Oravaa eivät pakkanen ja lumi pelota
Oravan hyppytelineitä - itse orava katosi kuvasta
Rhododendron käpertyy pysyäkseen lämpöisenä

Uutisissa kerrottiin ruotsalaisesta tutkimuksesta, jonka mukaan koiranomistajat elävät kauemmin kuin koirattomat. Yhdeksi syyksi pidempään ikään esitettiin koiranomistajien keskivertoa runsaampaa liikuntaa, säällä kuin säällä. Vaan viime päivinäpä pureva pakkanen on pitänyt poissa meidän kodin ohi säännöllisesti kulkevat lukuisat koiranulkoiluttajat. Koirilla on joskus päällään tossuja ja takkeja, mutta nekään eivät taida nyt auttaa.   

(Ilman koiraa kävelijöitä näkee hyvälläkin ilmalla harvoin meidän ikkunasta, koirattomat yleensä hölkkäävät. On myös koiria ilman taluttajia, karanneita siis. Näistä sitten ilmoitellaan puolin ja toisin naapuruston nettiviestiketjussa.)

'Keep warm, pysy lämpimänä' toivotellaan kaupan kassalla ja ystävien hyvästellessä. Tammikuun alhaiset lämpötilat eivät ole aivan tavattomia, lumi kuuluu meidän talveemme ja joka vuosi koetaan talvimyrskyjä, mutta tänä vuonna pakkanen on kestänyt erityisen pitkään ja se on ollut pureva. Viime viikon uutisissa oli joka päivä mainintoja erilaisista talviongelmista ja  myös -iloista, mikä on ollut vaihtelua valtakunnan politiikan uutisten lomassa. Talvi-ilma on tänäänkin sen verran ankara, että meidän kaupungissa on virallisesti kehotettu välttämään ulkona liikkkumista ja oleilemista. Pakkanen ei ole suomalaisittain kova, lämpötila on -15 celsiusastetta, mutta jäätävä tuuli lisää pakkasen vaikutusta - säätiedotuksessa sanotaan, että ilma tuntuu -20 -asteiselta. Suomessa asia hoidettaisiin vaatetuksella, mutta talvivaatetukseen eivät monet panosta laisinkaan, kulkevat ilman päähinettä ja kesälenkkareissa. Kun on auto ja parkkipaikat lähellä, ei ulkona joudu viipymään pitkiä aikoja, eikä talvikaan yleensä kestä monta päivää.

Pakkasen vuoksi kaikki lähipaikkakuntien koulut olivat eilen kiinni, mutta kirjastoja ja monitoimitaloja pidettiin auki, jotta koululaisilla ja muillakin olisi mahdollisuus mennä lämmittelemään. Monissa paikoissa tarjottiin myös lämmin ateria. Tällaisille suojatiloille on suuri tarve, sillä monen vähävaraisen perheen koti on talossa, jonka eristykset eivät läpäisisi suomalaisia normeja. Vaikka polttoaineiden hinta on halvempi kuin Suomessa, kylmän talven lämmityskustannuksia yritetään minimoida käytettävissä olevin keinoin, kuten pitämällä termostaattia koleusrajalla.

'Pommisyklonin' aiheuttamat talvimyrskyt Itärannikolla ovat olleet paljon pahemmat kuin meidän. Sään vuoksi olemme olleet yhteyksissä siellä asuviin sukulaisiimme tavallista useammin. Kun on pysyttävä sisätiloissa, on aikaa jutella puhelimessa ja kertoilla kaikki kuulumiset. 

Pommisykloni-ilmaisun keksijä ei kuulema enää käyttäisi sanaa pommi, koska pommi viittaa liikaa terrorismiin. Maan politiikan uutisissa tipahtelee pommeja joka päivä turtumiseen asti. Pikkupaukut saavat enää aikaan vain olkapäiden kohautuksen. Smalltalkissa politiikka on aiheena yhä harvemmin.

Mielenkiintokynnyksen ylitti kuitenkin uutinen uutuuskirjasta. Menneellä viikolla tuli myyntiin Valkoisen Talon toimintaa kuvaava 'Fire and Fury' -kirja, joka myytiin ensimmäisenä päivänä loppuun täälläkin kaikista alueen kolmesta kirjakaupasta. Kirjaa on kommentoitu niin paljon, että ehkä kaikki sen tarinat ovat tulleet kuultua. Politiikkaan väsyneestä lähipiiristäni en tiedä vielä ketään, joka olisi ostanut kirjan. Jotkut muut ovat ostaneet ja tuli ainakin todistettua, että ihmiset lukevat vielä kirjoja kirjoina.

 

Kommentit (0)

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Kirjoittaja joutui naimisiin Ameriikan maalle, New Yorkin valtion Rochesterin kaupunkiin, juurtui sinnekin ja rimpuilee nyt irti parinkymmenen vuoden jälkeen, eläkeiän kynnyksellä. Liian on paljon elämän täytettä saatavilla, mutta onhan Suomessakin.

Hae blogista

Sisältö jatkuu mainoksen alla