Suomi on täynnä kirjoittamisesta unelmoivia ihmisiä. Erityisesti monella eläkeikäisillä on mielessä kirjoittaa kirja esim. omasta elämäntaipaleestaan. Lisäksi on suuri joukko pöytälaatikkokirjoittajia, jolla pursuaa laatikot ja hyllyt täynnä omia vuosien ja vuosikymmenten saatossa kertyneitä tekstejä, kenellä proosaa ja kenellä runoja. Jos sinä kuulut tähän joukkoon, miksipä et ryhtyisi toimeen ja julkaisisi tekstisi kirjana. Puhun tässä kirjasta vaikka julkaisu voi olla vihko tai kirja tai mikä tahansa painettava julkaisu muodoltaan.
Googlaamalla löydät netistä kirjallisen alan ammattilaisia, jollaisen palkkaamalla saat oikolukijan omille teksteillesi. Monet heistä ovat myös kustannustoimittajia ja jopa graafikoita. Tuollaisen henkilön avustamana saat muokattua tekstisi julkaistavaan asuun sekä taitettua kirjaksi painettavaan muotoon. Lisäksi, jos henkilöllä on graafikon koulutus, saat samalla kertaa kirjaasi kannet ja mahdollisen kuvituksenkin kohdalleen. Kirjan synnyttäminen tuottaa jonkin verran kustannuksia, joista tehdään ammattilaisen kustannustoimittajan kanssa kirjallinen sopimus. Työn hinta määräytyy työmäärän mukaan.
Kirjapainot perivät myös omat maksunsa painatuksesta, joka riippuu kirjan sivumäärästä, kansista (kovat vai pehmeät) ja väreistä (värillinen vai mustavalkoinen). Kirjapainojen kilpailutus on nykyään arkipäivää ja vaihtoehtoina ovat kotimaisten painojen lisäksi ulkomaiset kirjapainot, joista joillakin on jopa suomenkieliset nettisivutkin.
Esitin tuon edellä olevan omakustannekirjoittajan näkökulmasta. Seuraavassa laajennan kuvaa hieman.
Ongelmallisin kohta onkin sitten kirjan markkinointi. Jos olet tehnyt kirjan ainoastaan itsellesi, sukulaisille tai muulle pienelle piirille, niin markkinointiongelmaa ei ole. Mutta jos haluat kirjalle laajemman lukijakunnan, on vaihtoehtona tarjota kirjaa kustantajille (kustannusliikkeille, joita on pieniä ja isoja) tai toteuttaa kirja kokonaan omakustanteena. Kustantajat tarjoavat kustannustoimittajan, graafikon, kirjapainon, kirjojen varastoinnin ja markkinoinnin palvelut. Kustantaja maksaa kirjoittajalle kirjasta sopimuksessa määritellyn korvauksen. Omakustannekirjailija maksaa kaikki kulunsa itse, myös markkinoinnin. Omakustannekirjailijalle markkinointi on suuri työ ja vaatii paljon aktiivisuutta.
Tässä hieman pintaraapaisuna kuvausta kirjan julkaisusta. Jos olet aiheesta kiinnostunut, etsi googlaamalla neuvoja kirjan jalkaisemisesta. Kirjoittamisesta löytyy myös opaskirjoja, joihin kannattaa myös tutustua. Tärkeintä on, että kirjoita, kirjoita, kirjoita, vaikka et innostuisi julkaisemaan tekstejäsi. Kirjoittaminen on mukavaa puuhaa ja pääkin pysyy kunnossa!