Sillä, mitä juustoa syö, on todellakin väliä. Joissain juustoissa voi olla rasvaa jopa 44 prosenttia.
Rasvaisimpien juustojen kärkisijaa pitävät valko- ja sinihomejuustot. Vähärasvaisimpia ovat raejuustot.
Tämä ilmenee Kuluttajaliiton tuotevertailusivustolta, jonne on kerätty melkein 400 juuston tiedot. Sivulla voi vertailla juustoja, muun muassa suolan, vähäsuolaisuuden ja rasvaisuuden perusteella.
Suolaisimman juuston kunnian saa halloumtyyppinen grillijuusto, jossa suolaa on peräti 4,5 grammaa sadassa grammassa. Se on reilusti enemmän kuin tavallisessa meetvurstissa. Kolmen suolaisen juuston kärkeen mahtuu myös yksi savusulatejuusto ja yksi salaattijuusto.
Lue myös: Oletko jättänyt maitotuotteet pois? Harvalla suomalaisella on laktoosi-intoleranssi
Vähiten suolaa on mascarponessa ja raejuustoissa.
Eniten rasvaa
- 1. Valko-sinihomejuusto – Rainbow 44 g/100g
- 2. Valkohomejuusto – Rainbow 44 g/100g
- 3. Castello Marquis – Arla 42 g/100g
Vähiten rasvaa
- 1. Rasvaton raejuusto 0,3 % – Rainbow 0.3 g/100g
- 2. Raejuusto rasvaton HYLA – Valio 0.3 g/100g
- 3. Raejuusto 0,4% – X-tra 0.4 g/100g
Mielenkiintoinen artikkeli: Mistä kaikkialta saa kalsiumia?
Eniten suolaa
- 1. Apetina Grill & Pan – Arla 4.5 g/100g
- 2. Savusulatejuusto – Riitan Herkku 3.7 g/100g
- 3. Salaattijuusto – K-menu 3.5 g/100g
Vähiten suolaa
- 1. Mascarpone – Rainbow 0.1 g/100g
- 2. Raejuusto lakka laktoositon – Valio 0.2 g/100g
- 3. Raejuusto karpalo laktoositon – Valio 0.2 g/100g
Kaikkien juustojen tuotevertailut voit katsoa Kuluttajaliiton sivuilta.
Harmittaa tällaiset menneisyyden virheellisiin olettamuksiin perustuvat terveysartikkelit. Viime vuosikymmenien aikana on tehty useita kymmeniä riittävän kattavia ja laadukkaita tutkimuksia muutamista suosituimmista ruokavalioista. Yksiselitteisesti on ollut jo vuosikausia selvää, että runsasravainen ja vähähiilihydraattinen ruokavalio on tehokkain ruokavalio laihdutukseen. Vähärasvaisuuden kannattajat yrittivät vielä vähän aikaa sitten vedota terveysvaikutuksiin, vaikka vihdoin myönsivät rasvaisen ruokavalion laihdutusvaikutuksen. Kuitenkin kuluneen vuoden aikana jopa Amerikan ravitsemusterapeuttien kattojärjestö on päästänyt jopa tyydyttyneen rasvan "pannasta" ja kehoitti viranomaisia kiireesti siirtämään huomionsa "liiallisen" rasvan sijasta liiallisiin hiilihydraatteihin.
Tieteellisten tutkimusten ja tiedemiesten enemmistön mukaan laihduttajalle parasta olisi valita monilta osin päinvastaiset tuotteet, mitä Suomessakin viranomaiset ovat viimeiset vuosikymmenet suositelleet. Milloinkahan tällaiset tieteen nykykäsityksen vastaiset "piilorasvasta" varoittelevat artikkelit saataisiin loppumaan?
En syö juustoa lainkaan, miksi pitäisi! En juurikaan pidä vanhan mausta. Toinen syy on siinä, että hinnat ovat kohtuuttomat.