Olen koko aikuisikäni neulonut, nuorena oli enemmän intoa kuin osaamista ja jopa sukat olivat mitä sattui. Muutama vuosi sitten jalkani murtui kun tupakalta tullessani liukastuin ja kaaduin jalan päälle. Olen pitkävihainen ihminen ja se oli viimeinen tupakkani. Alkoi vimmattu terapianeulominen, käsille piti saada tekemistä kun vierotusoireitani podin. Nykyisin ei tietenkään enää mitään vierotusoireita tule, sairastuin kuitenkin uuteen tautiin, "neuloosiin", pakkoneuloottisia oireita on päivittäin, joskus jopa useita kertoja päivässä. Yli sata paria sukia olen neulonut vuodessa ja muut pienneuleet siihen päälle vielä. Neulon myös kesällä, joskin vähemmän kuin talvisin, mutta kesälläkin kun herään varhain, pystyn tunnin pari neulomaan aamuisin. Telkkaria en edes osaa katsoa ilman neuletta.

Tänä talvena on pyydetty erityisen paljon vauvan villaisia neuleita. Tällä viikolla valmistuivat viimeisimmät. Aikaisemmin luulin, että on helppoa vain seurata ohjetta ja siitä se neule sitten syntyy, mutta ei se niin mene. Täytyy ensin valita ohje, siihen soveltuvat langat ja puikot ja sitten neuloa mallitilkku. 

Ja minunhan ei tarvitse mallitilkkua neuloa, ajattelin, niinpä ensimmäisestä vaatteesta tuli yhtä leveä kuin pitkäkin. harmitti vietävästi purkaa monen päivän työ. Nöyrryin vihdoin tekemään sen mallitilkun ja ystäväni avun turvin sain laskettua silmukkamäärät sopiviksi. Nyt kun muutaman neuleen olen tehnyt, huomaan jo aika varhain jos mitat heittävät. Kaikkein helpointahan olisi, jos tietyille langoille olisi suoraan omat ohjeensa, mutta ikävä kyllä harvoin se niin menee.

Vaikein vaihe työssä on viimeistely, nuorena monta työtä jäi kaapin perukoille, koska lankojen päättely ja saumojen ompelu ja jopa sileytys tuntuivat ylivoimaisen tympeiltä. Nyt löytyy sen verran itsekuria, että teen työn valmiiksi asti.

 

 

Kun hupparin sain valmiiksi, huomasin varanneeni lankoja liikaa, ninpä tein vielä slipoverin ja sukat, mutta aina vaan jäi lankoja joten samoihin sävyihin tuli pipokin.

Liivin ja hupparin ohjeen löysin Dropsin ilmaisohjeista, eli vauvaohjeet ja niistä 11-9 (en saanut linkitettyä sitä tähän). Molempia tietysti muokkasin hiukan, koska lanka ei ollut ihan samaa kuin ohjeessa, liivin tein pyöröpuikoilla hihanaukkoihin asti ja samoilla silmukkamäärillä kuin hupparin, poimin hihanaukoista ja pääntiestä resorisilmukat ja neuloin muutaman kerroksen resoria. Sukkiin ja pipoon ei ole ohjetta, eli omasta päästä villalangasta.

Kommentit (2)

Brina
3/2 | 

Ihania töitä ja sana Sirpalla hallussa. Näitä on NIIN kiva lukea ja kuulla ;)
Kiitos, Sirpa!

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Olen mukavassa eläkeiässä, vielä jaksan olla monessa mukana, teen vapaaehtoistyötä palvelutalossa, teen käsitöitä ja askartelen, liikun luonnossa, sienestän ja marjastan. Herkkusuukin olen, joten teen ruokaa ja leivon mielelläni. Olen sosiaalinen, mutta viihdyn myös yksin. Asumme mieheni kanssa kahdestaan, mutta tapaamme kolmea lastamme ja kahta lapsenlastamme usein.

Hae blogista