Teimme Candidasasta retken vuoristoon, nuoremmat turistit patikoivat paljon alueella, maasto oli osin viidakon omaista, kasvillisuus oli hyvin runsasta, käärmeitä emme nähneet, mutta apinoita oli sitäkin enemmän.

Kuvakoosteessa on kuva Taman Tirta Gangga temppelistä. Paikka oli todella kaunis, alueella on pieni hotelli, temppeli ja kaksi allasta misssä voi myös uida. Vesi tuli lähteestä, joka sijaitsi korkealla kukkulalla. Indonesian entisen kuninkaan pojan poika asuu temppeli alueella ja pitää siellä hotellia. Paikalla voi myös osallistua " puhdistusriittiin". Alue on myös hyvin suosittu häidenpito paikkana. Paikka oli peittynyt tuhkaan tulivuoren purkauduttua ja se on kaivettu esiin ja kokonaan restauroitu nykyiseen asuunsa.

Ympäristössä on paikallista asutusta ja viehättävää maalaistunnelmaa ja myös toinen samantapainen temppelialue kuin edellä. Balilla jokaisessa kylässä on temppeli. Saarella enemmistö on hinduja, mutta myös monia muita uskontoja kuten budisteja, kristittyjä ja islaminuskoisia on. Paikalliset kertoivat meille ylpeinä, "että meillä on monia uskontoja, mutta me elämme täällä Balilla sulassa sovussa, emmekä kahinoi keskenämme,täällä on tilaa kaikille uskonnoille." Kumpa näin olisi asia koko maailmassa! 

Saarella on monta aktiivista tulivuorta ja laavaperäinen maa on erittäin hedelmällistä ja balilaiset osaavat hyvin hyödyntää tämän. Siellä viljellään riisin lisäks mm, kaakaota, cashewpähkinöitä, vaniljaa ja erityisesti kahvia. Tiloille on mahdollista pistäytyä ja niillä myös myydään tuotteita mukaan. Erikoisinta oli mielestämme Luwak-kahvi, jonka tuotekehitys on erikoinen, sevettikissat (Luwak kissat) käyvät kahvitiloilla öiseen aikaan syömässä pensaiden parhaat kahvipavut. Pavut eivät kuitenkaan sula kissojen ruuansulatuksessa vaan poistuvat ulosteiden mukana, ulosteet kerätään talteen ja käsitellään moneen kertaan ja lopulta puhtaat kahvipavut paahdetaan Luwak kahviksi. Luwak-kahvi on kalleinta ja parasta balilaista kahvia. Maistoimme kahvia tilalla ja hyvältä maistui, niinkuin maistuu tavallisempikin balilaiskahvi.

Kalastus on myös saarella mahdollista. Suurimmissa turistikohteissa saarella kuten Nusa Duassa ja Sanurissa, on  mahdollista ostaa varsinaisia troolikalastusretkä, hinnat vaihtelevat veneestä ja osallistujamäärästä riippuen satoja €/vene. Lisäksi paikalliset kalastajat ottavat retkeläisiä mukaan nk perinteisiin kalastusaluksiinsa, missä on pari tehokasta moottoria ja niissä voi myös troolata pohjaonginnan lisäksi. Puolen päivän retki, Candidasasta merelle, maksoi € 50,- ja saaliina oli kymmenkunta pientä värikästä kalaa. Matkatoverini on saanut 90-luvun alussa Mauritiuksella ison Sinimarliinin, mutta nykyäänhän nämä isot kalat aina lasketaan pyydystämiseen jälkeen takaisin mereen. Nyt ei onni suosinut  ja  jo vene sekä kalastuspaikkakin oli liian lähellä saarta, Marliinin yrittämiseen, tavoitteena oli pienemmät yksilöt.

Sukellus, snorklaus ja lainelautailu ovat suosittuja saarella, mutta me olemme siihen liian vanhoja ja huonokuntoisia, tekonivelin ja muin estein. Me katselemme paikallista elämää tai makoilemaan varjon alla rannalla, lukien, se on meidän mielestämme parasta. Golffaamme myös, mutta Balilla emme sitä tehneet, hyvän näköisiä kenttiä siellä kyllä oli.

Pienenä yksityiskohtana pitää muistaa, että kaikki taksikuskit haluavat viedä turisteja omiin suosikkipaikkoihinsa, hopea-,batiikki, Luwak  jne paikkoihin, vaikka matka olisi lentokentälle ja se olisi sovittu aiemmin. Kannattaa kohteliaasti kieltäytyä, jos ei ole matkassa varsinaisesti huviretkellä.Vaikka emme suostuneet mihinkään tutustumisvierailuun ,Candidasasta Denpassarin kentälle, olimme myöhästyä koneesta. Kentällä on kotimaan ja ulkomaan terminaalit aivan erillään toisistaan , vaikka periaatteessa samassa kompleksissa ja kenttien välimatkaa on muutama satametriä. Matkatavarat täytyy vetää osittain autotiellä kentältä toiselle. Alueella oli golf-kärryjä, mutta meille ei selvinnyt kuka niitä sai käyttää ja taksit eivät vie matkailijoita tätä matkaa. Meillä matka jatkui täältä Jaavalle ja siellä vanhaan Indonesian pääkaupunkiin Jogjagarttaan.

Kommentit (0)

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Kohta 80 maata nähnyt 67 vuotias Mummo . Vielä on virtaa lähteä matkaan, kun joku uusi ja mielenkiintoinen kohde löytyy.
Papan kanssa on kuljettu vuodesta 1968, naimisissa vuodesta 1972, kolme tytärtä ja kaksi lastenlasta. Elämä on vienyt, välillä vuosiksi eri mantereille miehen työtehtävien vuoksi. Elämä maailmalla on ollut rikas, värikäs ja vaarallinenkin, mutta on myös antanut paljon.

Hae blogista