Meillä on perheessä kaikenlaista ruokarajoitusta. Yksi on gluteeniton, muutama laktoositon, yksi on allerginen kalalle ja yksi kasvissyöjä. Sitten vielä minä, joka nipotan, en voi sietää basilikaa, jo tuoksukin tekee pahaa. Muutama muukin inhokki löytyy, kuten esim. varsiselleri ja kookos. Kookoskermaa voin käyttää thaimaalaisessa kanakeitossa, maku peittyy aika hyvin vahvojen mausteiden alle. muuten kaikki kookokseen viittaavakin jää syömättä.
Poikani syntymäpäiville leivoin suolaisen piirakan, joka oli laktoositon ja gluteeniton. Plussaa olisi ollut myös lihattomuus, mutta sen unohdin.
Piirakan pohjaan sovelsin kolmea netistä löytämääni ohjetta, koska jääkaapissa oli parikin tuotetta, joiden parasta ennen päiväys oli jo mennyt, enkä raskinut heittää niitä menemään, kun olivat ihan kunnossa aistein todettuna.
POHJA:
125 g maitorahkaa
125 g margariinia tai voita
3½ dl jauhoja, käytin gluteenittomia vaaleita perusjauhoja
1/4 tl suolaa
1 tl leivinjauhetta
2 rkl vettä
n. ½ dl raastettua juustoa
TÄYTE:
Kinkkusuikaleita
Oliivirenkaita
Paprikasiivuja
Samaa juustoa raasteena kuin pohjaankin
Mustapippuria myllystä
PINNALLE:
2 dl kuohukermaa
2 munaa
Mustapippuria myllystä
Ripaus suolaa
Tee näin: Laita uuni lämpiämään. Pehmitä margariini ja sekoita se maitorahkan kanssa, mausta suolalla, Lisää kuivat aineet ja juustoraaste.
Mikäli taikina jää liian murumaiseksi, lisää pikkuhiljaa nestettä, pari rkl riittää. Taputtele taikina pyöreän uunivuoan pohjalle ja reunoille. Taikinaa oli helpompi käsitellä kun vähän kostutti kättä. Lisää täyte ja juustoraaste sekä muna-kerma seos.
Paista 200* n. 30-40 min. uunin alatasolla.
Pohjasta tuli mehukas ja maukas, pysyi hyvin koossa leikattunakin. Nuukana ihmisenä käytän kaikenlaiset jo päiväykset jättäneetkin ruuat, mikäli ovat haistaen ja maistaen ja silmin havaiten kunnossa. Piirakkaan voi laittaa jauhelihaa, kanaa tai kalaa, mitä mieli tekee, samoin kasviksia mitä löytyy, pehmenneetkin käyvät. Ei kun leipomaan vain!
Hyvä, maukas, ruokaisa piirakka ;) Kiitos!