Pikkupoikana tehty metsäretki sai Juha Laaksosen kiinnostumaan luonnosta. Sama pikkupoikamainen innostus saa hänet edelleen tutkimaan luontoa joka päivä.

Juha Laaksosen ääni on varmasti tuttu Radio Suomen luonto-ohjelmien kuuntelijoille. Ylen toimittajana hän on toiminut 1990-luvun alusta lähtien. Radiotyön ohessa Laaksonen on kirjoittanut useita tietokirjoja, joista vuonna 2004 ilmestynyt Kevät lintusaarella ja 2013 ilmestynyt Pihan linnut ja pöntöt on valittu vuoden luontokirjoiksi.

Intohimoinen luontoihminen on selvästi löytänyt itselleen unelmatyön.

– Minun on vähän vaikea erottaa ja työtä ja harrastusta toisistaan. Ehkä sen takia keksin itselleni oikean harrastuksen aloittamalla dekkareiden kirjoittamisen, kertoo Laaksonen.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Laaksosen kirjoittama Murha Lintusaaressa ilmestyi tänä vuonna. Dekkari on siitä poikkeuksellinen, että siinä on hieno piirroskuvitus.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Uusi laji päivässä

Laaksonen on luontoharrastajana ja -tuntijana laaja-alainen. Häntä kiinnostavat yhtälailla linnut, kasvit kuin hyönteisetkin. Nisäkkäitä hän kertoo suorastaan bongailevansa.

– Viime kesänä tein reissun nähdäkseni muflonin, eli villilampaan. 

Luontoinnostus pysyy yllä sen takia, että uutta opittavaa on aina.

– Laskin joskus, että jos tutustun joka päivä uuteen lajiin, riittää niitä silti koko eliniäkseni.

Laaksosella on omat suosikkilajinsa Suomen luonnossa. Näin hän niistä kertoo.

Pyrstötiainen

"Söpö kuvaa ehkä parhaiten pyrstötiaista. Se on hellyttävä ja hauskannäköinen lintu.

Varis taas on nokkela kaveri, jota on kiva seurata. Lisäksi kaikki pöllöt ovat upeita.

Vietän paljon aikaa merellä. Siellä olen oppinut pitämään haahkoista ja alleista. Muistan huhtikuisen aamun karulla majakkasaarella, kun oli aivan tyyntä, ja ainoa ääni oli haahkojen mouruna."

Tunturisopuli

"Nisäkkäät kiinnostavat minua kovasti. Tunturisopuli on väritykseltään kaunis. Lisäksi se on arvaamaton ja arvoituksellisen laji. Sopuleiden määrä vaihtelee suuresti. Vain harvoina vuosina niitä pääsee näkemään helpohkosti.

Viime kesänä vein kaverini, joka ei ollut koskaan sopulia nähnyt, Saanatunturille. Kiipesimme melkein huipulle asti ennen kuin sopuli tuli meitä vastaan. Se lymyili kivenkolossa, ja me otimme kuvia alle metrin päästä. Kaverini hihkui innosta kuin pikkupoika.

Metsäsopuli ja vesipäästäinen ovat myös hienoja lajeja."

Valkolehdokki

"Valkolehdokki on tyylikäs kasvi ja tuoksuu todella hyvältä. Se on myös presidentin suosikkikukka."

Ahven

"En tiedä saisinko valita suosikkikalaani maun perusteella, mutta ahven on erinomainen ruokakala. No, on se kyllä kaunis ja muutenkin hieno laji."

Rupikonna

"Mikä voisi olla hienompi kuin oikein näyttävä rupikonna. Se on mahtieläin."

Tammikehrääjä

"Yöperhoset ovat järjestään hirmuisen kauniita. Ne näyttävät nopeasti katsottuina kaikki samanlaisilta, harmailta ja joidenkin mielestä jopa vähän tylsiltä. Tarkemmin tutkittaessa niissä erottuu upeita kuvioita, jotka ovat kaikilla lajeilla erilaisia. Jos olisin muotisuunnittelija, ottaisin yöperhosista mallit. Niistä löytyvät kaikki maailman kuviot.

Jos yöperhosista pitää joku laji valit, niin sanotaan tammikehrääjä. Se tosin on on ruskeasävyinen."

3 xJuha Laaksonen radiossa

  1. Luonto-Suomi keskiviikkoisin klo 18.03, Radio Suomi
  2. Luontoilta kerran kuussa keskiviikkoiltaisin, Radio Suomi
  3. Luontoretki sunnuntaisin klo 8.10, Radio Suomi

 

 

 

Sisältö jatkuu mainoksen alla