Lääkekuurin vaikutus voi muuttua, jos jättää noudattamatta ohjeita ja nauttii samaan aikaan vääriä ruokia. Jopa väärin valittu juoma heikentää imeytymistä.

Tiesitkö, että jos migreenikohtaus on alkamassa, kannattaa jättää rasvainen ateria syömättä ennen lääkkeen ottoa? Runsasrasvainen ruoka nimittäin hidastaa vatsan toimintaa, jolloin lääkkeen siirtyminen imeytymispaikalleen voi hidastua jopa monella tunnilla. Näin ollen migreenin täsmälääke ei pure ja migreenikohtaus iskee.

”Tabletti kannattaa aina niellä veden kera.”

Tarkkuutta vaativat monet muutkin lääkkeet: ohjeiden noudattaminen on aina tärkeää, jotta lääkehoito onnistuu hyvin. Opastusta lääkkeen käyttöön saa apteekista, ja lisäksi ohjeet löytyvät lääkepakkauksista.

– Ellei ohjeissa toisin mainita, tabletti kannattaa aina niellä veden kera. Esimerkiksi appelsiinimehu voi heikentää joidenkin lääkkeiden imeytymistä, sanoo lääketiedon koordinaattori, farmaseutti Leena Äyräpää Yliopiston Apteekista.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Myös greippimehu vaikuttaa suolessa eräiden lääkkeiden imeytymiseen, ja lisäksi se vaikuttaa maksaan. Greippimehun takia useiden lääkkeiden, kuten eräiden kolesterolilääkkeiden, pitoisuus elimistössä muuttuu.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Lue myös:


 

Suomessa monet syövät varfariinia, joka tunnetaan kauppanimellä Marevan. Lääkkeen käyttäjien täytyy olla tarkkana vihreiden vihannesten kanssa. Vihannesten määrän kuten muunkin ruokavalion pitäisi pysyä koko ajan melko samanlaisena.

Eräät luustolääkkeet, esimerkiksi bisfosfonaatit, eivät imeydy, jos niitä ei oteta tyhjään vatsaan.

”Tehokkaat vatsahappolääkkeet estävät B12:n imeytymistä.”

Närästyslääkkeet heikentävät ravinnon imeytymistä

Närästyksen hoitoon käytetään usein vatsahappoja tehokkaasti vähentäviä lääkkeitä, kuten omepratsolia. Niiden pitkäaikainen käyttö heikentää eräiden tärkeiden ravintoaineiden imeytymistä.

– Tehokkaat vatsahappolääkkeet estävät muun muassa muistivitamiini B12:n imeytymistä. Jos happolääkkeitä käyttää pitkäaikaisesti, lääkäriltä voi pyytää B12-vitamiinitason tutkimista, Äyräpää sanoo.

Vinkki! Saatko tarpeeksi tätä vitamiinia? Puutos surkastuttaa aivojasi

B12-vitamiinia elimistössä voi laskea myös diabeteslääke metformiini.

Miten raudan teho maksimoidaan?

Rauta puolestaan ei imeydy kunnolla, jos sitä ottaa maidon kanssa. Kyytipojaksi on silloin parempi kulauttaa appelsiinimehua, koska rauta imeytyy hyvin C-vitamiinin kanssa.

Taustaa: Raudan puute voi saada jalat vispaamaan

Raudan imeytymistä heikentävät myös täysjyvävilja, tee, kananmuna ja oksalaatit, kuten raparperi.

– Jos vatsa vain kestää, rautalisä kannattaa ottaa tyhjään mahaan C-vitamiinin kanssa, Äyräpää neuvoo.

Mielenkiintoinen artikkeli: Paloiko ihosi kuin varkain? Syy voi löytyä lääkepurkista

Sisältö jatkuu mainoksen alla