Pekka Mattila, monitoimimies, Aalto EE:n toimitusjohtaja, valmentaja, kirjailija, useiden hallitusten jäsen sekä työelämäprofessori Aalto-yliopiston kauppakorkeakoulussa opetti meille tavan pulliaisille markkinataloutta Ylen kolumnissaan 6.8.2019.

Mattilaa risoi edellisen hallituksen taksiuudistuksen ja "Attendojen" sun muiden "pörriäisten" aikaansaama yleinen vastenmielisyys yksityistämistä kohtaan. Mattila päättää kolumninsa näin: "Se (markkinatalouden siunauksellisuus) kannattaa pitää mielessä, ennen kuin muutaman kohun ja mielipahan saattelemina otamme askeleita kohti politiikkajohtoista suunnitelmataloutta ja suljettua beigenväristä 1970-lukua".

Siis se, että useissa yksityisissä hoitolaitoksissa on viis veisattu siitä, mitä on sovittu ja mikä on oikein ja inhimillistä, ja keskitytty voiton maksimointiin jättämällä vanhukset vaippoihinsa, ylilääkitsemällä heidät tokkuraisiksi ja jakamalla lääkkeitä väärin, on Mattilan mielestä muutama kohu ja mielipaha. Jopa kuolemantapauksista on raportoitu. Mattila ei välitä että hoitolaitokset ovat myöntäneet asian ja pyytäneet anteeksi.

Markkinatalous on huono isäntä mutta monin osin hyvä renki. Mattilalle mielipahaa tuottaneet asiat osoittavat, että renki ottikin isännän paikan, kuten vapaassa markkinataloudessa tuppaa käymään.

Käsittääkseni kukaan ei ole ottamassa askeleita kohti suunnitelmataloutta, mutta kyllä yhteiskunnan maksajana pitää turvata ensi sijassa asukkaidensa hyvinvointi eikä pääomasijoittajien voitot. Siksi olen iloinen siitä, että Juha Sipilän hallituksen kova ja epäinhimilinen politiikka tuli tiensä päähän Kepun rökäletappion myötä. 

Saattaa hyvinkin olla, että Mattila provosoi, mutta epäilen sitä hänen aikaisempien kirjoitustensa perusteella. Siksi tulkitsen Mattilan pitävän vahusten ja sairaiden hyvää hoitoa huonompana asiana kuin yksityistä voitontavoittelua.

Kyse on aneudesta. Ahneus on pohjaton kuilu, joka tekee pahaa jälkeä eritoten silloin, kun jaettava kakku pienenee. Silloin jakoperusteet kääntyvät pientä ihmistä vastaan. Siksi markkinataloutta ei pidä päästää isännän paikalle.

 

,

Kommentit (0)

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Ajankohtaisia asioita elämästä, politiikasta, kulttuurista, liikunnasta, digitaidoista sun muusta, mitä eteen tulee.

Hae blogista

Sisältö jatkuu mainoksen alla