Loistava päivä kävellä vaaliuurnille kullankeltaisten ja tummanpunaisten vaahteroiden reunustamaa reittiä keskisuuren kaupungin esikaupungissa, New Yorkin valtion pohjoisosassa! 

Me (oikeastaan vain mieheni, en minä) äänestämme senioritalon ala-aulassa, noin kilometrin päässä meiltä. Tässä kaupungissa on tiheästi äänestyspaikkoja, jotka ovat helposti saavutettavissa paikoissa (mikä tarkoittaa erityisesti sitä että vieressä on käytettävissä paljon parkkipaikkoja), mutta äänestysaika voi olla joillekin ongelma. Vaalit ovat aina marraskuun ensimmäisenä tiistaina, joka on luonnollisesti useimmille työpäivä. Työnantajan ei tarvitse antaa vapaata käydä äänestämässä, mutta äänestyspaikat ovat sentään New Yorkin valtiossa auki aamukuudesta iltayhdeksään, joten useimmat ehtivät hoitamaan kansalaisvelvollisuutensa ennen tai jälkeen työpäivän. New Yorkin valtiossa ei ole varsinaista ennakkoäänestystä - joissakin osavaltioissa on - mutta pätevässä syystä, esimerkiksi äänestyspäivään osuvan työmatkan takia, voi anoa poissaolevan äänestyslippua, joka lähetetään kotiin ja postitetaan vaaliviranomaisille.

Äänestäminen ei ole yhtä helppoa kuin Suomessa, jossaHyvin jhyvän kokoiseen ympyrään laitetaan vain yksi numero. Täällä on jaossa 12 paikkaa: 3 liittovaltion, 7 osavaltion ja 2 paikallista, joillakin vaalipiireillä vieläkin enemmän. Äänestyslipukkeessa on pysyttävä rivillä ja osuttava oikeaan sarakkeeseen.

Hyvin jännittävää tämä on. 'Yleisradion' paikallinen asema alkaa pian lähettää koko illan jatkuvaa valtakunnallista ohjelmaa ääntenlaskusta kommentaattoreiden analyysien ja arveluiden siivittämänä. Tässä vaalipiirissä ei ole odotettavissa mitään mullistuksia, vaan useat vanhat poliitikot pitävät paikkansa. Meillä ei ole myöskään ollut mitään räiskyviä vaalikeskusteluja eikä ketään ole rajusti haukutukaan.  Silti jännitysmomentteja on ihan tarpeeksi koko maan lopputulosta odotellessa.

Aikaisempina vuosina on naapureillamme aina ja meilläkin joskus ollut ehdokkaiden vaalimainoksia nurmikoillaan, mutta tänä vuonna sain kävellä monta korttelia ennenkuin löysin nuo kolme, joista on kuvat ylhäällä. Niistä kaksi tuntuu olevan demokraattien ja yksi republikaanien kannattajien pihalla. Televisiomainokset tuntuvat olevan ylivoimaisesti yleisin tapa saada julkisuutta. 

On täällä muitakin puolueita kuin nuo kaksi suurta. Vaalilipukkeessa on yhdeksän, mutta eipä niistä juuri kuule vaalien jälkeen. Vihreä puoluekin on.

Meidän vaalipiirissä demokratia näyttää toimivan ja asiat sujuvat, mutta tämä on vain yksi kolkka suuressa valtakunnassa. Uutisissa on jo kuulunut raportteja pitkistä jonotuksista, äänestyskoneiden teknisistä ongelmista ja vaalikelpoisuuden todistamisen vaikeudesta. Voidaankohan sanoa, että ison maan demokratia toimii tilastollisesti, vaikkei ihan jokainen pääsekään ilmaisemaan mielipidettään?

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kommentit (0)

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Kirjoittaja joutui naimisiin Ameriikan maalle, New Yorkin valtion Rochesterin kaupunkiin, juurtui sinnekin ja rimpuilee nyt irti parinkymmenen vuoden jälkeen, eläkeiän kynnyksellä. Liian on paljon elämän täytettä saatavilla, mutta onhan Suomessakin.

Hae blogista

Kategoriat