Sheikh Zayed Mosque
Sisäpihalta Moskeijasta
Louvren taidemuseon sisäaulasta
Emirate Palace

Olimme saaneet kutsun vierailla lapsenlapsemme kummien luona, jotka työskentelevät nyt Abu Dhabissa. Lensimme Dubaihin  Finnairilla. Sieltä ajoimme vihreäkeltaisilla ”bublic” taksilla Abu Dhabiin. Matka on n. 180 kilometriä ja maksoi Dhs 350 ( n. € 70). Mustilla Lexusmerkkisillä takseilla sama matka maksaa enemmin. Palasimme Dubaihin paikallisella ilmastoidulla bussilla joka maksoi 2hengeltä Dhs 50, siis todella edullista. Matka-aika n 2 tuntia. Busseja lähtee Abu Dhabista sekä Dubain keskustasta (Bur ) puolen tunnin välein. Lippua ei tarvitse ostaa ennakkoon busseja lähtee niin, että kaikki mahttuvat mukaan.

Mieheni työn vuoksi olemme asuneet monessa maanosassa ja nyt oli todella mielenkiintoista nähdä millaista ”expatin” elämä on  Arabimaassa tänäpäivänä. Ensimmäinen ulkomaankomennuksemme oli 78-80 , Irakissa, lähes autiomaassa AlQaimissa ja Baghdadissa sitten myöhemmin, vielä pari kertaa, viimeeksi 2000-luvulla. Kokemusta Arabimaasta siis oli ennakkoon.

Arabiemiraatit ovat tänäpäivänä aivan toisenlainen maailma kuin tuntemamme arabimaat  1900- luvulla. Tänäpäivänä,elämä siellä on täydellistä luxusta, uusia korkeita ja hienoja rakennuksia, todella siistiä, tiet jopa 7 kaistaisia, hyvä järjestys kaikkialla. Perheenäidin näkökulmasta, kaikkea saa kaupasta, jopa sianlihaa ( tosin erillisestä osastosta). Muistan miten teimme Vehnäjauhojen hakumatkoja Sambiassa Zimbabween vielä 90 luvulla. Tietotekniikka täällä pelaa hyvin ja netissä voi hoitaa kaikki asiat. Kortilla voi maksaa lähes kaikkialla ja ” seinästä ” voi nostaa rahaa niinkuin meilläkin. Myös sairaalat ovat korkeatasoisia.  Halpa maa tämä ei kyllä kuluttajalle ole. Ruoka ravintoloissa on Suomen hinnoissa, mutta alkoholi on ravintoloissa kallista, turisti ei voi ostaa alkoholia kaupoista, vain Dubain- tai AbuDhabin lentoasemalta. Taksi on halpa ja taksit käyttävät aina mittaria . 12 dirhamilla pääsee keskusta-alueella paikasta toiseen. Huijausta taksien kanssa ei esiinntynyt.

Mielenkiintoinen kaupunki Abu Dhabi kyllä on, vaikka olo siellä tuntuu jotenkin absurdilta, koska lähes kaikki on niin uutta ja vastatehtyä, puuttuu se historiallinen osuus, vaikka ” perinnekylä” täältäkin löytyy ja aavikkoretkiä hiekkadyyneille voi tehdä. Erämaa ajelut ja yöpymiset siellä ovatkin monien/myös  paikallisten viikonloppuhupia. Silti olo kaupungissa on kuin olisi ” karkkikaupassa” kokoajan.

Hotellien upeat uima-altaat/ ja rannat ovat kalliita, muille kuin hotellivieraille, useamman kymmenen euroa per henkilö/päivä. Kaupungissa on julkinen ranta, mikä on ilmainen, mutta siellä ei ole petejä eikä varjoja. Julkinen, maksullinen ranta oli edullinen, sisääänpääsy pari euroa/hlö ja varjo kahdella perillä oli n € 12/päivä. Alueella oli iso katettu leikkipaikka lapsille sekä kojuja mistä voi ostaa virvokkeita ja pikkusuolaisia. Alueella oli pukuhuoneet, vessat ja suihkut, siis paljon paremmin kuin esim Thaimaassa tänäpäivänä.

Yksittäisistä nähtävyyksistä, uusi Louvren taidemuseo oli todella vaikuttava, kun rakentaminen ei ole rahasta kiinni, niin voidaan saada aikaan tällainen taideteos jo rakennuksena, puhumattakaan rakennuksessa esilläolevasta taiteesta. Se on lainassa Pariisin Louvresta. Käynti siellä kannattaa ehdottomasti. Sisäänpääsy maksoi alle € 10.

Sheiiki Zayedin Moskeija on myös todella kaunis rakennus, missä on käytetty erilaisia kiviä, koristelujen materiaalina ja Swarovskin kristallikruunut sekä rukoushuoneen kultaukset ovat uskomattomat. Muistelimme siellä käyntejämme,  Irakin Kerbalan moskeijassa, mikä on kultaa ja mosaiikkia, mutta hyvin toisenlainen kuin tämä. Ehdottomasti kannattaa  käydä katsomassa Abu Dhabiin moskeija. Sopivan vaatetuksen saa sisälle mennessä ja kohteeseen ei ole pääsymaksua. Taksi oli 50 dirhamin luokkaa keskustasta.

Ferrari World on varmasti myös katsomisen arvoinen, vaikkakin me jätimme sen väliin.

 

 

 

Kommentit (0)

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Kohta 80 maata nähnyt 67 vuotias Mummo . Vielä on virtaa lähteä matkaan, kun joku uusi ja mielenkiintoinen kohde löytyy.
Papan kanssa on kuljettu vuodesta 1968, naimisissa vuodesta 1972, kolme tytärtä ja kaksi lastenlasta. Elämä on vienyt, välillä vuosiksi eri mantereille miehen työtehtävien vuoksi. Elämä maailmalla on ollut rikas, värikäs ja vaarallinenkin, mutta on myös antanut paljon.

Hae blogista