Useimmat meistä senioreista ovat vannoutuneita perinteisten paperikirjojen lukijoita. Viime vuosina ovat kuitenkin e-kirjat eli sähköiset kirjat vallanneet markkinoita. E-kirjan etuna on helppo saatavuus ja etenkin matkustettaessa, helppo kuljettaa mukana esim. mobiililaitteessa. Tuolloin ei ”kirjahylly” paina muuta kuin laitteen painon verran.

E-kirjoja on mahdollista lukea e-kirjan lukulaitteella (jolla ei pääse nettiin, vaan se toimii ainoastaan lukulaitteena), tablettilaitteella, älypuhelimella ja läppärillä eli kannettavalla tietokoneella. Toki pöytätietokoneellakin voi e-kirjaa lukea. Kirja on laitteen muistissa sähköisessä muodossa. Tavanomainen e-kirja, kuten romaani, ei juurikaan rasita laitteen muistia. Enemmän laitteen muistin riittävyyteen vaikuttavat esim. valokuvat ja videot.

E-kirja on helppo hankkia e-kirjoja myyvistä nettikaupoista tai kirjaston e-kirjapalvelusta. Lukulaitteiden etuna on kirjasinkoon muuttaminen, jolloin huonon näkökyvyn omaava henkilökin pystyy lukemaan kirjaa esim. tablettilaitteella tai tietokoneella. Lisäksi kirjan sivujen väriäkin voi säätää vähemmän silmiä rasittavaksi. 

Itse olen lukenut e-kirjoja jo vuosien ajan tablettilaitteellani. Olen ladannut vuosien saatossa varmaan jo lähes 200 kirjaa omalle laitteelleni. Osan olen ostanut verkkokaupoista normaalihintaan, mutta pääosa on ollut tarjouskirjoja. Jos en arvioi aivan väärin, on minulla lukematta noista kirjoista ainakin n. 30 kpl. Eli tuleville matkoille löytyy luettavaa runsaasti ja laite on minulla aina mukana.

Mutta onhan perinteisellä kirjallakin puolensa! Se tuntuu kädessä - siis samalta kuin ennenvanhaan. Ja onhan se, lukuunottamatta tiiliskiviromaaneja, kohtalaisen kevyt verrattuna esim. tablettilaitteeseen.

PS. SITTEN VIELÄ VINKKI TABLETTILAITTEEN JA ÄLYKÄNNYKÄN HANKINTAAN! Älä missään nimessä osta laitetta, jossa on muistia alle 32 Gb eli gigabittiä! Myynnissä tarjoushinnoilla olevat 16 Gb:n laitteet eivät nykyisellään riitä pitkälle. 

Kommentit (2)

vanhanaikainen lukija
3/2 | 

Nämä e-kirjat ovat kovasti muotia nykyisin mutta miten niiden lukeminen onnistuu sängyssä? Luen joka ilta sängyssä perinteistä paperista kirjaa ennen nukkumaan menoa, kyljelläni noin tunnin -kaksi . Rentouttaa ja saa ajatukset pois päivän tapahtumista. Mitenkään ei mahdu ajatusmaailmaani, että ottaisin jonkun sähköisen härpäkkään sänkyyni lukeakseni e-kirjaa, saattaisi jopa mennä rikki jos nukahtaa kesken lukemisen niin kuin minulle on käynyt joskus pokkarin kanssa. Sieltä se pokkari on löytynyt lukukelpoisena peiton alta aamulla ja eikun illalla taas jatkan sen lukemista.

Vanhus Stadissa
Liittynyt4.10.2015
4/2 | 

Iskit aika hyvin naulan kantaan! Etenkin tablettilaitteen paino on jonkinmoinen ongelma sängyssä lukiessa. Sen pitely ei onnistu kovin pitkään jos luet selällään. Kyljellään lukiessa se on kyllä helpompaa. Sivun kääntö ei vaadi samanlaista siirtelyä kuin paperikirjaa lukiessa, vaan sivu kääntyy kevyesti sormea liikauttamalla sivun reunassa. Mutta tottahan se on, ettei tuota laitetta oikein kestä pudottaa. Mutta ajattele, että paksun (kylläkin hieman raskaan) vihkon kokoiseen laitteeseen sopii satoja kirjoja! Mukavia lukuhetkiä sinulle paperilla tai ehkäpä joskus kokeillen laitteella!

Vanhus Stadissa

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Eläkemiehen näkemyksiä, kokemuksia, mielipiteitä ja jupinoita isolta kirkonkylältä ja muilta maailman turuilta. Toisinaan joku asia rassaa mieltä ja siitä pitää päästä purkautumaan. Toisinaan taas pitää päästä kertomaan omista kokemuksista. Jos joku odottaa tiukkapipoista vuodatusta, saa kyllä pettyä pahemman kerran. Mutta on täällä asiallistakin tekstiä - joskus! Ja aiheet vaihtelevat laidasta laitaan ja joskus ylikin.

Hae blogista

Sisältö jatkuu mainoksen alla