberoosaa, Ylang-Ylangia  ja patsulia.
Christian Dior J’adore L’Or, EdP 40 ml, 164 e

Vietelevä ja harmoninen yhdistelmä kukkia ja itämaisia tuoksuja. Mukana toukoruusua, jasmiinia, vaniljaa, tonkapapua ja Grassen nerolia.


Lancôme, La Vie Est Belle Eclat, EdP, 30 ml, 58 e

La vie est Belle -tuoksuperheen uusin jäsen. Se on upea ja hempeä kukkaistuoksu, jonka sydäntuoksuna pirskahteleva appelsiininkukka ja bergamotti.


Calvin Klein Obsessed for women,  EdP 30 ml,  53 e

Kukkainen tuoksu, avautuu orvokin terälehtien raikkaalla tuoksulla. Sydäntuoksussa valkoista laventelia.  Myskin pehmeät vivahteet viimeistelevät tuoksun.

Marc Jacobs, Decadence Eau So Decadent, EdT 50 ml,  82,00 e.

Kevyt, ilmava ja ylellinen tuoksu. Pitää sisällään mm. hedelmiä, kukkia, kuten jasmiinia, magnoliaa, kieloa, päärynää, mustaherukkaa ja valkoista meripihkaa. Sopii niin päivä- kuin iltatuoksuksi.


L´occitane Terre de Lumière, The Gold Edition, EdP 50 ml, 69 e

Kuvittele Kultainen hetki ennen auringonlaskua. Energisten ja aromaattisten ensituoksujen jälkeen tuoksu muuttuu laventelin, hunajan ja mantelin herkiksi tuoksuiksi eteläisestä Ranskasta.


Emporio Armani Because It's You, EdP 30ml 53 e

Kukkaishedelmäinen tuoksu, jossa ruusutiivisteen ja nerolin kukkaisuus yhdistyvät vadelman hedelmäisyyteen.

Elizabeth Arden, White Tea, 50 ml, 40 e

Hienostunut, rauhoittava ja yksinkertainen tuoksu, joka pitää sisällään mm. raikasta mandariinia, valkoisen teen uutetta, turkkilaista ruusuöljyä ja kolmea rauhoittavaa myskiä.

MiehilleHugo Boss Man of Today Edition tuoksu 50 ml, 73 e

Menestyvän miehen klassikkotuoksu, jossa hurmaavat omenan ja sitruksen lisäksi seetripuu ja vetiver. Limited Edition -pakkaus on vuoden 2017 kunnianosoitus uudelle Man of Today -kampanjalle.
Emporio Armani Stronger With You, EdT 30ml 53 e

Itämainen tuoksu luovalle, karismaattiselle ja huumorintajuiselle miehelle, jossa seetripuun metsäisyys yhdistyy rosé-pippurin ja salvian mausteisuuteen.

Prada L'Homme Intense,  EdP 50ml, 88 e

Puinen ja aromaattinen tuoksu, joka avautuu meripihkalla. Sydäntuoksussa patsulia ja    pohjatuoksussa santelipuuta ja paahdettua tonkapapua.    


Paco Rabanne Pure XS EdT,  50 ml, 65 e

Yhdistelmä kirpeän raikasta inkivääriä ja pehmeää vaniljaa. Tuoksu on samalla  lempeä ja voimakas.
Calvin Klein Obsessed for men, EdT  75 ml,  60 e

Aromaattinen tuoksu, joka saa voimakkuutensa mustasta vaniljasta. Mukana myös meripihkaa, setripuuta ja ambraa.

Yves Saint Laurent Y EdT 60 ml, 75 e

Moderni, metsäinen ja maskuliininen tuoksu, joka on samalla raikas ja voimakas.

Pullot ovat kuin pieniä taideteoksia.
Pullot ovat kuin pieniä taideteoksia.