On Vappuaatto. Kylläpä oli virkistävää herätä auringonpaisteeseen, varsinkin kun kuluneella viikolla on satanut lähes koko ajan, välillä rankastikin. Läheinen puisto on alkanut vihertää oikein silmissä ja lokit ovat uiskennelleet isoissa lammikoissa, joita sateet muodostivat nurmikolle.

Niinkuin melkein jokaisena Vappuaattona, niin tänäänkin, laitoin heti aamusta pullataikinan kohoamaan. Teen munkit ihan perustaikinasta, jonka ohjeen otin jostain jauhopussin kyljestä vuosikymmeniä sitten. Näitä siihen menee:

½ l nestettä, maitoa tai vettä

50 g hiivaa

2 dl sokeria

1 tl suolaa

1 muna

1 kg vehnäjauhoa

200 g voita tai margariinia

½ rkl kardemummaa

paistamiseen:

1½ l ruokaöljyä

pinnalle:

sokeria

 

Liota hiiva kädenlämpöiseen nesteeseen, lisää sokeri, suola, muna ja puolet jauhoista sekä kardemumma. Teen taikinan yleiskoneessa ja vispaan täydellä teholla hetken aikaa tässä kohtaa, jotta taikinaan tulee hyvä sitko. Jätä taikina kulhoon, peitä se leivinliinalla ja anna juuren alkaa käymään lämpimässä paikassa, eli taikinaan tulee n. herneen kokoisia kuplia jonkin ajan kuluttua.

Vaihda vispilät taikinakoukkuihin,lisää loput jauhot ja sulatettu rasva. Vaivaa taikinaa kunnes se irtoaa hyvin reunoista eikä tartu käsiin.

Pyörittele taikinasta pikkupullia ja kohota ne leivinliinan alla.

Laita tässä kohtaa öljy lämpenemään. Minä käytän yleensä rypsiöljyä, muukin paistorasva tai ruokaöljy käy, kunhan ei ole kovin vahvan makuista.

Kokeile öljyn lämpötilaa esim. yhdellä munkilla, kun munkki nousee pintaan ja öljy kuplii sen ympärillä, on öljy tarpeeksi kuumaa. Kannattaa kuitenkin olla varovainen, liian kuumalla öljyllä poltat munkit päältä ja ne jäävät sisältä raaoiksi, liian kylmällä munkit paistuvat hitaasti ja öljy vetäytyy munkkien sisään.

En ole juurikaan tehnyt pyöreitä munkkeja saati possuja, malttamattomana teen reikämunkeja, jotka kypsyvät tasaisesti sekä päältä että sisältä.

Kun pullat ovat kohonneet, työnnän sormet keskeltä läpi ja pyöräytän muutaman kerran, sitten laitan pullan suoraan kuumaan rasvaan. Kun munkit ovat paistuneet kauniin värisiksi molemmilta puolilta, nostan ne talouspaperin päälle valumaan siksi aikaa,kun pyörittelen seuraavan satsin paistumaan. Pyörittelen kuumat munkit sokerissa ja laitan laakeaan astiaan jäähtymään.

Paistorasvan jäähdyttyä se kannattaa siivilöidä ja laittaa takaisin pulloon. Viileässä säilytettynä sen voi käyttää uudelleen, ei säily kauaa, joten jos ei ole käyttöä, laita se pullossa tai tölkissä sekajätteen joukkoon, sitä ei pidä kaataa lavuaariin.

Sittenpä ei muuta kuin nauttimaan, joko siman, mehun tai kahvin kera.

Makoisaa Vappua kaikille. Joimme parvekkeella tämän kevään ensimmäiset kahvit tänään, tietysti munkkien kera.

Kommentit (0)

Seuraa 

Olen mukavassa eläkeiässä, vielä jaksan olla monessa mukana, teen vapaaehtoistyötä palvelutalossa, teen käsitöitä ja askartelen, liikun luonnossa, sienestän ja marjastan. Herkkusuukin olen, joten teen ruokaa ja leivon mielelläni. Olen sosiaalinen, mutta viihdyn myös yksin. Asumme mieheni kanssa kahdestaan, mutta tapaamme kolmea lastamme ja kahta lapsenlastamme usein.